П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 22.11.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и втори ноември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Антон Стоянов

сложи за разглеждане  адм. дело № 1252 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Е.Д., ненамерен на посочените адреси, редовно призован чрез адв.А.Н., назначен за негов процесуален представител с разпореждане на съда от 15.11..2019 г. във връзка с допуснатата правна помощ. В съдебна зала се явява адв.Н..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в РПЦ- Харманли при Държавната агенция за бежанците при МС (Г. М.), редовно призован, се представлява от юрк.Х., надлежно упълномощена по делото пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

СТРАНА Окръжна прокуратура – Хасково, нередовно призовани, се представляват от прокурор Антон Стоянов.

Адв. Н.  – Запознат съм с материалите по делото и мога да осъществя защитата. Да се даде ход на делото.

Юрк.Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Не възразявам по нередовното ни призоваване. Да се даде ход на делото.

Съдът като взе предвид изявленията на страните намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв. Н. – Поддържаме жалбата по начина, по който е депозирана първоначално чрез интервюиращия орган до АдмС – Хасково.   Нямам какво повече да добавя към нея. Да се приеме административната преписка. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Юрк.Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Също така моля да приемете докладна записка относно чужденци, напуснали РПЦ – Харманли с вх.№1316/06.11.2019 г. Справка за държава по произход няма да соча, тъй като интервюиращият орган е използвал последните най-актуални за държавата по произход и няма изменение в политическата и икономическа обстановка в държавата Иран. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме административната преписка, както и представените в днешното съдебно заседание документи. Нямам други доказателствени искания. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Адв. Н. – Да се приеме днес представената докладна записка.

С оглед становището на страните съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата административна преписка, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи, както и така представеното в днешното съдебно заседание от представителя на ответната страна. С оглед становището на страните съдът намира делото изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6782/04.11.2019 г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6782/04.11.2019 г. – от лист 8 до лист 62 от делото; докладна записка с вх.№1316/06.11.2019 г. относно чужденци, напуснали РПЦ – Харманли.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Н. – Ако считате, че не са налице основанията, предвидени в хипотезите на чл.8 от ЗУБ, то тогава Ви мля да приложите хипотезата на чл.9 от ЗУБ и в частност ал.8 на чл.9, която урежда възможността хуманитарен статут да бъде предоставен на бежанец и по други причини от хуманитарен характер. В тази връзка се позовавам както на практиката на Върховния административен съд на нашата република, посочени в края на жалбата, депозирана чрез ДАБ  до съда. Също така се позовавам и на Конвенцията за статута на бежанците, женевската конвенция от 1951 г. При постановяване на Вашето решение моля да имате предвид и последните актуални решения на ВАС по следните казуси: решение №1881/11.02.2019 г. по адм. дело №14539/2018 г. на ВАС; решение №3168/05.03.2019 г. по адм. дело №13006/2018 г. на ВАС; решение №108/04.01.2019 г. по адм. дело №11529/2018 г. на ВАС. В тази връзка ще Ви моля да отхвърлите изцяло решението на ДАБ и да уважите жалбата на жалбоподателя.

Юрк.Х. – Моля да отхвърлите жалбата Е.Д., гражданин на Иран срещу решението на интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на процесното решение интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. В обжалваното решение са преценени всички правно-значими факти, свързани с личното положение на жалбоподателя в държавата му по произход Иран, като считам, че не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Подробности излагам в писмените си  бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Решението на административния орган  е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде оставено в сила.

Съдът ще постанови решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:09 часа.

Протоколът се изготви на 22.11.2019 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: