П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.11.2019 година

 

Хасковският административен съд …………….………...... в публично съдебно заседание на осми ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ..……….....…………………………...

сложи за разглеждане адм.дело № 1087 по описа за 2019 година ...............……...…...

и прокурора ………………….……….....……….............…..……………….……………….

докладвано от Председателя ……………......………....…...……....………..……...………

На именното повикване в 10.21 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.М.Ю., редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка връчена на 30.09.2019 г., не се явява, представлява се от адв. Л. С., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ „ГС“ ОТДЕЛ „ГРАОН“ ПРИ ОБЩИНА ХАСКОВО /Н. К./, редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка връчена на 30.09.2019 г., не се явява и не се представлява.

АДВ. С.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се делото, образувано по жалба от И.М.Ю. ***, против Отказ с рег. №94И-3692-1#3 от 19.08.2019 г. за вписване на припознаване, издаден от Н. К. Главен експерт „ГС“, отдел „ГРАОН“ при Община Хасково. По изложени в жалбата съображения се моли за отмяна на оспорения, в настоящото производство, административен акт.

ДОКЛАДВА постъпил отговор с вх.№6364/16.10.2019 г. от ответника в настоящото производство Н. К. – гл. експерт „ГС“ отдел „ГРАОН“ при Община Хасково, в който сочи, че намира жалбата за недопустима, тъй като е подадена срещу акт, който не подлежи на оспорване по съдебен ред. По подробно изложени в отговора съображения се моли жалбата да бъде оставена без разглеждане, като недопустима. Към отговора ответникът прилага: Заповед №1342/06.11.2015 г. на кмет на Община Хасково, която удостоверява компетентността на лицето да издаде оспорения, в настоящото производство, акт.

АДВ. С.: Поддържам жалбата. Считам, че е неоснователно искането за оставянето й без разглеждане като подадена срещу акт, който не подлежи на оспорване по съдебен ред. Представям и моля да приемете като доказателства по делото определение на Окръжен съд – Хасково, където моят доверител е завел гражданско дело и същото е прекратено с оглед на това, че има висящо дело пред Административен съд – Хасково, удостоверение за раждане, удостоверение за наследници, смъртен акт на майката, издаден в Г. с превод на български език. За да стане ясно на съда фактическата обстановка и кое е довел до факта, че на дата 19.08.2019 г. е пусната декларацията за припознаването и обстоятелството, че от една година моят доверител знае, че е баща на детето и то се отглежда при него, ще Ви моля ако прецените да допуснете гласни доказателства на лицето М.Ю.А., която е майката на моя доверител. Детето се отглежда от една година в гр. Хасково и ходи на училище.

Дирекция „Социално подпомагане“ не са дали съгласие, защото се вижда, че майката е починала и един вид тя не може да вземе отношение по исканото припознаване. Аз считам, че има нарушение на материалния закон и припознаването е могло да бъде вписано въпреки смъртта на майката.

Да се приеме представената административна преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото, приложените към жалбата писмени такива, постъпилата с писмо вх. №5763/19.09.2019 г., административна преписка от страна на ответника, както и днес представените от процесуалния представител на жалбоподателя писмени доказателства и тези съдържащи се към отговора на ответника.

По отношение на направеното искане за допускане до разпит при режим на довеждане на лицето М.Ю.А. – майка на жалбоподателя в настоящото производство, съдът намира същото за неотносимо към настоящия спор и счита, че същото не следва да бъде уважено.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателства по делото надлежно заверени копия от документи, а именно: Заявление за припознаване рег. индекс №94И-3692-1/19.08.2019 г.. от И.М.Ю. ведно с Нотариално заверена Декларация за призоваване от 19.08.2019 г.; Писмо рег.индекс №94И-3692-1#1/21.08.2019 г. от Н. К. – гл.експерт „ГС“ отдел „ГРАОН“ до Директор на дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“ – гр. Пловдив; Писмо рег.индекс №94И-3692-1#2/29.08.2019 г. от д-р Н. Т. до г-н Д. Б. – кмет на Община Хасково, относно: призоваване на дете; Писмо рег. индекс №94И-3692-1#3/02.09.2019 г. от Н. К. – гл.експерт „ГС“ отдел „ГРАОН“ до г-н И.М.Ю.; Пощенски плик от дата 19.09.2019 г. както и днес представените: Определение №782 по гр. дело №604 по описа на Хасковски окръжен съд, удостоверение за раждане /дубликат/ на М. З. М., удостоверение за наследници изх. №1100-297/01.10.2019 г., Превод на Смъртен акт № S 1294/2019г. на З. И. М. ведно със смъртен акт на немски език, както и приложената към депозирания отговор Заповед №1342/06.11.2015г., издадена от кмета на община Хасково.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за допускане до разпит при режим на довеждане на лицето М.Ю.А..

АДВ. С.: Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна.

Съдът, като взе предвид, че не се правят искания за събиране на нови доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. С. Уважаема госпожо съдия, моля да постановите съдебен акт, с който да уважите претенцията на моя доверител като отмените отказа за припознаването. Моля да изпратите преписката на длъжностното лице по гражданско състояние в Община Хасково служебно да впише в акта за раждане на детето, че моят доверител е негов баща. В жалбата доверителят ми е изложил съображения защо счита, че е следвало да бъде отразено. Фактическата обстановка е изложена и ясна. Намирам, че има нарушения на материалния закон, поради следните обстоятелства.

На първо място, поради смъртта на майката и поради факта, че детето е малолетно длъжностното лице е било длъжно да приложи разпоредбата на чл.66, ал.1, изречение 2-ро от Семейния кодекс, като впише припознаването, извършено от моя доверител И.М.Ю.. Защита срещу това припознаване може да бъде извършена по реда на чл.66, ал.4 и ал.5 от Семейния кодекс и такъв иск е можело да бъде предявен от детето при навършване на пълнолетие от Дирекция „Социално подпомагане“ както и от Прокуратурата. Тоест самият акт на вписването не би нарушил правилата за това.

На второ място считам, че поради отказа, който е направил длъжностното лице, на моя доверител е засегнато правото да удовлетвори искането си за установяване на произход на детето като баща. Също така считам, че целта на административното производство по ЗГР и по вписване на припознаване на детето е да не остане без установен произход от баща, което е в изключителен негов интерес, с оглед смъртта на майката. Изключително е засегнат интересът на доверителя ми и на детето. Считам, че вписването, в този му вид, отговаря на задължението и по чл.3, §1 от Конвенцията за правата на детето, ретефицирана у нас през 1991 г., в която се защитават във висши форми интересите на детето. Считам, че освен тази конвенция е нарушен и общия коментар на чл.14 от Комитета на правата на детето, поради неспазване на най-добрите интереси на детето, да знае истинския си биологичен произход. Нарушени са и чл.8, §2 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи в следствие нарушаване на конкуренцията между принципа на биологична реалност и принципа на стабилност по произход, който се установява по административен ред.

Последното, което искам да посоча е, че в конвенцията освен чл.3, §1, където са изброени и е указано, че трябва да се защитават най-добрите интереси на детето, в чл.10 е отразено задължението за събиране на семейството.

В този ред на мисли считам, че жалбата е основателна и ще Ви моля да върнете на ответната страна преписката, за да впишат в акта за раждане на детето моя доверител като баща.

Моля да бъдат присъдени на доверителя ми, направените по делото разноски.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.32 часа.

Протоколът се изготви на 08.11.2019 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                       

 

 

 

Секретар: