П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 14.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на четиринадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова…..……………..…………..……..……..

и прокурора: …………………. …..……………….…………….…………….….………….. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1086 по описа за 2019 година …………..…….…..

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян .…....…...……….……...………..…...………….

на именното повикване 11:09 часа се явиха:………………………………….……..……

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Т.З., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв. Б., с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ КМЕТ НА ОБЩИНА ДИМОВО, ОБЛАСТ ВИДИН, редовно призован за днешното  съдебно заседание, не изпраща представител.

Адв. Б. – Моля за ход на делото. Заявявам, че предмет на оспорването е чл. 32, ал. 1, т. 3 от Прилагане на Закона за достъп до обществена информация. Ние  сме приложили по делото разпечатка от сайта на Община Димово така както е било публикувано към 19. 08. 2019 г. /Нормативни актове, Прилагане на Закона за достът до обществена информация/ и по точно чл. 32, ал. 1, т. 3, където се сочи, че за електронна поща за 1 МВ се дължат 0,36 лв. за плащане. На разпечатката от 19. 08. 2019 г. от сайта на община Димово е предоставено за публична информация така озаглавеното „Прилагане на Закона за достът до обществена информация“, така е публикувано. Не са назовани нито правила, нито наредба.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Госпожо Председател, не пише в сайта вътрешни правила или наредба, пише само „Прилагане на Закона за достъп до обществена информация“ и следват членове. Ние очаквахме друга информация да постъпи от ответника – Кмета на Община Димово, а именно да посочи с коя заповед ги е издал тези оспорени правила. Ние четем чл. 15 от ЗДОП, който гласи, че ръководителите на административни структури в системата на изпълнителната власт, задължени по чл. 3 от ЗДОИ публикуват на сайта си актуални правила за достъп до обществена информация, разходите за предоставяне на информация и т.н. Тоест тези текстове от чл. 15 и чл. 15а директно вменяват отговорност на Кмета на община Димово да публикува на сайта си актуалните правила. В случая аз съм ги намерил на 19.08.2019 г. и в сайта са озаглавени така - „Прилагане на Закона за достът до обществена информация“. Няма друго име. Не е посочено кой ги е издал, но са там. От тази гледна точка намирам, че все пак това е някаква стара заповед, не знам от кога. На л. 9-14 от делото на АдмС - Видин сме приложили крайните разпечатки от сайта на Община Димово и в последствие, когато получават жалбата, на 23.10.2019 г. те махат старите правила и се качват новите правила. На 19.08.2019 г. аз влязох в сайта на Община Димово и тогава бяха качени тези правила, а кога са качвани не знам. След това са сменени на 23.10.2019 г. Тоест когато получават жалбата, тогава администрацията се сеща, че не са актуални качените правила и тогава ги сваля от сайта си и публикува актуалните, които са около 20 члена, а не 32 члена. По делото на АдмС - Видин на л. 9-14 съм приложил екранните разпечатки от сайта на Община Димово.

Адв. Б. – Госпожо Председател, Кметът на Община Димово е приложил към отговора по жалбата Заповед № РД-02-489/21.11.2017 г. за утвърждаване на вътрешните правила за предоставяне на достъп до обществена информация, с която твърди, че са приети последните правила, като Ви моля да задължите същия да отговори дали преди приетите с приложената от него заповед е имало и други правила и с коя заповед са приети.

Съдът намира, че ход на делото не следва да бъде даден. Към настоящия момент не е ясен какъв е характерът на предмета на оспорването - дали той е административен акт, общ административен акт или нормативен акт. Действително изясняването на този въпрос следва да стане при произнасянето по съществото на спора, но съдът не би могъл да даде ход на делото без да е изяснено по същото кой и по какъв ред е издал този акт, който по твърдения на жалбоподателя е публикуван на страницата на Община Димово. В тази връзка съдът следва да задължи жалбоподателя да конкретизира по делото кой е издателят на оспорения акт, кога е издаден този акт, и предвид твърдения за неговото изменение, кога и кой е изменил този акт, в случай, че има изменение на същия. Също така счита, че следва да задължи ответника по реда на 152, ал. 2 от АПК да окомплектова административната преписка с оспорения акт - Правила за достъп до обществена информация на Община Димово, като представи данни за издателя на акта, датата на издаване и евентуално настъпили изменения на същия. Съдът като взе предвид приложената по делото Заповед № РД-02-489/21.11.2017 г., с която Кметът на Община Димово утвърждава Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация, счита, че следва да задължи ответника да уточни така утвърдените вътрешни правила съответстват ли по съдържание на обявените на интернет страницата и наречени „Прилагане на Закона за достъп до обществена информация“, налице ли е идентичност между тези актове, както и да приложи така утвърдените с цитираната по-горе заповед Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация. Съдът определя 7-дневен срок на жалбоподателя за конкретизиране на жалбата и 3-дневен срок на ответника за представяне на доказателства и окомплектоване на административна препика по реда на 152, ал. 2 от АПК.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата на П.Т.З., насочена против чл. 32, ал. 1, т. 3 от акт, наименуван „Прилагане на Закона за достъп до обществена информация“.

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя в 7-дневен срок от днес да конкретизира по делото кой е издателят на оспорения акт, кога е издаден този акт, и предвид твърдения за неговото изменение, кога и кой е изменил оспорения акт, в случай, че има изменение на същия.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 3-дневен срок от получаване на съобщението да окомплектова административната преписка с оспорения акт - Правила за достъп до обществена информация на Община Димово, като представи данни за издателя на акта, датата на издаване и евентуално настъпилите изменения на същия.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 3-дневен срок от получаване на съобщението да уточни утвърдените със Заповед № РД-02-489/21.11.2017 г. Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация съответстват ли по съдържание на обявените на интернет страницата и наречени „Прилагане на Закона за достъп до обществена информация“, налице ли е идентичност между тези актове, както и да приложи така утвърдените с цитираната по-горе заповед Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация.

Делото да се докладва на съдията-докладчик след отстраняване на нередовността.

            Заседанието приключи в 11:26 часа.

            Протоколът се изготви на 14.11.2019 година.

 

                                                                                        

 

СЪДИЯ:

                                                                                                                                            

 

 

Секретар: