П Р О Т О К О Л

                                 гр. Хасково, 08.11.2019 година

 

Хасковският административен съд …………….………...... в публично съдебно заседание на осми ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ..……….....……………………………..

и прокурора …..………………………………………..………………....…………….………

сложи за разглеждане адм.дело № 139 по описа за 2019 година .................…………..

докладвано от Председателя ….......………....…...…….………..……...……………………

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Л.Н.А., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез адв. В.К., с призовка връчена на 08.10.2019 г., не се явява, представлява се от адв. К., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ - СОФИЯ, с призовка връчена на 11.10.2019 г., не се явява, представлява се от юрк. Д., надлежно упълномощен по делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. Д.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

УКАЗВА на страните, че съгласно разпоредбата на чл.230, ал.3 от ГПК при възобновяване на производството делото започва от онова действие, при което е било спряно.

ДОКЛАДВА, постъпила молба с вх. №6232/10.10.2019 г. от Директора на Агенция „Митници“, чрез процесуален представител – юрк. Д., с която на основание чл. 229, ал. 1, т. 6 от ГПК, моли производството по настоящото дело да бъде спряно, тъй като конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим по делото закон и тълкуване на приложима разпоредба, а именно образуваните: конституционно дело №9/2019 г. и конституционно дело №12/2019 г., по които решенията на Конституционния съд на Република България ще имат съществено значение за изхода на съдебния спор по настоящото дело. Към молбата юрк. Д. прилага: Определение от 17.09.2019 г. по конституционно дело №9/2019 г., както и Определение от 17.09.2019 г. по конституционно дело №12/2019 г..

АДВ. К.: Госпожо съдия, аз не съм запознат подробно с тази молба, но считам, че единствено отношение по настоящия казус би могло да има конституционно дело №7/2019 г., поради което моля молбата да не бъде уважена.

ЮРК. Д.: Считам, че конституционно дело №9/2019 г. и конституционно дело №12/2019 г. имат отношение за изхода на настоящия съдебен спор, поради което поддържам изнесеното в молбата и моля съда производството да бъде спряно до произнасяне с решение на Конституционния съд, по тези две дела.

Съдът като изслуша становището на страните на първо място намира, че следва да приложи за сведение по делото, представените към докладваната молба от пълномощника на ответника: Определение от 17.09.2019 г. по конституционно дело №9/2019 г., както и Определение от 17.09.2019 г. по конституционно дело №12/2019 г., но намира искането за спиране на настоящото производство до произнасяне на Конституционния съд на Република България по конституционно дело №9/2019 г. и по конституционно дело №12/2019 г. за неоснователно. Съдът счита, че не са налице основанията по чл.229, ал.1, т.6 от ГПК за спиране на основание допуснатото за разглеждане искане по конституционно дело №9/2019 г. Според настоящия състав, визираният в чл.229, ал.1, т.6 от ГПК приложим закон, представлява материалният закон, а не процесуалният такъв, като следва да се има предвид, че по приложимия материален закон Конституционният съд се е произнесъл с решение по конституционно дело №7/2019 г.. Що се касае до предмета на конституционно дело №12/2019 г., доколкото се иска тълкуване на разпоредби от Конституцията, съдът намира, че предметът на това дело не попада в обхвата на хипотезата по чл.229, ал.1, т.6 от ГПК, поради което според настоящия състав искането за спиране на производството по делото, до произнасяне на Конституционния съд по двете посочени дела, следва да се остави без уважение.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЛАГА за сведение по делото Определение от 17.09.2019 г. по конституционно дело №9/2019 г. и Определение от 17.09.2019 г. по конституционно дело №12/2019 г., по описа на Конституционен съд на Република България.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на пълномощника на ответника за спиране на производството по настоящото дело до произнасяне на Конституционния съд на Република България по конституционно дело №9/2019 г. и по конституционно дело №12/2019 г. по описа на същия съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

АДВ. К.: Нямам доказателствени искания.

ЮРК. Д.: Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. К.: Уважаема госпожо председател, поддържам подадената жалба. В настоящото производство спорът не беше толкова по фактите, колкото по прилагане на закона. С Решение №7/17.09.2019 г. по конституционно дело №7/2019 г. Конституционният съд на Република България отмени чл.10, ал.1, изречение 2 от Закона за митниците на което основание беше издадена обжалваната заповед. Съобразно практиката на ВАС, спрямо висящи правоотношения, противоконституционният закон повече не може да се прилага.

С оглед на всичко изложено, Ви моля да отмените обжалваната заповед.

Моля да ни присъдите направените по делото разноски, за които представям списък.

ЮРК. Д.: Уважаема госпожо председател, моля да отхвърлите жалбата на Л.Н.А. и да потвърдите Заповед №2196/07.01.2019 г., издадена от директора на Агенция „Митници“ като законосъобразна, издадена от компетентен орган, в предвидената форма и при спазване на материалния закон.

Правя възражение за прекомерност по списъка на разноските, тъй като делото не е със сложна фактическа обстановка.

В случай, че отхвърлите жалбата, моля да ни бъдат присъдени разноски, за които представям списък с разноски.

Моля да ни бъде предоставен срок, в който да представим по делото писмени бележки.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представител на ответника да представи по делото писмени бележки в 3-дневен срок, считано от днес.

Заседанието приключи в 10.10 часа.

Протоколът се изготви на 08.11.2019 година.

 

                                                                     

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                                                                                                                                                                                                

 

 

Секретар: