П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 07.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                       

При участието на секретаря Дорета  Атанасова…....………………………..…………..

и  прокурора Валентина Радева-Ранчева..………….…………….………………….…..   

сложи за разглеждане адм. дело № 1007 по описа за 2019 година ...………….….……. 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………...

на именното повикване в 10.25 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Н.А.А., нередовно призован за днешното съдебно заседание. Във върнатия отрязък от призовката е отразено, че е получена лично от А.Н.А., но следва да се има предвид, че жалбоподателят е малолетен и действа чрез законния си представител М.М.Н. – негова майка, като не става ясно дали положеният в призовката подпис е именно на последната.

                        За жалбоподателя се явява адв. Ш., надлежно преупълномощена от упълномощената по делото адв. Р..

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ПРЕДСЕДАТЕЛ на ДАБ, редовно призован, се представлява от старши юриск. Х., надлежно упълномощена.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурор РАДЕВА-РАНЧЕВА.

                        В залата се явява и социален работник Т. К. Р. от отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли.

                        Адв. Ш. – Госпожо Председател, стана ми известно при разговор с бащата на малолетното дете, че в момента всички пътуват към гр. Хасково. Имало е закъснение на автобуса, а желанието на доверителите ми е да дадат лично изявление в производството, поради което моля делото да се гледа на второ четене.

                        Юриск. Х. – Не възразявам делото да бъде разгледано на второ четене.

                        ПРОКУРОРЪТ – Не възразявам делото да бъде разгледано на второ четене.

                        Съдът намира, че следва да уважи молбата на пълномощника на жалбоподателя, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА на второ четене разглеждането на адм. дело № 1007/2019 г. по описа на АдмС – Хасково.

                       

                        На именното повикване в 11.43 часа се явиха:

                        ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ А.Н.А.А., нередовно призован за днешното съдебно заседание, се явява М.М.Н. – негова майка и законен представител и адв. Ш., надлежно преупълномощена.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ПРЕДСЕДАТЕЛ на ДАБ, редовно призован, се представлява от старши юриск. Х., надлежно упълномощена.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурор РАДЕВА-РАНЧЕВА.

                        В залата се явява и социален работник Т. К. Р. от отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли.

                        Адв. Ш. – Госпожо Председател, въпреки че доверителката ми се намира в момента в залата и доколкото разбрах липсва преводач, който да извърши превод на личното изявление по чл. 176 от ГПК, което тя желае да даде, моля ход на делото да бъде даден, с оглед приемането и представянето на доказателства. В крайна сметка предоставям на съда да прецени дали да даде ход на делото или не.

                        Юриск. Х. – Моля да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да дадете ход на делото.

                        Съдът, като взе предвид становищата на страните, намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. Ш. – Поддържаме жалбата изцяло на основанията, които са посочени в нея, като поддържам и направеното доказателствено искане в същата. В тази връзка само за сведение на съда ще представя други дела, от друг съдебен район, от които е видно, че се допускат подобни искания и оценката за страната на произход, която искаме да бъде направена от независима организация, е допустима, относима и според мен необходима, предвид справката, която се намира в административната преписка и която е база за изграждане на мотивите в оспорения от нас административен акт.

                        Юриск. Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост представената административна преписка. Моля да приемете и справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. № МД-564/17.10.2019 г. относно общото положение в И. Р. А. и актуалната политическа и икономическа обстановка в страната към 17.10.2019 г.; справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. № МД-607/05.11.2019 г. относно И. Р. А., която представям във връзка с нивото на здравеопазването в страната и по повод представените експертизи с подаване на жалбата; справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. № МД-474/23.08.2019 г. относно общото положение в И. Р. А., актуалната политическа и икономическа обстановка и във връзка с вътрешното разселване в държавата по произход и по-конкретно Кабул, откъдето са жалбоподателите. Също така моля да приемете и протокол от проведено интервю с бащата на малолетното дете с рег. № УП 11291/10.09.2019 г., във връзка с неговото повторно производство пред ДАБ. Също така съм копирала от преписката на жалбоподателката представени документи в предишни съдебни заседания, които в жалбата се твърди, че не са били обсъдени в решението на административния орган. Представям и част от тези копия на документи, които жалбоподателите са представяли на първа, на втора, отново на първа и след това отново на втора инстанция и с последващите им молби за закрила.

                        Относно направеното искане за предоставяне на експертиза по делото от независима организация, мисля, че се отнася по-скоро за справка, която се иска да бъде направена от Върховния комисариат за бежанците, но считам, че не следва да бъде уважавано това искане или ако бъде уважено считам, че насоките на Върховния комисариат не са задължителни, а са с информативен характер и това е във връзка с твърденията в жалбата, че административният орган не се е съобразил с насоките на Върховния комисариат от 30.08.2018 г.

                        Адв. Ш. – Не възразяваме да се приемат представените доказателства.

                        ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат представените с административната преписка документи, както и днес представените от пълномощника на ответника.  Не считам, че следва да се уважава направеното от пълномощника на жалбоподателя доказателствено искане, още повече под формата на експертиза.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените от административния орган надлежно заверени копия от писмени доказателства, съставляващи пълната административна преписка по издаване на оспореното решение, както и днес представените такива от пълномощника на ответника.

                        Също така съдът намира, с оглед правилното изясняване на делото от фактическа страна, че следва да се изиска справка от местното представителство на Върховния комисариат за бежанците, съдържаща отговор на поставените в жалбата въпроси, вместо да бъде назначавана експертиза в тази насока, както е направено искането, поради което това доказателствено искане следва да бъде уважено, но под формата на изискване на справка.

                        Водим от горното съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие на административната преписка, представена от ответника с писмо вх. № 5261/16.08.2019 г. по опис от 70 пункта, както и днес представените от пълномощника на ответника справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. № МД-564/17.10.2019 г. относно общото положение в И. Р. А., справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. № МД-607/05.11.2019 г. относно нивото на здравеопазване в И. Р. А.; справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. № МД-474/23.08.2019 г. относно общото положение в И. Р. А.; протокол от проведено интервю с А. Н. с рег. № УП 11291/10.09.2019 г.; легализиран превод от пащу на български език на документ, издаден от Ислямско емирство А., Главна дирекция „Разследване“, Дирекция „Разпити“ с № 974 от дата 16 рамазан 1439 г.; легализиран превод от персийски език на български език на документ, издаден от Министерство на вътрешните работи на И. Р. А., Главна дирекция „Сигурност“ с №1049/12.03.1397 г.; легализиран превод от персийски език на български език на документ, издаден от Министерство на вътрешните работи на И. Р. А., Главна дирекция „Сигурност“ с №749/16.03.1397 г., ведно с пропуск на А.Н.Н. и регистрационна карта на чужденец; удостоверение с рег. № УП 11289/15.08.2019 г. – превод от езика пащу и дари; удостоверение с рег. № УП 11289/15.08.2019 г. – превод от езика дари от Кабулски университет; лична карта (тескире) - превод от езика пащу с рег. № УП 11289/15.08.2019 г.

                        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за допускане на експертиза.

                        ДА СЕ ИЗИСКА справка от местното представителство на Върховния комисариат за бежанците, в която да се даде отговор на поставените в жалбата въпроси и която да бъде представена най-късно до датата на следващото съдебно заседание.

                        Адв. Ш. – Представям документ, от който е видно, че има образувано повторно производство за бащата на малолетното дете, който моля да бъде приет като доказателство. 

                        Юриск. Х. – Да се приеме.

                        ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателство по делото днес представения от пълномощника на жалбоподателя пропуск, ведно с регистрационна карта, издадени на името на бащата на жалбоподателя А. Н., поради което

                                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателство по делото заверено копие от пропуск, ведно с регистрационна карта на ДАБ при МС, издадени на името на А. Н..

                        Съдът докладва, че с писмо вх. № 6749/01.11.2019 г. по делото е  постъпил социален доклад относно детето А.Н.А.А. и в тази връзка пристъпва към изслушване на социален работник Т. К. Р. от отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли.

                        Т. Р. – Поддържам това, което съм описала в социалния доклада и искам да кажа, че ние като защита на детето смятаме, че за него е най-добре то да бъде върнато в своята родина, за да продължи образованието си и смятам, че там ще бъде по-спокойно.

                        Адв. Ш. – Не възразявам да се приеме социалния доклад.

                        Юриск. Х. – Запозната съм със социалния доклад и не възразявам да бъде приет.

                        ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме постъпилият социален доклад.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателство постъпилия социален доклад от социален работник от отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли, касаещ жалбоподателя, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателство по делото социален доклад № ДП/Д-Х-Х/157-001/29.10.2019 г.  на Дирекция „Социално подпомагане“ – Харманли.

                        Адв. Ш. - Нямаме други искания на този етап от производството, освен личното изслушване по реда на чл. 176 от ГПК на законния представител на малолетното дете, поради което моля да бъде осигурен преводач за следващото съдебно заседание.              

                        Юриск. Х. – Нямам други доказателствени искания.

                        ПРОКУРОРЪТ - Нямам доказателствени искания.

                        За правилното изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 23.01.2020 година от 11.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Да се осигури участието на преводач за датата на следващото съдебно заседание.

                        Заседанието приключи в 12.02 часа.

                        Протоколът се изготви на 07.11.2019 година.

 

 

     СЪДИЯ:

 

 

 

                                     

     Секретар: