П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.12.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети декември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

        Председател: Ива Байнова

    Членове: Павлина Господинова

 Антоанета Митрушева

 

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1338 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 14:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.К.Д., редовно призован, не се явява. За него се явява адв.И. И., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Общинска избирателна комисия – Хасково, редовно призовани, се представляват от адв.В. Ч., надлежно упълномощен да  представлява ОИК – Хасково с решение по протокол №44/02.12.2019 г. на ОИК – Хасково.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА З.В.З., редовно призован, се явява лично.

Адв.И. – Да се даде ход на делото.

Адв.Ч. – Моля да не бъде даван ход на делото и същото да бъде прекратено като недопустимо, тъй като считам, че не е налице правен интерес от жалбоподателя в настоящото производство

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА З.В.З. – Считам, че не трябва да се дава ход на делото.

Адв.И. – Видно е, че с жалбата , която сме депозирали пред ЦИК, съобразно определението на ВАС производството е върнато за произнасяне по реда на чл.88 от Изборния кодекс, ние не желаем произнасяне свръх петитум, ние желаем произнасяне по жалбата, която е заявена и с която жалба държим да бъде задължена ОИК – Хасково за произнасяне, съобразно това, което е сезирана по отношение на нейно решение №275 – МИ. Така, че направеното възражение за недопустимост считам, че е несъотноимо. Ние неводим спор за обстоятелството следва ли да бъде произнасяно от уважаемия съд решение дали В.Д. има основание да заеме тази длъжност и доколко са валидни направените от него волеизявления пред ОИК, а желаем връщане за произнасяне от страна на ОИК.

Съдът намира възражението на пълномощника на ответника за недопустимост на оспорването за неоснователно, доколкото счита, че у оспорващия е налице правен интерес от обжалване на посоченото решение на ОИК – Хасково, поради което счита, че ход на делото следва да бъде даден, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на пълномощника на ОИК – Хасково, поддържано и от заинтересованата страна, за недопустимост на оспорването и искане за прекратяване на производството по делото.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.И. – Поддържаме жалбата. Няма да представяме допълнителни доказателства. Моля да приемете цялата административна преписка, приложена от страна на ОИК и съответно това, което е изходящо от ЦИК.

Адв.Ч. – Оспорвам жалбата като неоснователна. Нямам искания за събиране на нови доказателства, няма да соча такива. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените документи.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА З.В.З. – Да се приемат представените документи. Предоставям на съда да реши.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства  документите, касаещи преписката по издаване на оспореното решение и съдържащи се в адм. дело №13527/2019 г. по описа на Върховен административен съд, както и допълнително представените от ОИК – Хасково документи, постъпили с писмо вх.№7455/02.12.2019 г. Следва по делото да се приложи за сведение служебно известното на съда и на страните решение №964/18.11.2019 г. по адм. дело №1289/2019 г. по описа на АдмС – Хасково, както и протокол №39/07.11.2019 г. от проведено заседание на ОИК – Хасково. Водим от което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: документите, съдържащи се в адм. дело №13527/2019 г. по описа на Върховен административен съд; заявление вх.№240/06.11.2019 г.; заявление с вх.№244/07.11.2019 г. ведно с товарителница с дата 07.11.2019 г.; Решение № 273-МИ/06.11.2019 г. на ОИК – Хасково; решение № 272-МИ/05.11.2019 г. на ОИК – Хасково; предложение от Коалиция за промяна на кандидатска листа за общински съветници при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019 г. с вх.№42/26.09.2019 г.; пълномощно от 09.09.2019 г.; заявление-декларация от кандидата З.З., Приложение №65-МИ от 18.09.2018 г.;

ПРИЛАГА по делото за сведение: решение №964/18.11.2019 г. по адм. дело №1289/2019 г. по описа на АдмС – Хасково; протокол №39/07.11.2019 г. от проведено заседание на ОИК – Хасково.

Адв.И. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Адв.Ч. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА З.В.З. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.И. – Уважаеми административни Съдии, моля да уважите жалбата на доверителя ми. Считам, че същата е основателна. Безспорно се установява в настоящото производство, че сме поставени пред един абсурд, а именно две последователни бездействия на административен орган – единият е ОИК – Хасково, а другият ЦИК, като съответно ВАС регулира техните задължения, които възникват по силата на ИК, които те не са изпълнили. Видно от представените от нас доказателства е, че същите са били надлежно сезирани и не са се съобразили с представените доказателства за това сезиране и не са се произнесли по същество. Формулировката на обжалваното Решение №275-МИ/07.11.2019 г. на ОИК – Хасково на практика представлява бездействие. Моля Ви да отмените това решение, като неправилно и незаконосъобразно и върнете преписката на ОИК – Хасково за ново произнасяне по същество.

Адв.Ч. – Уважаеми административни Съдии, считам жалбата за неоснователна, а решението на ОИК - Хасково за правилно и законосъобразно. С оглед приетите по делото доказателства съдът ще установи, че обжалваното решение е постановено по заявлението, подадено от жалбоподателя, което не е получено в законния срок преди произнасянето по предходно заявление за отказ от права. В мотивите по обжалване на предходното Решение № 273-МИ/06.11.2019 г. на ОИК – Хасково е видно, че с днес обжалваното решение ОИК се е произнесла по заявлението на жалбоподателя за оттегляне на отказа за избирането му за общински съветник. Както е видно в мотивите на обжалвания административен акт, то е получено в 11:55 ч. на деня, който последва произнасянето по Решение № 273-МИ/06.11.2019 г. и все пак, понеже то не е относимо към предходното решение, затова е преценката, че това заявление следва да бъде оставено без разглеждане и изводът на ОИК – Хасково в тази насока считам, че е верен. Моля в тази насока за Вашия съдебен акт.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА З.В.З. – Уважаеми административни Съдии, намирам жалбата за неоснователна и моля да я отхвърлите.

Съдът ще постанови решение в законния срок.

Заседанието приключи в 14:40 часа.

Протоколът се изготви на 03.12.2019 г.

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

Секретар: