П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 13.11.2019 година

 

Хасковският административен съд  …………….………......   в публично съдебно заседание на тринадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ИВА БАЙНОВА

      Членове:        ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

             АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ..……….....…………………….………..……..…

и прокурора Николай ГУГУШЕВ  ..…….....……...………………....……….…….………………..

сложи за разглеждане АНД(K) 1002 по описа за 2019 година  ..............…………......……..

докладвано от Председателя ...…….……………..………..………………….....……………..……..

На именното повикване в 10.10  часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ И.Н.И., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба ОД на МВР - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът ГУГУШЕВ.

КАСАТОРЪТ И.И. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба.

КАСАТОРЪТ И.И. – Поддържам касационната жалба. Искания за събиране на други доказателства нямам.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания. Моля за ход по същество.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

КАСАТОРЪТ И.И. – Уважаеми административни съдии, моля да уважите касационната ми жалба. Съображенията, които съм посочил считам, че са основателни и се потвърждават от събраните по делото доказателства. Въпросът е принципен. Органите на МВР, сектор “Пътна полиция“, не прилагат правилно и в пълнота изискванията на Наредба № 8121з-532, и по-специално поставянето на АТСС и  съответно съставянето на необходимата документация за тяхното поставяне и отчитане.

Както е видно от представените доказателства, съпровождащи Електронния фиш, съответните служители са неглижирали съставянето на протоколите за констатация на нарушението. Присъстващите протоколи съпровождащи преписката, са с дата 30.12.2018 г. като изрично е посочено, че административното нарушение е извършено на 28.12. същата година.

Изискванията на наредбата са протоколите да бъдат съставени в самия ден на констатациите, като съответно следва, ако има промяна на местоположението на измервателното средство, те да бъдат отразени в съответния ден.

Безспорно е видно, че същите фиксират нарушение спрямо мен, извършено на пътя Кърджали-Хасково, а са представили снимка, каквото задължение имат по Наредба на контролното измервателно средство, находяща се до разклона за завод“Астика“, същата е видна и приложена по делото, и на практика не е констатирано, къде точно е поставено това измервателно средство на пътя Кърджали-Хасково.

Другата особеност която е, че изрично е посочено във фиша, че движението се регулира с временен знак В26, който обаче не е посочен тоя временен знак, тъй като към онзи момент се извършваше ремонт на този пътен участък, къде е поставен и от коя страна.

Така обозначено, че камерата е поставена пред разклона за с.М., не дава конкретно уточнение, тъй като там има пътно формирование „детелина“, където се включват няколко пътя и захода на автомобила, както е сниман, е видно, че от разклона за с.М., като там не е указано да има поставен пътен знак В26 за ограничение скоростта на движение.

Самата снимка, която съпровожда Електронния фиш, аз сега дори забелязах, че няма и дата, а има само година, на нея не е фиксирана нито скоростта на автомобила, нито е посочено местоположението. Има GPS координати и година. В нея не може да се направи по никакъв случай категорично заключение, по какъв начин е изведено административното нарушение „превишение на скоростта“. Още повече след като задължението за изготвяне на протокол за конкретната дата не е изпълнено, няма гаранция, че съдържащите се данни са коректни, правилни и точни.

С оглед на всички тези обстоятелства аз считам, че са налице нарушения на материалните разпоредби, респективно на наредбата, от там на закона. Електронният фиш е неправилен и незаконосъобразен, и като такъв следва да бъде отменен.

Моля да отмените решението на районния съд и респективно издадения Електронен фиш.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, намирам касационната жалба за неоснователна и моля да оставите в сила въззивното решение, като законосъобразно.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.15 часа.

Протоколът се изготви на 13.11.2019 година.

 

 

                                                

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

 

 

 

 

                                                            Секретар: