П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 12.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на дванадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане адм. дело № 1187 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:40 часа се явиха:

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.Ч., нередовно призован, не се явява. Призовката е върната в цялост с отбелязване на длъжностното лице по призоваването, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало центъра на 08.10.2019 г. Жалбоподателят е призован чрез назначения му по реда на ЗПП процесуален представител адв. Е.З. и същият се представлява в днешното съдебно заседание от адв. З..

ОТВЕТНИКЪТ ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН ПРИ ДАБ – РПЦ ХАРМАНЛИ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото, с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Пазаитова.

По хода на делото:

Адв. З. – Не възразявам по нередовното призоваване на жалбоподателя. Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ -  Ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивИ. от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба и постъпилата административна преписка.

Адв. З. – Поддържам жалбата. Моля да се приеме административната преписка. Нови доказателства няма да соча. Нямам искания за събИ.е на нови доказателства.

Ст.юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете административната преписка в цялост. Представя Ви докладна записка за чужденците, потърсили закрила и напуснали РПЦ – Харманли с вх.№ 1263/17.10.2019 г. Нова справка за държавата по произход на жалбоподателя няма да соча, тъй като интервюиращият орган е използвал последната най-актуална към момента и няма промяна в икономическото и политическото положение в държавата по произход на жалбоподателя - И.. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. По отношение на писмените доказателства да се приеме както административната преписка, така и днес представената от пълномощника на ответника докладна записка. Нямам доказателствени искания.

Адв. З. – Да се приеме представената от пълномощника на ответника докладна записка.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените писмени такива, представляващи част от административната преписка по издаване на оспореното решение на интервюиращия орган, както и представената в днешното съдебно заседание докладна записка относно чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ - Харманли и като взе предвид, че страните нямат искания за събИ.е на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

МотивИ. от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие на административната преписка, представена от ответника с придружително писмо вх.№ 6321/15.10.2019 г. по опис от 25 пункта и докладна записка относно чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли с вх.№ 1263/17.10.2019 г.

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. З. - Уважаема госпожо Съдия, поддържам изложеното в жалбата в пълнота и моля за решение в тази насока.

Ст.юрк. Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на М.Ч., гражданин на И., срещу решението на интервюиращия орган на ДАБ, като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на процесното решение интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. В обжалваното решение са преценени всички правно-значими факти, свързани с личното положение на жалбоподателя в държавата му по произход И., като считам, че не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Подробности излагам в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Съдия, считам жалбата за неоснователна и като такава моля да я отхвърлите. Решението на административния орган считам, че е правилно и законосъобразно. В мотивите си подробно административният орган е обсъдил какви са били предпоставките и мотивите на лицето да напусне страната си по произход и най-вече това, че те имат личен и имуществен характер, поради което е отказал да предостави статут на бежанец и хуманитарен статут. С оглед на изложеното Ви моля да отхвърлите жалбата като неоснователна.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

 

Заседанието приключи в 10:43 часа.

Протоколът се изготви на 12.11.2019 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: