П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 12.11.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на дванадесети ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 916 по описа за 2019 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Булгнайс“ ООД, редовно призован, се представлява адв.Н.К., надлежно упълномощен с пълномощно, приложено към жалбата.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на РИОСВ, гр.Бургас, редовно призован, се представлява от гл.юрк.А. К., надлежно упълномощена с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Община К., редовно призована, не изпраща представител. От пълномощник на същата – адв.С. Г., по делото е постъпила  молба вх.№6027/02.10.2019 г., в която се изразява становище по основателността на жалбата, ангажират се доказателствени искания. Към молбата са представени договор за правна помощ и пълномощно, удостоверяващо представителната власт на адв.С. Г., заповед за заместване на кмета на Община К., заявление за разрешаване на ползване на платен годишен отпуск ведно със заповед за разрешаване на отпуск, списък по чл.80 ГПК, фактура и платежно нареждане.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Кметство с.М., общ.К., редовно призована, не изпраща представител. От пълномощник на същата – адв.И. К., на 11.11.2019 г. по делото е постъпила молба, в която моли да се даде ход на делото, ангажира становище по доказателствата и по основателността на оспорването. Към молбата е представено и пълномощно за адв.К..

Адв.К. – Да се даде ход на делото.

Юрк.К. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.К. – Поддържам жалбата. Да се приемат представените томове с доказателства. В преписката не са налични два броя писма, които са цитирани в представеното изложение, които касаят одобряване на двата доклада по ОВОС, както и протокол от заседанието на Регионален експертен екологичен съвет към РИОСВ, които смятам, че са от значение за делото и моля да ги изискате, посочил съм ги в писмена молба, която представям.

Правя искане за допускане и назначаване на съдебна комплексна експертиза с вещи лица геодезист - ГИС- оператор и биолог. Задачите към експертизата представям с писмена молба. Има и официални данни на МОСВ, т.н. „пространствени данни“ за разпространение на местообитания, на местовидове. Геодезистите ползват една програма и налагат тези данни. Затова желаем да бъде такъв специалистът за задачата за изчисляване на съотношението между евентуално засегнати територии при разработване на находището и територията на защитената зона, където се намира. На този етап това са исканията ми.

Юрк.К. – Тъй като инвестиционното предложение попада в две защитени зони, едната защитена зона е по местообитанията, а другата защитена зона е по птиците, затова ако допуснете назначаването на такава експертиза, считам, че биологът трябва да е с познания по местообитание и орнитология, а не общо биолог. Докладът е изготвен от биолог, но той е рибовъд, примерно. Затова смятам, че биологът трябва да бъде с по-тесни специалности. Оспорваме жалбата. Считаме, че сме представили всички документи, но във връзка с искането за следващото съдебно заседание ще представим тези три документа. По отношение искането за назначаване на експертиза оставям изцяло на преценката на съда.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като писмени доказателства документите, съдържащи се в административна преписка. Основателно съдът намира искането на процесуалния представител на жалбоподателя да бъде изискано от РИОСВ гр.Бургас да представи по делото: писмо изх.№ПД-2167 (стар 8692/ /7) от 23.08.2018 г., с което е дадена положителна оценка на ДОСВ при разработване на инвестиционното предложение в местността „П.“; писмо изх.№2167 /17/ от 08.10.2018 г., с което е дадена положителна оценка на ДОВОС; протокол от заседание на Регионален експертен екологичен съвет при РИОСВ гр.Бургас, на което е разгледано оспореното по делото решение на директор на РИОСВ гр.Бургас, доколкото същите се явяват част от административната преписка и към настоящия момент не са представени по делото.

Основателно съдът намира и искането на процесуалния представител на жалбоподателя по делото да бъде допуснато изготвяне на комплексна техническо-биологическа експертиза, която да бъде изготвена от вещи лица геодезист – ГИС-оператор и биолог по задачите, посочени в представената в днешното съдебно заседание писмена молба от пълномощника на жалбоподателя, като вещите лица следва да работят при възнаграждение в размер на 600 лв., платими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметка на АдмС – Хасково.

С оглед изрично направеното искане от пълномощника на заинтересованата страна Община К., формулирано в молба вх.№6027/02.10.2019 г., на същата страна ще следва да бъде предоставена възможност да формулира задачи към така допуснатата съдебна комплексна техническо-биологическа експертиза, които следва да бъдат представени по делото в 7-дневен срок от получаване съобщението на съда с писмена молба с преписи за останалите страни по делото, като по тези задачи съдът ще се произнесе след като даде възможност на останалите страни да ангажират становище по тях. Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№4886/26.07.2019 г. – от лист 12 до лист 1064 по делото; решение по оценка въздействието върху околната среда №БС-4-3/21.06.2019 г. на директор на РИОСВ Бургас.

ЗАДЪЛЖАВА РИОСВ гр.Бургас  в 14-дневен срок от днес да представи по делото във вид на заверен препис:

- писмо изх.№ПД-2167 (стар 8692/ /7) от 23.08.2018 г., с което е дадена положителна оценка на  ДОСВ при разработване на инвестиционното предложение в местността „П.“;

- писмо изх.№2167 /17/ от 08.10.2018 г., с което е дадена положителна оценка на ДОВОС;

- протокол от заседание на Регионален експертен екологичен съвет при РИОСВ гр.Бургас, на което е разгледано оспореното по делото решение на директор на РИОСВ гр.Бургас.

ДОПУСКА изготвяне на комплексна техническо-биологическа експертиза, която да бъде изготвена от вещи лица геодезист – ГИС-оператор и биолог, които след като се запознаят с материалите по делото и извършат проверки навсякъде, където преценят за необходимо, да дадат отговор на следните въпроси:

1. Вещото лице ГИС - оператор, след като ползва пространствените данни от МОСВ за разпространение на природните местообитания и местообитанията на видовете в защитената зона, да направи изчисление в процентно отношение какво е съотношението на засегнатата площ при реализиране на инвестиционното предложение в местността "П." за природно местообитание 6210  "Полуестествени сухи храстови съобщества върху варовик" спрямо общата площ на местообитанието на територията на Защитена зона "К. планина"?

2. Вещото лице - биолог да посочи какъв е размерът на подходящите местообитания за „ливаден дърдавец" в Защитена зона „К. планина" и какъв процент от общата площ на подходящите за него местообитания ще бъде засегнат от реализация на инвестиционното предложение в местността „П."?

3. Вещото лице - биолог да посочи в каква степен при спазване на указанията и мерките, посочени в ДОВОС и ДОСВ би се  увредила околната среда, възможно ли е възстановяване на местообитания, ако бъдат засегнати такива, възстановяване на ловни територии на грабливи птици, възстановяване на места за хранене и почивка на мигриращи птици?

4. Вещото лице - биолог да установи и посочи каква част от ловните местообитания на лешоядите - белоглав, черен, египетски, съставлява в процентно отношение площта на находище „П." спрямо площта им в цялата Защитена зона „К. планина", като се има предвид вероятността в нея да бъдат намерени трупове на мъртви животни?

 Вещите лица да работят при възнаграждение в размер на 600 лв., платими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметка на АдмС – Хасково, като по поименното определяне на вещите лица съдът ще се произнесе в закрито заседание след представяне по делото на доказателства за внесен депозит по сметка на съда.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на заинтересованата страна Община К. в 7-дневен срок от получаване съобщението на съда, с писмена молба с преписи за останалите страни по делото, да формулира допълнителни задачи към така допуснатата съдебна комплексна техническо-биологическа експертиза. По задачите, формулирани от Община К.  съдът ще се произнесе след като даде възможност на останалите страни по делото да ангажират становище по тях.

Адв.К. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

Юрк.К. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

За събиране на доказателства съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 04.02.2020 г. от 11:15 часа, за която дата и час страните редовно уведомени от днес.

Да се изпрати съобщение до Община К. за указанията на съда.

Заседанието приключи в 11:15 часа.

Протоколът се изготви на 12.11.2019 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: