П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 12.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на дванадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане адм. дело № 1203 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:45 часа се явиха:

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.С., нередовно призован, не се явява. Призовката е върната в цялост с отбелязване на длъжностното лице по призоваването, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало центъра на 16.10.2019г. Жалбоподателят е призован чрез назначения му по реда на ЗПП процесуален представител адв. С.М. и същият се представлява в днешното съдебно заседание от адв. М..

ОТВЕТНИКЪТ ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН ПРИ ДАБ – РПЦ ХАРМАНЛИ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото, с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Пазаитова.

По хода на делото:

Адв. М. – Не възразявам по нередовното призоваване на жалбоподателя. Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х.–Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ - Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба и приложената административна преписка.

Адв. М. – Поддържам подадената жалба по изложените в нея доводи и съображения. Моля да се приеме административната преписка. Нови доказателства няма да соча. Нямам искания за събиране на нови доказателства.

Ст.юрк. Х.– Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете административната преписка в цялост. Представям Ви и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ относно Ислямска Република А. за общото положение в страната и актуалната политическа и икономическа обстановка към 17.10.2019 г. с вх.№ МД – 564/17.10.2019 г., както и докладна записка за чужденците, потърсили закрила и напуснали РПЦ – Харманли с вх.№ 1275/18.10.2019г. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приеме административната преписка, както и днес представените от пълномощника на ответника писмени доказателства. Нямам доказателствени искания.

Адв. М. - Да се приемат представените от пълномощника на ответника писмени доказателства.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените писмени такива, представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение на интервюиращия орган, както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника справка, изготвена от Дирекция „Международна дейност“ при МС относно Ислямска Република А. с вх.№ МД – 564/17.10.2019 г., както и докладна записка за чужденците, потърсили закрила и напуснали РПЦ – Харманли с вх.№ 1275/18.10.2019 г. и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Мотивиран от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие на административната преписка, представена от ответника с придружително писмо вх.№ 6415/18.10.2019 г. по опис от 28 пункта, както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника справка, изготвена от Дирекция „Международна дейност“ при МС относно Ислямска Република А. с вх.№ МД – 564/17.10.2019 г., както и докладна записка за чужденците, потърсили закрила и напуснали РПЦ – Харманли с вх.№ 1275/18.10.2019 г.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. М. - Уважаема госпожо Председател, считам жалбата за основателна и моля да я уважите и да отмените процесното решение на интервюиращия орган към ДАБ, с което е отказан статут на бежанец и хуманитарен такъв на доверителя ми и да върнете преписката за ново разглеждане и произнасяне в искания от нас смисъл. Считам, че административният орган незадълбочено е тълкувал настоящата бежанска история относно реалната ситуация в страната по произход на доверителя ми, което е нарушение на чл. 75, ал. 2 от ЗУБ. В проведеното интервю доверителят ми добросъвестно е изложил всички факти и обстоятелства от значение за личното му положение, като не мога да отрека и липсата на посочени от него икономически причини за да напусне страната си по произход. Поради изложеното Ви моля да уважите жалбата и отмените процесното решение.

Ст.юрк. Х.– Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на С.С., гражданин на А., срещу решението на интервюиращия орган на ДАБ, като неоснователна и недоказана. Считам, че процесното решение е съобразено със законодателството относно предоставянето на международна закрила. Преценени са всички правно-значими факти, свързани с личното положение на жалбоподателя в държавата му по произход А., като считам, че не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Подробности излагам в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Съдия, считам решението на интервюиращия орган за правилно и законосъобразно. Същото е подборно мотивирано, като мотивите  за отказ са най-вече, че причините, поради които жалбоподателят е напуснал страната си по произход са от икономически и личен характер. Считам, че процесното решение е правилно и законосъобразно, поради което Ви моля да отхвърлите жалбата като неоснователна.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

 

Заседанието приключи в 10:50 часа.

Протоколът се изготви на 12.11.2019 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: