П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.11.2019 година

 

Хасковският административен съд …………….………...... в публично съдебно заседание на осми ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                      

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ..……….....…………………………...

сложи за разглеждане иск.адм.дело № 689 по описа за 2019 година ...........……….....

и прокурора Петър Мидов ….............…..……………………………..….………………...

докладвано от Председателя ……………......………....…...……....………..……...………

На именното повикване в 10.34 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Д.С.К., уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител, не се явява, представлява се от адв. М.А., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по иска ОД НА МВР - ХАСКОВО, уведомен при условията на чл.138, ал.2 от АПК., не изпраща представител.

Съдът докладва постъпила молба с вх. №36911/08.11.2019 г. от С. С. – пълномощник на ответника в настоящото производство, в която сочи, че не възразява да бъде даден ход на делото в негово отсъствие, няма доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна. В молбата юрк. С. излага съображения по съществото на спора.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, уведомена от предходно съдебно заседание чрез прокурор Делчо Лавчев, се представлява в днешно съдебно заседание от прокурор Петър Мидов.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.В.Р., редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка връчена на 04.10.2019 г., налице.

АДВ. А.: Моля да бъде даден ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, че в законоустановения срок по делото е постъпило писмено заключение с вх. №6468/21.10.2019 г. от вещото лице К.В.Р. по назначената съдебно-счетоводна експертиза, предвид което намира, че не са налице процесуални пречки за изслушването му в днешното съдебно заседание.

АДВ. А.: Нямам доказателствени искания преди изслушване на вещото лице.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам доказателствени искания.

СЪДЪТ пристъпи към снемане самоличността на вещото лице, както следва:

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.В.Р. снета самоличност. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК. Обещава да даде заключение по съвест и разбиране.

Пристъпи се към разпит на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.В.Р.: Представила съм заключението в срок и поддържам същото.

АДВ. А.: Нямам въпроси към вещото лице. Заключението е изготвено точно и ясно, да се приеме.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът намира, че заключението на вещото лице К.В.Р. по назначената съдебно-счетоводна експертиза следва да бъде прието като неразделна част от протокола по делото и на същото да бъде изплатено определеното от съда възнаграждение, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като неразделна част от протокола по делото изготвеното от вещото лице К.В.Р. заключение по назначената в настоящото производство съдебно-счетоводна експертиза, ведно със Справка – декларация по чл. 23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, изготвена и приложена от същото към заключението с вх. №6468/21.10.2019 г.

На вещото лице К.В.Р. да се изплати определеното от съда възнаграждение в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, от първоначално внесения от жалбоподателя депозит, чрез платежно нареждане от 30.09.2019 г. /на стр.71 по делото/, представен с молба вх. №6003 от 01.09.2019 г. /изд. РКО/.

Съдът освободи вещото лице от съдебната зала.

АДВ. А.: Госпожо съдия, във връзка с доказателственото искане, което направихме в предходно съдебно заседание и което съдът ни допусна, заявявам че водим двамата свидетели.

Съдът пристъпи към снемане самоличността и разпит на първия допуснат свидетел в настоящото производство, като въведе в съдебната зала:

С. З. Б. снета самоличност, предупреден за отговорността по чл.290 от НК.

Данните се снеха от ЛК №*****************, след което същата се върна на лицето.

СВИДЕТЕЛЯТ С. З. Б. : Запознат съм с наказателната отговорност, която нося при даване на неверни показания пред съда. Обещавам да говоря истината.

АДВ. А.: Бихте ли ни казали от къде и от кога познавате Д.К.?

СВИДЕТЕЛЯТ С. З. Б. : С Д. се познаваме от местоработата ни в гр. Стара Загора, в „Златна Панега Цимент“. Той дойде при нас „помпаджия“, това е на жаргон, но по принцип караше тежкотоварен автомобил. От там се познаваме.

АДВ. А.: Работили сте заедно в „Златна Панега Цимент“?

СВИДЕТЕЛЯТ С. З. Б. : Да, точно така работехме заедно.

АДВ. А.: Знаете ли защо той беше освободен от работа и по какъв повод? Разкажете какво знаете по този въпрос.

СВИДЕТЕЛЯТ С. З. Б. : Това, което аз разбрах е, че книжката му е отнета и по тази причина беше освободен от работа.

АДВ. А.: Всъщност той можел ли е да остане на работа без книжка?

СВИДЕТЕЛЯТ С. З. Б. : Ами това не мога кажа, защото специално за неговата работа, той не може да бъде без книжка. За друг вид работа да, може да е без книжка, но специално за този вид работа неможе.

Въпрос на съда: Имате ли представа ищеца как е приел оставането си без работа, преживените болки и страдания, как се е отразило на семейството му и на отношенията с близките му?

СВИДЕТЕЛЯТ С. З. Б. : Аз вече нямам поглед над тези неща, защото ние се виждахме само на работата.

Въпрос на съда: Той не е ли споделял с Вас как се е чувствал, след като са прекратили трудовото му правоотношение?

СВИДЕТЕЛЯТ С. З. Б. : От него съм разбирал, че не му е леко, защото тогава му се роди и дете. За един мъж да остане без книжка, не е леко. Все пак в това му е хляба на него.

АДВ. А.: Нямам повече въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

Съдът освободи свидетеля от съдебната зала.

 

Съдът пристъпи към снемане самоличността и разпит на втория допуснат свидетел в настоящото производство, като въведе в съдебната зала:

Р. Г. Р.снета самоличност, предупреден за отговорността по чл.290 от НК.

Данните се снеха от ЛК №******************, след което същата се върна на лицето.

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.: Запознат съм с наказателната отговорност, която нося при даване на неверни показания пред съда. Обещавам да говоря истината.

АДВ. А.: Бихте ли ни казали от къде и от кога познавате Д.К.?

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.: Д. го познавам от много години, от преди повече от 15 години. Приятел ми е и винаги сме си помагали.

АДВ. А.: Знаете ли за случая, в който му е отнета книжката?

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.: Знам, запознат съм с това.

АДВ. А.: Колко често всъщност комуникирате?

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.:  Почти всеки ден се виждаме. Ако не се видим, ще се чуем по телефона. Поддържаме връзка.

АДВ. А.: Кажете ни какво знаете по този случай и какво е преживял той.

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.: Той преживя всичко много тежко. Остана без работа, беше сринат материално, физически, психически. Тогава нямаше пари и беше се свил в себе си през тези месеци. Трябваше да се виждаме и да си помагаме.

АДВ. А.: Как сте си помагали?

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.: Ами и с пари, и с работа. Беше доста зле, скрит в себе си, вкъщи. Търсеше си работа и неможеше да си намери, да реагира толкова бързо.

АДВ. А.: Имал ли е проблеми в семейството във връзка с това си състояние?

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.: Точно в този момент роди жена му и имаше доста трудности. Без пари, без нищо.

АДВ. А.:От къде са имали доходи в този период?

СВИДЕТЕЛЯТ Р. Г. Р.: От никъде, само едно майчинство имаше тогава, точно в този момент и друго нищо. Аз съм му помагал, тока да си плати. Когато съм излизал съм го викал да дойде да пием по едно кафе, а той ми е казвал, че си има работа и ще си стои вкъщи. Трудни моменти, много тежко ги преживя.

АДВ. А.: Нямам други въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

Съдът освободи свидетеля от съдебната зала.

АДВ. А.: Нямам други доказателствени искания. Моля делото да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. А.: Уважаема госпожо председател, моля да уважите в пълен размер, обективно съединените искове за заплащане на вреди за претърпени имуществени и неимуществени вреди от доверителя ми. Предвид събраните в днешно съдебно заседание доказателства ще Ви помоля да ми бъде предоставена възможност да представя по делото писмени бележки, за да обсъдим събраните от днес доказателства. Фактите по делото са ясни и безспорни, изложили сме ги в исковата молба, това са официални документи, които няма как да коментираме. Единствено Ви моля за коментар на събраните гласни и писмени доказателства. Претендираме да ни бъдат присъдени разноските, сторени в настоящото производство, за които представям списък.

ПРОКУРОРЪТ: Госпожо председател, считам, че двата иска са доказани по основание. Налице е противоправна дейност от страна на държавен орган, в резултат, на което е била причинена увреда от имуществен и неимуществен характер на ищеца, за която му се дължи обезщетение. По отношение на имуществените вреди, считам, че са доказани в рамките на експертното заключение. Неимуществените вреди, независимо от доказателствата за сравнително тежко преживяване на периода, в който той е бил с отнето свидетелство за правоуправление и с оглед на това какво е преживял ищецът считам, че са завишени, предлагам да ги уважите в рамките на практиката на съда и на справедливостта.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представител на ищеца да представи по делото писмени бележки в 7-дневен срок, считано от днес.

Заседанието приключи в 10.49 часа.

Протоколът се изготви на 08.11.2019 година.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:             

 

 

 

 

Секретар: