П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.11.2019 година

 

Хасковският административен съд …………….………… в публично съдебно заседание на двадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                    Членове: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                                   ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ……..………………….……..……..……

и прокурора Невена Владимирова …….…..…………………………….……………………

сложи за разглеждане АНД (К) № 1051 по описа за 2019 година ….……….......................

докладвано от Председателя …………………………………...…...………….……..…….…

на именното повикване в 10.13 часа се явиха: …………………...………………………....

 

КАСАТОРЪТ А.Й.А., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява, представлява се от адв. Д.Т., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА ТД „ТРАКИЙСКА“ КЪМ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от гл. юрк. З. Б., надлежно упълномощена по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Невена ВЛАДИМИРОВА.

АДВ. Т. – Да се даде ход на делото.

ГЛ. ЮРК. Б. – Ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба.

ДОКЛАДВА се подадено от страна на ответника възражение срещу касационната жалбата, постъпило чрез Районен съд – Харманли.

АДВ. Т. – Поддържам касационната жалба. Нямам искания за събиране на доказателства.

ГЛ. ЮРК. Б. – Оспорвам жалбата като неоснователна. Нямам искания за събиране на доказателства и няма да соча нови.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Нямам доказателствени искания.

Като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. Т. – Уважаеми административни съдии, моля да отмените решението на първоинстанционния съд, с което е потвърдено атакуваното от жалбоподателя наказателно постановление, по изложените в касационната жалба съображения. Изцяло поддържам посочените в същата основания и моля за вашия съдебен акт в този смисъл.

ГЛ. ЮРК. Б. – Като пълномощник на ответната страна, аз ще моля да постановите съдебен акт, с който да оставите жалбата без уважение и респективно да потвърдите първоинстанционното решение. Подробни съображения за правилността на същото съм изложила в депозираното в срок възражение.

С няколко думи искам да маркирам, че намирам за несъстоятелен изложеният на първо място довод в жалбата, за това, че физическото лице не може да бъде субект на административно нарушение по чл.126 от Закон за акцизите, и по-специално, че задължение да водят документация, изискваща наличието на документи, удостоверяващи заплащания, обезпечавания на акцизи, имали само регистрираните лица по смисъла на чл.43, ал.1 от закона. Считам този довод за несъстоятелен. В тази връзка правилно въззивният съд е счел, че физическото лице може да бъде субект на това нарушение, предвид това, че същото е осъществило един от елементите на състава на нормата, а именно е държал акцизната стока без съответните изискуеми по закон документи.

В заключение искам да подчертая, че нормата на чл.126 в себе си включва и правило за поведение, съответно и санкционен характер. В същата е предвидено изрично, при неизпълнението й, да се налага и глоба, освен имуществена санкция. С оглед на което считам, че напълно правилно и в съответствие със закона лицето е можело да бъде субект на това нарушение, тъй като от всички налични по делото доказателства е установено безспорно извършеното нарушение. В този смисъл Ви моля да вземете като допълнение към възражението, днешния отговор.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, считам жалбата за неоснователна и като такава Ви моля да я оставите без уважение. Атакуваният съдебен акт, като правилен и законосъобразен, предлагам да остане в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.18 часа.

Протоколът се изготви на 20.11.2019 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

 

Секретар: