П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 07.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                              Членове:       

           

                       

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора

сложи за разглеждане адм.дело №  546 по описа за 2018 година    

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА 

На именното повикване в 11.15 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Гранд текстил“ ЕООД – гр.Х., редовно уведомени от предходното съдебно заседание, не изпращат представител.

Съдът докладва:

От пълномощника на същия – адв.Т.К., е постъпила писмена молба под вх.№ 6829/05.11.2019 г., с която моли, да се даде ход на делото.

Заявява, че поддържа подадената жалба от „Гранд текстил“ЕООД срещу оспорвания административен акт. Сочи да се приеме заключението на вещото лице, няма доказателствени искания, моли за приключване на съдебното дирене и моли да ѝ бъде дадена възможност за представяне на писмени бележки, като към молбата си прилага и списък с разноските на жалбоподателя.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата Директор на Териториална дирекция Тракийска към Агенция „Митници“, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се явява ст.юрисконсулт Н. К., надлежно упълномощена, с пълномощно по делото.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.Г.В., редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се явява лично.

ЮРК.К. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ЮРК.К. – Нямам искания преди разпита на вещото лице, освен за приемане на списъка с разноските, който Ви представям днес с писмена молба, ведно с приложения/2бр. фактури и платежно нареждане/, направени от страна на ответника по делото, като претендирам за прекомерност на адвокатското възнаграждение на пълномощника на жалбоподателя, което е прекомерно високо. Моля да се пристъпи към изслушване заключението на вещото лице.

ПРОКУРОРЪТ – Да се пристъпи към разпит на вещото лице.

ПРИСТЪПИ се към снемане самоличността и изслушване заключението на вещото лице.

Х.Г.В.   /снета самоличност/. Предупреден за отговорността по чл.291 от НК.

Поддържам представеното заключение.

ЮРК.К. – Когато изчислявахте основата по представените декларации, които са в посочената преписка и в представените от ответната страна, съобразихте ли се с бройките, материята и всичко, което е?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.В. – Да, съобразено е. Съгласно митническия тарифен код е съобразено. Максимално точно съм гледал да бъде съобразена експертизата, съобразно митническия тарифен код на стоките и материалите.

ЮРК.К. – Да, това ме интересуваше, дали сте гледали бройките, които са представени. 

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.В. – Да, и количествата. И мисля, че са описани количествата в приложенията към експертизата, но е съобразено това, защото иначе не може да се изготви самата експертиза, няма как да се изчисли.

ЮРК.К. – Нямам въпроси към вещото лице. Не възразяваме да се приеме заключението на вещото лице.

Съдът намира, че следва да приеме така изготвеното заключение от вещото лице Х.Г.В. от назначената по делото съдебно-счетоводна експертиза, като с оглед представената към заключението от същия Справка-декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица от 07.02.2019 г., констатира, че следва да увеличи определения в открито съдебно заседание на 02.09.2019 г. размер на възнаграждение на вещото лице от 240.00/двеста и четиридесет/лева на 436.80/четиристотин тридесет и шест лева и 0.80 ст./лева, като задължи и двете страни по делото в 7-дневен срок, считано от днес за явилата се страна и в същия срок от съобщението за неявилата се страна, да довнесат по равно разликата от така определения депозит по сметка на Административен съд - Хасково, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА заключението на вещото лице Х.Г.В., ведно с приложенията към същото и приложената Справка-декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба № 2/2015г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица от 02.09.2019 година.

УВЕЛИЧАВА размера на възнаграждението на вещото лице Х.Г.В., съгласно изготвената от него и приложена към заключението Справка-декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, от първоначално определения размер от 240.00/двеста и четиридесет/лева на 436.80/четиристотин тридесет и шест лева и 0.80 ст./лева, като ЗАДЪЛЖАВА и двете страни по делото, да довнесат разликата по така определения депозит в размер на 196.80/сто деветдесет и шест лева и 0.80 ст./лева, съответно от  по 98.40/деветдесет и осем лева и 0.40 ст. /лева, за всяка от двете страни, в 7-дневен срок, считано от днес за явилата страна, и в същия срок от съобщението за неявилата се страна, по сметка на Административен съд Хасково.

На вещото лице да се изплати възнаграждение общо в размер на 436.80/четиристотин тридесет и шест лева и 0.80 ст./лева, след като по делото постъпят доказателства относно довнесената сума.

ЮРК.К. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Да се приключи.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.  

ЮРК.К. – Уважаема госпожо Председател, моля да постановите решение, с което да отхвърлите подадената жалба от „Гранд текстил“ ЕООД, срещу Решение № 604/20.04.2018 г. на Началника на Митница Пловдив, и постановите решение, с което да потвърдите оспореното решение на Началника на Митница Пловдив.

Моля за присъждане на направените по делото разноски и за юрисконсултско възнаграждение по представения Ви списък, като както казах, правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение на насрещната страна. Моля за срок за писмени бележки, в подкрепа на защитната ни теза.

СЪДЪТ дава възможност на пълномощника на жалбоподателя, в 7-дневен срок, считано от писменото му съобщаване, както и на процесуалния представител на ответната страна, в 10-дневен срок, считано от днес, да представят писмени бележки в подкрепа на защитната си теза.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.22 часа.

Протоколът се изготви на 07.11.2019 година.

                                                     

 

 

 

     

СЪДИЯ:

 

 

 

  

Секретар: