П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 07.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..…..

и  прокурора …………………………………..……………….…………….………………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 951 по описа за 2019 година ….……..…………..... 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………..

на именното повикване в 10.30 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.Д.К., редовно призован, не се явява. За него се явява адв. Г., надлежно упълномощена, с приложено по делото пълномощно.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Началник на РУ - Ивайловград към ОДМВР – Хасково, редовно призован, не се явява и не се представлява.

                        Адв. Г. – Госпожо Председател, намирам, че не са налице процесуални пречки и моля да дадете ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради  което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу заповед за налагане на дисциплинарно наказание на държавен служител в МВР.

                        Адв. Г. – Поддържам подадена пред Вас жалба, г-жо Председател, и аргументите изложени в нея. Във връзка с доказателствата, заявявам, че  поддържам искането си, направено с жалбата за събиране на гласни доказателства по делото, като ограничавам искането за разпит на свидетели до един такъв. В този смисъл моля да допуснете до разпит при режим на призоваване лицето Г.Т.С. ***, който да бъде призован по местоработата му и който ще установи обстоятелствата във връзка с установената в районното управление практика по образуване на административнонаказателни производства и извършване на действия по същите в случаите на установено управляване на МПС от неправоспособен водач, както и установената практика по изземване, съхраняване на регистрационни табели в случаите, когато законът предвижда това, както и съставяне и издаване на ЗППАМ.

                        Не възразявам да се приемат като писмени доказателства представените от ответната страна документи, като във връзка с представени два броя листи без наименование, представляващи на пръв поглед списъци с имена и не става ясно от кой документ представляват копие, възразявам да се приемат по делото. Ако обаче прецените, че същите са относими по делото, моля да задължите ответника да представи извлечение от цялата книга/регистър или акт, копие от който представляват въпросните документи, или поне от заглавната им страница, респективно да го задължите да обясни на съда от какъв документ представляват извлечение и каква е връзката им с делото.

                        Едновременно с горното считам, че от събраните до момента по делото писмени доказателства съдът не би могъл да стигне до обективна и цялостна преценка на всички факти и обстоятелства, които са свързани с твърдяните в обжалваната заповед нарушения от страна на жалбоподателя, поради което отправям до Вас и други доказателствени искания в следвания смисъл:

                        Моля да задължите ответника РУ - Ивайловград да представи по делото доказателства за това Заповед № 276з-42/20.02.2017 г. на Началник РУ - Ивайловград връчена ли е на жалбоподателя Н.К. и кога е станало това? Това е заповедта, госпожо Председател, на която се основават задълженията и правомощията на моя доверител да извърши действията, за които се твърди, че не е извършил в заповедта.

                        На второ място, моля да задължите ответника да представи заверен препис от наличния в РУ - Ивайловград дневник или регистър на издаваните ЗППАМ, както и доказателства за това кога е създаден този регистър и от кога се води, а също и заповедта на съответния началник за създаването му. Обяснявам, госпожо Председател, че този регистър по данни на моя доверител съществува от есента на 2018 г., от който момент нататък служителите автоконтрольори вече са имали задължения и правомощия сами да издават и подписват ЗППАМ, което означава, че сами отговорят и за изземваните с тях регистрационни табели, като това действие е ставало вече към момента на установяване на нарушението. Тоест целя да установя, че този дневник съществува едва от края на 2018 г. и от този момент съществуват и задълженията, които се твърди, че не е изпълнил жалбоподателя.

                        На следващо място, моля да се изискат и да се представят по делото заповедите на Началника на РУ – Ивайловград, с които на служителите от група „Пътен контрол“ при РУ – Ивайловград е вменено задължение да издават ЗППАМ на място и при установяване на нарушението и едновременно с изземването на регистрационните табели, съответно заповедите или заповедта, с която е определен редът за предоставяне и съхранение на регистрационни табели в РУ – Ивайловград. Твърдя, че по данни на доверителя ми такива заповеди са издадени през 2018 г., но не ги открих в преписката по делото.

                        Моля също да се изиска от ответника Доклад рег. № 4575р – 3948/25.10.2018 г. на Дирекция „Инспекторат“ към МВР. Това е докладът във връзка, с който се твърди, че са констатирани данни за извършени нарушения от служители на районното управление.

                        Моля също да изискате да бъдат представени по делото и резултатите от извършена по линия „Пътна полиция“ проверка в РУ - Ивайловград за периода от 01.09.2017 г. до 31.08.2018 г.

                        На следващо място, моля също да изискате от РУ - Ивайловград Разпореждане № 3286р – 1804/12.01.2017 г. на ГДНП, което е цитирано в обяснение от 19.12.2018 г. на лист 50 от делото, в което се твърди, че лицето е запознато с това разпореждане и по данните, които се съдържат в това обяснение е видно, че въпросното разпореждане касае  съхранението на регистрационните табели.

                        Моля да изискате от ответника да представи по делото протокол или други доказателства за това запознат ли е жалбоподателят Н.К. със Заповед № 276з-332/11.12.2018 г. на Началник РУ - Ивайловград и кога е станало това? Това е заповедта, с която се твърди, че е открито дисциплинарното производство.

                        Моля да изискате протоколите, разписките или други доказателства за това кога на инспектор Н.К. са предоставени за съхранение описаните в заповедта регистрационни табели, а именно регистрационна табела № ********, регистрационна табела № ******* и регистрационна табела № *******, които са цитирани в заповедта.

                        Моля също за задължите ответника да представи уведомителните писма или други доказателства за това кога инспектор Н.К. е уведомен за приключването на административнонаказателни преписки, образувани по АУАН с бл. № 282326 от 25.12.2017 г., по АУАН с бл. № 282364 от 17.10.2017 г. и по АУАН с бл. № 282369 от 22.11.2017 г.

                        Моля също да се изиска заповедта по чл. 206, ал. 1 от ЗМВР, с която на инспектор Н.К. са изискани писмени обяснения, както и доказателства за това кога същата е връчена на жалбоподателя.

                        Моля да се изиска заповедта за образуване на дисциплинарно производство, издадена по реда на чл. 207, ал. 1 ЗМВР срещу жалбоподателя Н.К., както и доказателства за това дали същата е доведена до неговото знание.

                        На последно място, моля да изискате заповедта или писмото, респективно поканата, с която от инспектор Н.К. са изискани писмени обяснения относно нарушенията, визирани в т. 2, 3 и 4 от обжалваната заповед, както и доказателства за връчването на жалбоподателя, съответно протоколът за неявяването му или отказ да даде обяснения. Други искания нямам на този етап от производството.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, съдържащи се в изпратената административна преписка по издаване на оспорената заповед, с изключение на находящите се лист 55 и лист 56 от делото списъци, за които не става ясно част от какъв документ представляват и какво точно се цели да се установи чрез тях. В тази връзка ще следва да се задължи ответникът да уточни част от какъв документ /регистър или книга/ представляват приложените списъци и съответно какви обстоятелства са цели да се установят чрез тях, като ще следва ответникът да направи уточнението в 20-дневен срок от получаване на съобщението, като в случай, че същите са част от някакъв регистър, да се представи заверено копие от заглавната страница от този регистър. 

                        С оглед правилното изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира основателни исканията на пълномощника на жалбоподателя за изискване на изброените в днешното съдебно заседание многобройни писмени доказателства, както и искането да допусне до разпит в качеството на свидетел Г.Т.С. – мл. инспектор „Пътен контрол“ в РУ – И., при режим на призоваване по месторабота за датата на следващото съдебно заседание.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към административната преписка оригинал на Заповед № 276з-201/18.06.2019 г. на Началник РУ Ивайловград и заверени копия от следните доказателства: покана за запознаване с обобщена справка и даване на допълнителни обяснения или възражения с рег. № 276р-6618/18.04.2019 г.; покана за запознаване с обобщена справка и даване на допълнителни обяснения или възражения с рег. № 276р-6617/18.04.2019 г.; покана за запознаване с обобщена справка и даване на допълнителни обяснения или възражения с рег. № 276р-6616/18.04.2019 г.; покана за запознаване с обобщена справка и даване на допълнителни обяснения или възражения с рег. № 276р-6619/18.04.2019 г.; справка УРИ 276р 4698/15.03.2019 г.; Заповед № 272з-2983/26.11.2018 г.; Заповед № 276з-332/11.12.2018 г. на Началник РУ Ивайловград; Заповед № 276з-38/30.01.2019 г. на Началник РУ Ивайловград; Заповед № 276з-15/15.01.2019 г. на Началник РУ Ивайловград; Заповед № 276з-352/28.12.2018 г. на Началник РУ Ивайловград; Заповед № 276з-56/14.02.2019 г. на Началник РУ Ивайловград; Заповед № 276з-83/27.02.2019 г. на Началник РУ Ивайловград; сведение № 276р-17906/19.12.2018 г.; сведение № 276р-17907/19.12.2018 г.; обяснение № 276р-17908/19.12.2018 г.; обяснение № 276р-17905/19.12.2018 г.; сведение УРИ 276р-18147/22.12.2018 г.; фиш серия М № 0900303/11.09.2018 г.; фиш серия М № 0836968/28.08.2018 г.; АУАН № 92/24.04.2018 г.; писмо до „УМБАЛ“ – Пловдив АД от 25.04.2018 г.; талон за изследване № 0027426; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0276-000047/25.04.2018 г.; докладна записка УРИ 276 р-17449/13.12.2018 г.; Протокол за химическа експертиза за определяне концентрацията на алкохол в кръв и урина № 368/03.05.2018 г.; писмо до „УМБАЛ“ – Пловдив АД рег. № 276000-1129/25.04.2018 г.; Протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от 24.04.2018 г.; талон за изследване № 0027426; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0276-000048/25.04.2018 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0276-000047/25.04.2018 г.; платежно нареждане; уведомление от Началник РУ Ивайловград; писмо рег. № 276р-5441/16.04.2018 г.; Наказателно постановление № 18-0276-000011/29.01.2018 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0276-000001/05.01.2018 г.; АУАН № 13/11.01.2018 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0276-000001/05.01.2018 г.; писмо УРИ 276р-768/12.01.2018 г.; докладна записка УРИ 276р-778/12.01.2018 г.; писмо рег. № 276р-13249/02.10.2018 г.; писмо изх. № 276р-341/04.01.2018 г.; Наказателно постановление № 17-0276-000178/04.01.2018 г.; АУАН № 217/25.12.2017 г.; писмо УРИ 276р-209/03.01.2018 г.; писмо УРИ 276р-210/03.01.2018 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 17-0276-000078/29.12.2017 г.; АУАН № 194/06.11.2017 г.; писмо изх. № 276р-341/04.01.2018 г.; доклад № 289р-2526/22.02.2018 г.; Наказателно постановление № 17-0276-000178/04.01.2018 г.; писмо УРИ 276р-209/03.01.2018 г.; писмо рег. № 276р-13333/03.10.2018 г.; писмо УРИ 276р-11621/31.08.2018 г.; писмо УРИ 276р-13091/14.11.2017 г. – 2 екз.; писмо рег. № 276р-13091/02.08.2018 г.; писмо УРИ 276р-13091/14.11.2017 г.; докладна записка рег. № 254р-21139/02.08.2018 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 17-0276-000061/17.10.2017 г.; Наказателно постановление № 17-0276-000147/07.11.2017 г.; писмо УРИ 276р-11854/17.10.2017 г.; АУАН № 170/17.10.2017 г.; писмо рег. № 276р-13244/02.10.2018 г.; писмо рег. № 276р-13243/02.10.2018 г.; Наказателно постановление № 17-0276-000192/18.12.2017 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 17-0276-000070/23.11.2017 г.; писмо УРИ 276р-13646/28.11.2017 г.; писмо УРИ 276р-11668/31.08.2018 г.; докладна записка УРИ 276р-13497/23.11.2017 г.; писмо изх. № 276р-897/16.01.2018 г.; АУАН № 203/22.11.2017 г.; писмо УРИ 276р-13463/23.11.2017 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 17-0276-00070/23.11.2017 г.; Наказателно постановление № 18-0276-000140/04.09.2018 г.; АУАН № 141/03.08.2018 г.; разписка № 02000788200758/12.09.2018 г.; разписка № 02000773829975/09.08.2018 г.; разписка № 02000773830737/09.08.2018 г.; Наказателно постановление № 18-0276-000156/31.08.2018 г.; Наказателно постановление № 18-0276-000111/26.06.2018 г.; писмо вх. № 134/2018 г. от 07.06.2018 г.; Постановление за отказ да се започне досъдебно производство № 134/2018 г. от 07.06.2018 г.; АУАН № 107/25.05.2018 г.; Заповед № 276з-42/20.02.2017 г. на Началник на РУ Ивайловград; Заповед № 272з-355/16.02.2017 г. на Директор ОДМВР – Хасково; Разпореждане рег. № 1253р-1259/16.02.2017 г. на Директор ОДМВР – Хасково; писмо рег. № 276р-1729/29.01.2019 г.; писмо рег. № 272р-2871/08.02.2019 г.; Формуляр за длъжностна характеристика и протокол за запознаване на служителя с длъжностна характеристика УРИ 2853р-5624/12.08.2016 г. – 3 л.; Формуляр за изготвяне на длъжностна характеристика рег. № 3286р-19548/11.11.2015 г. – 4 л.; Формуляр за изготвяне на длъжностна характеристика рег. № 3286р-19674/12.11.2015 г. – 4 л.; Формуляр за изготвяне на длъжностна характеристика рег. № 3286р-19549/11.11.2015 г. – 4 л.; справки за награди и наказания – 4 бр.; докладна записка рег. № 276р-18349/28.12.2018 г.; докладна записка рег. № 276р-868/15.01.2019 г.; докладна записка рег. № 276р-3693/27.02.2019 г. и докладна записка рег. № 276р-2777/14.02.2019 г.  

                        НЕ ПРИЕМА като доказателства находящите се лист 55 и лист 56 от делото списъци.

                        ЗАДЪЛЖАВА ответника в 20-дневен срок от получаване на съобщението да уточни част от какъв документ /регистър или книга/ представляват приложените на лист 55 и лист 56 от делото списъци и какви обстоятелства цели да установи чрез тях, като в случай, че същите са част от някакъв регистър, да се представи заверено копие от заглавната страница от този регистър. 

                     ЗАДЪЛЖАВА ответника в 20-дневен срок от получаване на съобщението да представи по делото следните доказателства:

                        - заверени копия от доказателства за това Заповед № 276з-42/20.02.2017 г. на Началник РУ - Ивайловград връчена ли е на жалбоподателя Н.К. и кога е станало това;

                        - заверен препис от наличния в РУ - Ивайловград дневник или регистър на издаваните ЗППАМ, както и доказателства за това кога е създаден този регистър и от кога се води, а също и заповедта на съответния началник за създаването му;

                        - заверени копия от заповедите на Началника на РУ – Ивайловград, с които на служителите от група „Пътен контрол“ при РУ – Ивайловград е вменено задължение да издават ЗППАМ на място и при установяване на нарушението и едновременно с изземването на регистрационните табели, съответно заповедите или заповедта, с която е определен редът за предоставяне и съхранение на регистрационни табели в РУ – Ивайловград;

                        - заверено копие от Доклад рег. № 4575р – 3948/25.10.2018 г. на Дирекция „Инспекторат“ към МВР;

                        -  заверени копия от резултатите от извършена по линия „Пътна полиция“ проверка в РУ - Ивайловград за периода от 01.09.2017 г. до 31.08.2018 г.;

                        - заверено копие от Разпореждане № 3286р – 1804/12.01.2017 г. на ГДНП, цитирано в обяснение от 19.12.2018 г.

                        - заверени копия от протокол или други доказателства за това запознат ли е жалбоподателят Н.К. със Заповед № 276з-332/11.12.2018 г. на Началник РУ - Ивайловград и кога е станало това;

                        - заверени копия от протоколите, разписките или други доказателства за това кога на инспектор Н.К. са предоставени за съхранение описаните в заповедта регистрационни табели, а именно регистрационна табела № ********, регистрационна табела № ******* и регистрационна табела № *******;

                        - заверени копия от уведомителните писма или други доказателства за това кога инспектор Н.К. е уведомен за приключването на административнонаказателни преписки, образувани по АУАН с бл. № 282326 от 25.12.2017 г., по АУАН с бл. № 282364 от 17.10.2017 г. и по АУАН с бл. № 282369 от 22.11.2017 г.;

                        - заверено копие от заповедта по чл. 206, ал. 1 от ЗМВР, с която на инспектор Н.К. са изискани писмени обяснения, както и доказателства за това кога същата е връчена на жалбоподателя;

                        - заверено копие от заповедта за образуване на дисциплинарно производство, издадена по реда на чл. 207, ал. 1 ЗМВР срещу жалбоподателя Н.К., както и доказателства за това дали същата е доведена до неговото знание;

                        - заверено копие от заповедта или писмото, респективно поканата, с която от инспектор Н.К. са изискани писмени обяснения относно нарушенията, визирани в т. 2, 3 и 4 от обжалваната заповед, както и доказателства за връчването на жалбоподателя, съответно протоколът за неявяването му или отказ да даде обяснения.

                        ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел Г.Т.С. – мл. инспектор „Пътен контрол“ в РУ – И. към ОДМВР - Хасково, който да се призове по месторабота за датата на следващото съдебно заседание.

                        Адв. Г. - Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        Съдът намира делото неизяснено от фактическа страна, поради което и с оглед необходимостта от събиране на допълнителни доказателства, същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                                О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 23.01.2020 г. от 10.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Да се изпрати съобщение до ответника с указанията на съда и да се призове допуснатия до разпит свидетел.

                        Заседанието приключи в 10.53 часа.

                        Протоколът се изготви на 07.11.2019 година.

 

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: