П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.11.2019 година

 

Хасковският административен съд …………….………… в публично съдебно заседание на двадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                    Членове: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                                   ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ……..………………….……..……..……

и прокурора Невена Владимирова …….…..…………………………….……………………

сложи за разглеждане АНД (К) № 1050 по описа за 2019 година ….……….......................

докладвано от чл. съдия Цветомира Димитрова ……………...…………….……..…….…

на именното повикване в 10.07 часа се явиха: …………………...………………………....

 

КАСАТОРЪТ Г.И.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява, представлява се от адв. М.К., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА ТД „ТРАКИЙСКА“ КЪМ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

Съдът докладва постъпило становище с вх. №7150/19.11.2019 г. от ст.юрк. Н. К. – процесуален представител на ответника, с приложено към същото пълномощно за процесуално представителство, в което заявява, че няма да се яви в днешно съдебно заседание, но моли да бъде даден ход на делото. Оспорва касационната жалба, като счита същата за неоснователна. Няма доказателствени искания и няма да сочи нови доказателства. Излага становище по съществото на спора, като претендира обжалваното решение да бъде потвърдено.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Невена ВЛАДИМИРОВА.

АДВ. К. – Ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба.

АДВ. К. – Поддържаме касационната жалба. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за основателна. Нямам искания за събиране на доказателства.

Като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. К. – Уважаеми административни съдии, поддържам жалбата от името на моя подзащитен. Считам, че е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което лишава от предмет произнасянето по същество. В производствата по ЗАНН субсидиарно се прилагат нормите НК, и в тази връзка аргументите на първоинстанционния съд, че делото било отлагано многократно по вина на защитника, в мое лице, не представлявало пречка за даване ход на същото, считам за неправилни. Нарушителят разполага с право на защита в производството, включително и по ЗАНН, и лишавайки го от това право, в производството да участва надлежно упълномощен защитник, съществено се накърнява неговото право на защита. По делото  пред първоинстанционния съд съм представил надлежни документи, удостоверяващи, че съм бил в обективна невъзможност да участвам в съдебния процес, което се е дължало на влошено здравословно състояние. Съдът е приел, че това не е процесуална пречка за даване ход на делото. Считам, че първоинстанционният съд съществено е нарушил процесуалните правила, съответно правото на защита на моя подзащитен, което фатално се отразява на съдебния акт. С оглед на изложеното ще Ви моля да отмените същия изцяло, като върнете делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, аз също намирам жалбата за основателна. Действително във въззивното производство Районен съд – Харманли е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, като е разгледал и решил делото в отсъствието на жалбоподателя и на процесуалния му представител, въпреки нарочно изпратената молба с направено искане за отлагане на делото, с представени към нея и надлежни документи за обективна пречка за това. Посоченото неминуемо е опорочило постановения съдебен акт, който е нарушил правото на защита на жалбоподателя. По изложените съображения предлагам да отмените решението на Районен съд – Харманли и да върнете делото за ново разглеждане.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.12 часа.

Протоколът се изготви на 20.11.2019 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

 

Секретар: