П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 08.11.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осми ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1145 по описа за 2018 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11:05 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.К.М., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. З., редовно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Пловдив, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрк.Д., редовно упълномощена по делото.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.Л.Ц., редовно уведомена, се явява лично.

Адв. З. – Ход на делото.

Юрк.Д. – Ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Съдът докладва постъпила справка-декларация от вещото лице, сочи сума за възнаграждение в размер на 604,80 лв., която е с 104,80 лв. по-висока от така  определената до настоящия момент в размер на 500 лв.

С оглед така постъпилата справка-декларация съдът намира, че сумата за възнаграждение на вещото лице Ц. следва да бъде увеличена с така посочената от нея допълнително сума от 104,80 лв. и

О П Р Е Д Е Л И :

 УВЕЛИЧАВА възнаграждението на вещото лице Ц. за изготвяне на заключението по настоящото дело от 500 лв. на 604,80 лв.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя в 7-дневен срок от днес да внесе допълнително определената сума от 104,80 лв. по сметка на АдмС – Хасково и представи по делото вносна бележка.

Адв. З. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

Юрк.Д. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

Пристъпи се към снемане самоличността  и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.Л.Ц. – (снета самоличност). Предупредена за отговорността по чл.291 от НК.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.Л.Ц. – Поддържам представеното заключение.

Адв. З. – Въпросът ми е във връзка със самата технология на извършване на данъчната ревизия и проверка. Как данъчните органи са формирали приходите и разходите в началото и съответно в края на всяка една от проверяваните години? Каква е била философията на проверката - проследявани ли са паричните потоци или е вземана една цифра в началото и в края?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.Л.Ц. – Да, по принцип така се работи, този начин и този подход на данъчните за определяне на това дали има или няма недекларирани доходи на едно лице. Започва се от някаква касова наличност, която се доказва, започва се от банкова наличност, която също се доказва с документи и се проследява движението на пари, не приходи и разходи, а пари. Затова в практиката това се нарича паричен поток. В счетоводството, ако е фирма, всяка година се прави т.н. „Отчет на паричните потоци“, който е отделен от балансите, от отчета за приходи и разходи. Когато се прави този паричен поток от данъчните на едно физическо лице, както е в случая, се проследяват всичките пари, които получава това лице, независимо от какви източници и плаща като парична наличност независимо къде за целия този проверяван период. Данъчните го отсичат година за година за да могат да кажат, че това лице в тази година има получени, примерно, 100000 лв., но то е изразходвало като пари, дало е 150000 лв. В един момент данъчният орган казва „Вие сте платили 50000 лв. повече отколкото сте получили и имате доказателства за тези получени пари и тази разлика в минус, тези 50000 лв., условно, Вие сте ги получили, но не сте ги декларирали. Те са Ви доход и по Закона за облагане доходите на физически лица Вие дължите на държавата данък 10 %“. Това е основният принцип, по който се правят тези проверки. Така са процедирали в настоящия случай.

Юрк.Д. – Вие вземате тези три суми, както Ви е зададена експертизата. Приемате ги за даденост, без по някакъв начин да сте изследвали дали в действителност са били налични за жалбоподателя. Вие само вземате сумите и правите изчисления по възраженията?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.Л.Ц. – Да.

Адв. З. – Нямам други въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Юрк.Д. – Нямам други въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът счита, че следва да приеме заключението на вещото лице М.Л.Ц. като на същото се изплати  възнаграждение в размер на внесения до момента депозит, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заключението на вещото лице М.Л.Ц. като на същото ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение в размер на внесения депозит от 500 лв.  (изд. РКО).

 ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 22.11.2019 г. от 11:00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 11:15 часа.

Протоколът се изготви на 08.11.2019 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: