П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 19.11.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на деветнадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..…………………….…..……....…..

и прокурора: …..……………….…………….…………..…………………………….…... 

сложи за разглеждане адм. дело № 817 по описа за 2019 година ………….………..…

докладвано от съдия Росица Чиркалева ……………...…....…...……….……...……….

на именното повикване 10.31 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ГРАНД ТЕКСТИЛ ЕООД, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от адв.К., с пълномощно по делото.

                        ОТВЕТНИКЪТ Директор на Териториална дирекция Тракийска към Агенция „Митници“, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от ст.юрк.С., с пълномощно приложено към молба вх.№5936/27.09.2019г.

                        ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д. се явява лично.

                        Адв.К. – Моля да дадете ход на делото.

                        Ст.юрк.С. – Да се даде ход на делото.

                               Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                        О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва постъпило в срок заключение с вх.№6978/11.11.2019г.от вещото лице Д., по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза.

                        Адв.К. – Нямам искания преди изслушване на заключението.

                        Ст.юрк.С. – Нямам искания, да се изслуша вещото лице.

                        Съдът пристъпи към снемане на самоличността и изслушване на вещото лице.

                        ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д. – снета самоличност. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК. Представила съм заключение, което поддържам.

                        Адв.К. – Нямам въпроси. Да се приеме заключението.

                        Ст.юрк.С. – Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението. Не оспорваме, че е платена договорната стойност между страните, а това, че тя е сравнително занижена.

                        Съдът намира, че към доказателствата по делото следва да приеме заключението по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза, като на вещото лице Д. следва да се изплати възнаграждение съобразно внесения депозит и представената справка-декларация в размер на 200 лева. Поради което

О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА към доказателствата по делото заключението по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза, като на вещото лице Д. да се изплати възнаграждение съобразно внесения депозит и представената справка-декларация в размер на 200 лева/изд.РКО/.

                        Вещото лице Е.Д. се освободи от съдебната зала.

                        СЪДЪТ докладва писмо вх.№6880/07.11.2019г., ведно с приложени към него писмени доказателства придружени с превод на български език.

                        Адв.К. – Да се приемат представените документи, ведно с превода на български език.

                        Ст.юрк.С. – Да се приемат.

                        Съдът намира, че към доказателствата по делото следва да бъдат приети постъпилите с вх.№6880/07.11.2019г., ведно с легализиран превод на същите на български език, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА към доказателствата по делото постъпилите с вх.№6880/07.11.2019г., ведно с легализиран превод на същите на български език, 13 бр./ описани в Протокол №135 за писмен превод, приложен към тях/.

                        Адв.К. – Заявявам, че оспорвам отразеното в оспорения акт обстоятелство, че по отношение на стоки с номера 1,4,7,8,16,19,21 и 29 е налице несъответствие в материала от който са изработени, по отношение на действителната материя и отразената в митническата декларация.

                        С оглед изложеното от страна на жалбоподателя, съдът намира, че на основание чл.171, ал.4 от АПК, следва да укаже на ответната страна, че по делото не се сочат доказателства относно начина и реда за определяне материята на стоките с номера 1,4,7,8,16,19,21 и 29 посочени в процесния акт, като такива с различна материя от декларираната, като дава възможност на ответната страна да направи доказателствени искания във връзка с така изложените факти в оспорения акт.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

На основание чл.171, ал.4 от АПК, УКАЗВА на ответната страна, че по делото не се сочат доказателства относно начина и реда за определяне материята на стоките с номера 1,4,7,8,16,19,21 и 29 посочени в процесния акт, като такива с различна материя от декларираната.

                        ДАВА възможност на ответната страна да представи и ангажира доказателства относно изложените в оспорения акт факти и обстоятелства, за несъответствие на вида на материята от която са изработени стоките с №1,4,7,8,16,19,21 и 29  с декларираната такава в МД, до датата на следващото съдебно заседание.

                        Ст.юрк.С. – С оглед дадената ни възможност в предходна съдебно заседание, представям и моля да приемете 8 бр. декларации, част от цитираните в процесното решение, като моля за възможност да представя останалите до датата на следващото заседание, тъй като се намират в различни митнически бюра и до този момент не са постъпили всички.

                        Адв.К. – Да се приемат представените 8 бр. декларации и да им се даде последна възможност да представят останалите.

                        Съдът намира, че към доказателствата по делото следва да се приемат представените от ответната страна в днешното съдебно заседание 8 бр. митнически декларации. Намира, че следва да даде възможност на същата, до датата на следващото съдебно заседание да представи в пълнота административната преписка по издаване на оспорения акт с всички цитирани в него МД. Следва да се укаже на ответната страна, че при непредставяне на доказателства и липса на доказателствени искания съобразно горното Определение до датата на следващото съдебно заседание, делото ще бъде решено при наличната доказателствена съвкупност и с оглед последиците от недоказване на тези обстоятелства. Намира, че за събиране на доказателства, делото следва да бъде отложено за друга дата, поради което, съдът

                        О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА към доказателствата по делото представените от ответната страна 8бр. митнически декларации, а именно: МД №17BG003000Н0236935; МД №17BG003000Н0208362; МД №17BG003000Н0208303; МД №17BG003000Н0213771; МД№17BG003000Н0224136;МД№17BG003000Н0230143; МД №17BG003000Н0201235; МД №17BG003000Н0207100.

                        ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответната страна да представи и да попълни административната преписка със заверени копия на всички цитирани в оспорения акт митнически декларации до датата на следващото съдебно заседание, както и да направи доказателствени искания, съобразно дадените по реда на чл.171, ал.4 от АПК указания от съда.

                        УКАЗВА на ответната страна, че при непредставяне на доказателства и липса на доказателствени искания в указаната насока, делото ще бъде решено при наличната доказателствена съвкупност, ведно с последиците от недоказването на посочените обстоятелства.

                        За събиране на доказателства ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 11.02.2020г. от 10.20 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 10.38 часа.

Протокола се изготви на 19.11.2019г.

 

                                                          

 

СЪДИЯ:

 

           

                                                           Секретар: