П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на пети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора А. Стоянов ……………………..…..……………….……..…………..………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1223 по описа за 2019 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 11.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Р.Х., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез назначения по молба на същия процесуален представител, не се явява лично. В съдебно заседание се представлява от адв. Г., назначена за процесуален представител на жалбоподателя, с Разпореждане на съда от 01.11.2019г.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган на Държавната агенция за бежанците/ДАБ/ при МС /К.Б./, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., с пълномощно представено днес.

В залата се явява и Антон СТОЯНОВ – прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково.

Съдът докладва постъпилото под вх.№6736/31.10.2019г. писмо от  прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК в изпълнение на заповеди на Главен прокурор на Р.България и Окръжен прокурор на ОП – Хасково, последната желае да участва като страна по административно дело №1223/2019 г.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Считам, че производството е с важен държавен и обществен интерес, поради което моля Окръжна прокуратура – Хасково да бъде конституирана като страна в процеса.

Съдът намира, че с оглед писмено направеното изявление, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурор при ОП – Хасково, са налице условията на чл.16, ал.1, т.3 от АПК, а именно обосновано е наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което, същите следва да бъдат конституирани като страна по делото и

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №1223/2019 г.

Адв. Г. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Няма процесуални пречки за да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на С.Р.Х.,  насочена срещу Решение № УПХ - 523/15.10.2019г.  на Интервюиращ орган при ДАБ – МС.

Адв. Г. – Поддържам жалбата. Моля да бъдат приети като доказателства по делото съдържащите се в преписката документи, представени от страна на административния орган. Нямам доказателствени искания.

Ст.юрк. Х. – Госпожо съдия, считам жалбата за неоснователна. Да се приеме представената преписка в цялост,  като представям и моля да приемете Докладна записка за самоволно напуснали чужденци РПЦ – Харманли с вх.№1292/28.10.2019г. и Актуална справка на Дирекция „Международна дейност“ относно актуалното положение в И. с вх.№МД-593/29.10.2019г.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приемат като доказателства документите съдържащи се в административната преписка, както и представените днес от ответника документи. Нови доказателства няма да соча.

Адв. Г. – Да се приемат представените доказателства.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№6551/24.10.2019г., както и днес представените Докладна записка за самоволно напуснали чужденци РПЦ – Харманли с вх.№ 1292/28.10.2019г. и Актуална справка на Дирекция „Международна дейност“ относно актуалното положение в И. с вх.№МД-593/29.10.2019г. Предвид което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№6551/24.10.2019г. по опис от 28 пункта - находящи се от л.4 до л.47 вкл. по делото, както и представените от ответника Докладна записка за самоволно напуснали чужденци РПЦ – Харманли с вх.№ 1292/28.10.2019г. и Актуална справка на Дирекция „Международна дейност“ относно актуалното положение в И. с вх.№МД-593/29.10.2019г

Адв. Г. – Нямам доказателствени искания.

Ст.юрк. Х. – Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят други доказателствени искания, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. – Уважаема госпожо Председател, моля да постановите решение, с което да уважите жалбата и върнете преписката за ново произнасяне от Интервюиращият орган. Моля и при постановяване на Вашето Решение да имате предвид изложените в жалбата съображения, както и изложените в писмените ми бележки, които представям.

Ст.юрк. Х. – Уважаема госпожо съдия, моля да отхвърлите жалбата на С.Р.Х. - гражданин на И.,  насочена срещу Решение № УПХ - 523/15.10.2019г. на Интервюиращ орган при ДАБ – МС, като неоснователна и недоказана. Интервюиращия орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуалните административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. Считам обжалваното решение за правилно и законосъобразно.

Подробности излагам в писмените си бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо административен съдия, по същество считам, че жалбата е неоснователна. Не се констатират посочените в жалбата пороци в акта на административния орган, същия смятам за правилен и законосъобразен и като такъв, предлагам да бъде оставен в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.07 часа.

Протоколът се изготви на 05.11.2019 г.

 

                                                                                                 

 

СЪДИЯ:

        

  

Секретар: