П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 06.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шести ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                         Членове:  ПЕНКА КОСТОВА

         РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

 

 

При участието на секретаря Мария Койнова …..……….....……………….….……..…

и прокурора Е. ИВАНОВА ..….………....……...………….……...…….……..…………..

сложи за разглеждане АНД/К/ № 993 по описа за 2019 година  ..............….......……..

докладвано от Председател …………………………………..…..…………..……...……..

На именното повикване в 10.16 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ „КОНСТАНТИН – 07“ ООД, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв. Н.К., с пълномощно по делото пред районния съд.

                        ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ- РД- ПЛОВДИВ, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Елеонора ИВАНОВА.

                        Адв. К. – Моля за ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

                        Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                        О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се касационната жалба, против Решение № 15/10.07.2019г., постановено по АНД № 26/2019г. по описа на РС – Ивайловград, с която не са направени доказателствени искания.

                        Адв. К. – Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания.

                        ПРОКУРОРЪТ –  Нямам доказателствени искания.

                        Съдът, предвид липсата на доказателствени искания, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                        О П Р Е Д Е Л И:

            ПРИЛАГА към настоящото дело АНД №26/2019г. по описа на Районен съд - Ивайловград.

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. К. – Уважаеми административни съдии, моля да уважите касационната ни жалба. Основното ни оплакване свързано с нарушение на закона е за неправилно съставен АУАН, буквално пренесен и в Наказателното постановление, а в последствие и в Решението, което атакуваме. Оплакването ни е свързано с невярно документиране, тъй като за множество ястия и продукти въпреки отбелязването с грамаж в менюто, които конкретно сме изброили при участието си пред районния съд, актосъставителя е приел, че такива липсват. Обясни това си поведение със съставянето на акта „по инерция“ което е непонятно, съдът пък прие, че има грешка, но така или иначе в сегашния вид се стига до парадокса – в менюто, което е приложено като доказателство по делото и иззето от актосъставителя, да съществуват съответните ястия и други предлагани продукти със съответните грамажи, а в акта да пише че ги няма и в решението да се приеме, че това е така. Според мен тава е абсолютно неправилно приложение на закона, и което ако съда беше направил произнасяне по отделните артикули, така както са описани в акта и НП - би стигнал до обратния извод.

                        Прави впечатление, че въпреки присъствието на други лица от тази комисия – същите не са посочени като свидетели на нарушението, въпреки изискването на ЗАНН в тази насока, а това според мен пряко влияе и на обективността на констатациите, каквато е целта на закона – да се посочат свидетели при установяване на нарушението, когато има такава възможност.

                        Неправилно е приложен и чл.117, ал.1 от ЗТ, чието основно изискване на съответния ресторантьор да има меню с ценоразпис, а присъствието на грамаж за всяка от предлаганите стоки е едно според мен превратно тълкуване на закона от наказващия орган и възприето в последствие и от съда. Има бутилирани напитки с установени грамажи от производител и няма как ресторантьора да посочи грамаж, тъй като по никакъв начин не се увреждат интересите на потребителите, какъвто е извода от цялостния вид на менюто. Няма каквато и да е обществена опасност свързана с интересите на потребителите от този начин на процедиране, който е установен в проверявания обект.

                        Несъответствието на АУАН и Менюто е, че да речем в менюто на  „Гарнитури“ има посочени грамажи, а в акта се сочи че няма. В този смисъл е несъответствието и  продуктите са изброени, а обяснението на актосъставителя е, че „по инерция“ ги е записала. Поради това е и налице невярно документиране.

                        Поради горното, моля да отмените Решението и Постановлението.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, считам касационната жалба за основателна, поради което, моля да отмените решението на районния съд като неправилно и незаконосъобразно, както и акта и потвърденото с него - НП.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

            Заседанието приключи в 10.20 часа.

            Протоколът се изготви на 06.11.2019 година.                                                   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

           

 

 

Секретар: