П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на пети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..……..…..

и прокурора …..……………….…………….…………..……………………………...….

сложи за разглеждане адм. дело № 1096 по описа за 2019 година ………………..…

докладвано от съдия Росица Чиркалева ……………...…....…...……….……...…….

на именното повикване 10.15 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Т.З. редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично. В съдебно заседание се представлява от адв.Б., с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ КМЕТ НА ОБЩИНА К., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

 Адв.Б. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на П.Т.З. против т.II от Решение №РД-05-498/11.09.2019г. на Кмет на Община К..

Докладва и постъпило писмо с вх.№6001/01.10.2019г. от Кмета на Община К., ведно с приложени към него писмени доказателства в заверен за „вярно с оригинала“ вид.

Адв.Б. –Поддържаме жалбата така както е предявена. Моля да приемете приложените към жалбата доказателства, както и тези представените от ответната стана.

Съдът намира, че към доказателствата по делото следва да се приемат приложените към жалбата, както и тези, постъпили с писмо вх.№6001/01.10.2019г. под опис от пълномощник на Кмет на Община К..

Водим от горното,съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА към доказателствата по делото постъпилите писмени документи във вид на заверен препис приложени към  жалбата: Разпечатка от Заявление по ЗДОИ с дата 23.08.2019г.; Решение №РД-05498/11.09.2019г. на Кмет на Община К.; Уведомително писмо рег.№ОИ 12/10.09.2019г. от Община С.и до П.Т.З., ведно с Решение №12/09.09.2019г. за достъп до обществена информация на Зам. кмет на Община С. и Платежно нареждане  от 29.08.2019г., с което Община С. възстановява такса за достъп до обществена информация в размер на 5.00 лв. на П.Т.З., както и тези постъпили с писмо вх.№6001/01.10.2019г. от ответната страна в заверен вид и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, а именно: Електронно заявление от П.З. от дата 23.08.2019г. до Кмета на Община К.; Решение №РД-05498/11.09.2019г. на Кмет на Община К.; Пълномощно №5/08.02.2019г. на юрк.А..

Адв.Б. – Нямаме други доказателствени искания.

                        Като взе предвид, че не се правят други доказателствени искания, съдът намери делото за изяснено от фактическа и правна страна и

О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Б. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите жалбата на моя доверител като отмените отказа да му бъде предоставена обществена информация от Кмета на Община К.. В жалбата сме изложели подробни съображения, с които считаме отказа за незаконосъобразен. Самия орган в мотивите на решението си сочи, че в чл.5 ЗДОИ изчерпателно са изброени интересите, които се защитават с ограниченията на правото за получаване на обществена информация, а именно: Национална сигурност, обществен ред, права или добро име на други лица, народното здраве и моралът. Считаме, че поставения от нас въпрос и искания отговор не попада в тези ограничения, тъй като не засяга националната сигурност, нито обществения ред, нито ще засегне правата и доброто име на органа от който се иска обществена информация. Още по малко народното здраве и морала ще бъдат засегнати.

Считам, че няма никакво основание отказа на моя доверител да бъде предоставена обществена информация, още повече, че видно и от представените доказателства такава му е предоставена от  кметове на други общини.

Предвид тези обстоятелства, моля да уважите жалбата и да отмените отказа на Кмета на Община К. за предоставяне на обществена информация и да присъдите на моя доверител направените по делото разноски.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

                        Заседанието приключи в 10.20 часа.

                        Протоколът се изготви на 05.11.2019г.

 

 

                                                                      СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                     

Секретар: