П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 08.11.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осми ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане адм. дело № 1201 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10:18 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.А.М., ненамерен на адреса, призовката е върната в цялост. Жалбоподателят е редовно уведомен на 25.10.2019 г. чрез адв. М.Ц.Ц., назначен за негов процесуален представител с разпореждане на съда от 25.10.2019 г. във връзка с допуснатата правна помощ.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в РПЦ- Харманли при Държавната агенция за бежанците при МС (В. И.), редовно призовани, не изпращат представител.

Съдът докладва постъпила молба от представител на ответната страна. Сочи, че няма да се яви. Представя допълнителни доказателства, а именно докладна записка за чужденци, напуснали РПЦ – Харманли и актуална справка относно ситуацията в Република Ирак. Прилага писмени бележки.

В залата се явява  прокурор Пазаитова като представител на Окръжна прокуратура-Хасково. С искане от 31.10.2019 г. Окръжна прокуратура-Хасково иска да бъдат допуснати до участие в адм. дело №1201/2019 г. на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам искането за допускането ни до участие по адм. дело №1201/2019 г.

С оглед становището на Окръжна прокуратура – Хасково от 31.10.2019 г., поддържано в днешно съдебно заседание от прокурор Пазаитова, съдът намира, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК следва да бъде конституирана като страна по делото Окръжна прокуратура – Хасково и 

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №2101/2019 г. по описа на АдмС – Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Не възразявам по неспазения срок за уведомяването ни. Да се даде ход на делото.

Адв. Ц.  – С оглед липсата на възражение от страна на Окръжна прокуратура – Хасково да се даде ход на делото.

Съдът намира, че с оглед установеното, че жалбоподателят е редовно призован чрез своя процесуален представител, а към настоящия момент Окръжна прокуратура – Хасково не прави възражение относно нередовно призоваване, тъй като са конституирани в днешно съдебно заседание, то няма процесуална пречка да бъде даден ход на делото в днешно съдебно заседание, поради което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв. Ц. – Поддържам подадената жалба. Доверителят ми е изложил подробно своята история пред административния орган. Решаващият орган неправилно е приел, че спрямо него са налице предпоставки за предоставяне на статут на бежанец. Моля да уважите искането на моя доверител и в най-лошия случай да върнете преписката в РПЦ – Харманли.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че жалбата е неоснователна. Да се приеме административната преписка и представените в днешното съдебно заседание доказателства.

Съдът намира, че следва да бъде приложена по настоящото дело така комплектованата от ответната страна преписка, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи. Като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети и тези, представени от ответната страна за днешно съдебно заседание.

 С оглед на изложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6413/18.10.2019 г.

ПРИЕМА като писмени доказателства: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6413/18.10.2019 г. - от лист 7 до лист 42 по делото; докладна записка с вх.№1273/18.10.2019 г. при РПЦ – Харманли; справка с вх.№МД-593/29.10.2019 г. на дирекция „Международна дейност“ при ДАБ при МС.

 Адв. Ц. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Ц. – Моля да уважите искането на доверителя ми и да върнете преписката на административния орган.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена. Намирам, че решението на интервюиращия орган при ДАБ при МС е правилно и законосъобразно, мотивирано е с мотив, че жалбоподателят е напуснал страната по произход по причини, които са най-вече икономически и от личен характер. Не са налице условията за предоставяне на статут на бежанец. С тези мотиви моля да отхвърлите жалбата и да я оставите без уважение.

Съдът ще постанови решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:24 часа.

Протоколът се изготви на 08.11.2019 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: