П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 08.11.2019 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осми ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 975 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10:10 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Х.И., редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция Социално подпомагане - Хасково, редовно призован, се представлява от юрк.Н. Г., редовно упълномощена с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

Съдът докладва постъпило становище от 18.09.2019 г. като отговор от ответната страна.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Х.И. – Да се гледа делото.

Юрк.Г. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Х.И. – Искам да бъде отменено разпореждането, защото решението съм обжалвал решението на ТЕЛК – Хасково пред НЕЛК и има насрочване за 20.02.2020 г.

Юрк.Г. – Поддържаме отговора. Смятаме, че заповедта е законосъобразна. Не оспорваме факта, че решението на ТЕЛК – Хасково е оспорено. Има служебно постъпил ТЕЛК в ДСП – Хасково, който е с гриф „За НЕЛК“, т.е., че не е влязъл в сила и има образувано административно производство. Това не е спорен момент и не държим да се ангажират доказателства в тази посока.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Х.И. – Да се приемат представените от мен доказателства.

Юрк.Г. – Моля да приемете писмените доказателства. Нови доказателства няма да сочим. Нямаме доказателствени искания.

Съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата административна преписка от ответната страна, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи, представени в заверен вид, както и допълнително представените известие за доставяне и писмо от 02.09.2019 г. в изпълнение разпореждането на съда. Следва като писмено доказателство по делото да бъдат приети и представените с жалбата от жалбоподателя (от лист 3 до лист 6 по делото). Следва да бъдат приложени представените от жалбоподателя като копие от държавен вестник - лист 7, 8 и 9 по делото.

 С оглед на изложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№

ПРИЕМА като писмени доказателства: заповед №ЗХУ-ИО/Д-Х/1013/ФП/19.07.2019 г. на директор на ДСП – Хасково; индивидуална оценка на потребностите за хора с увреждания по заявление–декларация с вх.№ЗХУ-ИО/Д-Х/1013/ФП/13.06.2019 г.; уведомление рег. №НЕЛК-изх-27784/14.12.2018 г.; експертно решение №3161 заседание №190 от 29.11.2018 г. на ТЕЛК – Хасково; документите, съдържащи се в административната преписка, представена с писмо вх.№5248/15.08.2019 г. – от лист 17 до лист 26 по делото; известие за доставяне с дата 06.08.2019 г.; писмо изх.№30-82553#1 от 02.09.2019 г. на директор на РДСП – Хасково.

ПРИЛАГА  като доказателство по делото копие от държавен вестник – 3 листа.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Х.И. – Нямам други искания, да се приключи делото.

Юрк.Г. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Х.И. – Заповедта е неправилно издадена, защото не отговаря на закона. Заповедта мотивира горе за отпускане на месечна финансова подкрепа, а долу пише чл.70, ал.1, че аз не отговарям на това условие. Аз отговарям на това условие, защото имам решение на ТЕЛК за пожизнен срок. Не е изтекъл срокът на този документ. Според мен документът е валиден до новото решение на НЕЛК, а новото решение на НЕЛК ще излезе чак на 20.02.2020 г. Освен това никъде в Закона за хората с увреждане не е посочено, че обжалваните медицински документи, медицинска експертиза, спират от изпълнение. Дори има чл.112, ал.9 – „Обжалваните медицински документи по реда на чл.1 до чл.8“, а нашият чл.3 от чл.112, Закон за здравето, изрично подчертава, че обжалването на медицинските документи, органите от медицинска експертиза, не спира изпълнението. Искам разпореждането, с което ответната страна е отказала финансовата подкрепа да бъде отменено.

Юрк.Г. – Г-н И. е подал заявление-декларация по утвърден образец на изпълнителния директор. Съобразно това, той е трябвало да приложи влязло в сила експертно решение, ако такова не е налично в ДСП, а такова няма, тъй като има започнато административно производство по обжалване на този ТЕЛК. В тази връзка е изготвена индивидуална оценка на потребностите, която има задължителен характер, в която е посочено, че лицето няма необходимост от финансова подкрепа, тъй като ЕР на ТЕЛК е „освидетелстване“ и до този момент не е започвало плащане, каквото и да е, по финансова подкрепа за лицето. Подробни аргументи за това са изложени в отговора по жалбата на г-н И..

Съдът ще постанови решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:17 часа.

Протоколът се изготви на 08.11.2019 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: