П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 15.11.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на петнадесети ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 682 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Д.К., редовно призован, не се явява. За него се явява адв. Г.Р.Г., редовно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Началник РУ Свиленград към ОД МВР Хасково, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва получено на 04.10.2019 г. писмо в изпълнение разпореждането на съда от предходно съдебно заседание, представени са допълнителни доказателства.

Адв.Г. – моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.Г. – Запознах се с представените с писмото на РУ – Свиленград документи. Нямам възражения същите да се приемат като доказателства в настоящия процес. Едновременно с това обръщам внимание на съда, че по делото не е постъпило от страна на районното управление писмо или други документи, от които да става видно дали становище №351р-10003 /16.04.2019 г. на РУ – Свиленград е доведено до знанието на жалбоподателя, в каквато насока са били указанията на съда. Обръщам внимание същи, че по делото не са постъпили в четлив вид изисканите от съда документи и въпреки не представянето на посочените документи считам, че доказателственият материал по делото е попълнен изцяло, тъй като очевидно районното управление не разполага с доказателства за връчване на въпросното становище, каквито съдът е изискал. Считам, че делото следва да приключи при така събрания материал. Считам, че документите, които са приложени по делото в нечетлив вид не са от съществено значение за решаване на делото и не следва да бъдат полагани усилия те да бъдат приобщавани към преписката.

Съдът намира, че с оглед така заявеното в днешно съдебно заседание от представляващия жалбоподателя, по делото следва да бъдат приети като доказателства така представените с писмото от 04.10.2019 г. от ответната страна документи. Делото следва да бъде счетено за изяснено от фактическа страна, поради което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: покана рег.№351р-8603/02.04.2019 г.; заповед №8121з-306/20.03.2015 г. на министъра на вътрешните работи; заповед №8121з-720/24.10.2014 г. на министъра на вътрешните работи; вътрешни правила за организацията на работата в министерството на вътрешните работи по заявителски материали за престъпления от общ характер; регистър на постъпилия заявителски материал в МВР – приложение №1 към чл.4, ал.1; уведомително писмо – пиложение №2 към чл.19, ал.1; инструкция за повеждане на предварителни проверки №И-89/10.03.2011 г. при прокуратура на РБ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Г. – Считам, че от обжалваната пред Вас заповед не може да се разбере по никакъв начин за какво е наказан жалбоподателят по делото. Считам, че това не може да се установи от всички материали, които бяха събрани под формата на писмени доказателства в настоящия процес. Твърди се през цялото време в цялата дисциплинарна преписка, че моят доверител не е спазил някакви вътрешни правила за провеждане на проверки в съответното районно управление, които правила бяха изпратени по делото и от които правила може да установите, че съдържат повече от 40 правни разпоредби с много повече на брой конкретни хипотези, алтернативи и точки. Считам, че по никакъв начин дисциплинарнонаказващият орган не доказа, че от страна на доверителя ми е извършено каквото и да било –индивидуализирано или неиндивидуализирано, дисциплинарно нарушение, каквото се твърди, че той е направил. Поддържам изложените в жалбата аргументи за наличие на явни недостатъци от формална страна на обжалваната заповед. Моля да споделите тези аргументи и моля да имате предвид, че по делото се доказа наличието на друг порок на заповедта, а именно неспазване на процесуалните правила по провеждане на дисциплинарното производство срещу жалбоподателя, като се има предвид, че същият е бил лишен изцяло от възможността да даде обяснения по повод заповедта за образуване на дисциплинарно производство и че в крайна сметка не е запознат с последното становище на дисциплинарната комисия, което представлява неразделна част от изготвената справка и не му е била дадена възможност да направи възражение или да вземе обяснения и по отношение на същото. Моля Ви с решението си по делото да отмените заповедта и да присъдите в полза на жалбоподателя направените по делото разноски, списък за които представям.

Съдът ще постанови решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:07 часа.

Протоколът се изготви на 15.11.2019 г.

 

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: