П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 19.11.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на деветнадесети ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 1121 по описа за 2019 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:10 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Р.Н.Р., редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ НЕЛК-София, редовно призован, не изпраща представител.

Съдът докладва постъпилата под вх.№7145/19.11.2019 г. молба от жалбоподателя с искане да му бъде назначен служебен адвокат, както и постъпилата под вх.№7144/19.11.2019 г. декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, в която жалбоподателят е удостоверил, че семейството му се състои от самия него, реализира доходи в размер на 342 лв.от пенсия и притежава едно наследствено жилище в с. Сталево.

Преди произнасянето си по хода на делото съдът намира, че следва да се произнесе по молбата на жалбоподателя за предоставяне на правна помощ. В тази връзка съдът намира следното: жалбоподателят е на 77 години, във влошено здравословно състояние, удостоверено с документи на ТЕЛК и НЕЛК по делото, а видно от представената саморъчно написана декларация, същият притежава едно единствено наследствено жилище в с.С., общ.Д., обл.Х. като единствените доходи, които реализира, са от пенсия в размер на 342 лв. месечно. Предвид това жалбоподателят се явява лице, отговарящо на изискванията на чл.23, ал.3 от Закона за правната помощ, по отношение на което следва да бъде предоставена правна помощ. Същият не разполага с достатъчно средства за заплащане на адвокатско възнаграждение, желае да има защитник и интересите на правосъдието изискват това, доколкото и с оглед здравословното му състояние не би могъл сам адекватно да организира защитата си по делото. Ето защо и предоставянето на правна помощ се явява оправдано от гледна точка на ползата, която би донесло за лицето и съдът намира основателно искането за предоставяне на правна помощ във вида на процесуално представителство по делото. Предвид което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА ПРЕДОСТАВЯНЕТО  на правна помощ по отношение на жалбоподателя Р.Н.Р. чрез назначаване на процесуален представител по делото до приключването му с влязъл в сила съдебен акт на основание чл.25, ал.4 от Закона за правната помощ.

Препис от определението да се изпрати в Адвокатска колегия Хасково с искане за определяне на адвокат от НРПП за осъществяване на правна помощ по делото.

С оглед допуснатата в днешно съдебно заседание правна помощ на жалбоподателя и за да не бъде затруднено правото му на защита, съдът намира, че ход на делото не следва да бъде даван, делото следва да се отложи за друга дата и час, за да бъде дадена възможност на жалбоподателя да организира адекватно защитата си по делото вече с участието на назначения му процесуален представител, водим от което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 14.01.2020 г. от 10:00 часа, за която дата и час жалбоподателят да се счита редовно уведомен от днес.

Делото да се докладва на съдията-докладчик след определяне на адвокат от Адвокатска колегия Хасково, който да осъществи допуснатата правна помощ по делото, с оглед назначаването му за такъв.

Заседанието приключи в 10:16 часа.

Протоколът се изготви на 19.11.2019 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: