П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 15.11.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на петнадесети ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Йорданка П.а

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 403 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.С.Б., редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява.  За него се явява адв.Н.К., редовно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – София, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от юрк.Д. П., редовно упълномвощен по делото.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М. Й. В., редовно призована, се явява лично.

Съдът докладва постъпило на 11.10.2019 г. становище от ответната страна, прилагат уведомително писмо от 24.02.2016 г.

Адв.К. – Да се даде ход на делото.

Юрк.П. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Съдът докладва:

На 11.11.2019 г. е постъпило заключение от вещото лице, което е представено извън определения срок.

На 12.11.2019 г. е постъпила справка-декларация от вещото лице. С разпореждане от същата дата съдът е разпоредил внасяне на допълнителен депозит за вещото лице.

Адв.К. – Не възразявам по неспазване срока за представяне на заключението. Заявявам, че ще внесем допълнително определения депозит от 112 лв. Да се пристъпи към изслушване на вещото лице.

Юрк.П. – Не възразявам да се пристъпи към изслушване на вещото лице в днешното съдебно заседание. Заявявам, че ще внесем допълнително определения депозит от 112 лв.

Пристъпи се към снемане самоличността  и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М. Й. В. – (снета самоличност) Предупреден за отговорността по чл.291 от НК.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М. Й. В. – Поддържам представеното заключение.

Адв.К. – Откъде черпите информация относно изготвянето на експертизата?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М. Й. В. – От материалите по делото и от контролиращото лице съм взела тази информация, която съм представила като неразделна част от заключението. Те са представили сертификатите към делото, изискани са от тях и дефакто данните, които въвеждат в системата от външни институции, аз ги получих от „Балкан Биосерт“ ООД.

През 2015 г. жалбоподателят ги е заявил като биологични. На следващата година – 2016 г., ги заявява в преход. Това не може да бъде. И 2017 г. отново в преход. „В преход“ означава, че ги наблюдават да спазват изискванията по регламентите, да ги торят, а имат пространствена изолация с конвенционалното производство. За трайните насаждения този период е 3 години. След като мине този 3-годишен период те стават биологични. В прехода е дължимо заплащане. В 2015 г. той е посочил насажденията в биологично, след това  се връща в преход, което контролиращото лице не му е разрешило. Това е негова грешка, че ги заявява така. Дефакто единият му парцел през 2017 г. вече е в четвърта година и той пак го заявява в преход, получава наказания. Другия в 2015 г. го е заявил като биологично и се връща в преход без разрешение, отново получава наказание и затова не получава пари. По принцип най-напред трябва да бъде в преход, след това минават в биологично. Не маже да бъде биологично и после да се върнеш в преход. За да минеш в биологично производство някои култури дават производство, от тях започва да се бере. Те трябва да получат сертификат за тази продукция да я изнесат на пазара като биологична. Доколко това нещо е било ясно на бенефициента … Причината не е неспазване на посочените площи, няма наддекларирана площ, има грешка в обозначението на кодовете. По СЕПП получава, защото не се явяват като наддекларирани, но като биологично растениевъдство не получава.

Адв.К. – Нямам други въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Юрк.П. – Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът счита, че следва да приеме заключението на вещото лице М. Й. В. като на същото се изплати  възнаграждение в размер на внесения до момента депозит, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заключението на вещото лице М. Й. В. като на същото ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение в размер на внесения депозит от 300 лв.  (изд. РКО).

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ  на страните да внесат допълнителен депозит в размер на 112 лв. за всяка страна.

Адв.К. – Нямам други искания на този етап от производството.

Юрк.П. – Нямам други искания на този етап от производството.

Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 06.12.2019 г. от 10:30 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени от днес.

Заседанието приключи в 11:13 часа.

Протоколът се изготви на 15.11.2019 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: