П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 03.12.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на трети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора В. Радева-Ранчева …………..…..……………….……..…………..………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1294 по описа за 2019 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.А.М., редовно призован за днешното съдебно заседание и чрез назначения по негово искане процесуален представител, се явява лично. В съдебно заседание се представлява от  адв. И.К., назначен за процесуален представител на жалбоподателя, с Разпореждане на съда от 25.11.2019г.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган на Държавната агенция за бежанците/ДАБ/ при МС /Е. Ч./, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: По делото е постъпила молба вх.№7426/29.11.2019г. , ведно с пълномощно, с което ответната страна упълномощава ст.юрк. Х. да го представлява в производството. С молбата се представя и писмена защита, не се възразява срещу даване ход на делото при отсъствие на ответната страна.

В залата се явява и Валентина РАДЕВА - РАНЧЕВА – прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково.

Съдът докладва постъпилото под вх.№7404/28.11.2019г. писмо от  прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК в изпълнение на заповеди на Главен прокурор на Р.България и Окръжен прокурор на ОП – Хасково, последната желае да участва като страна по административно дело №1294/2019 г.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Считам, че производството е с важен държавен и обществен интерес, поради което моля Окръжна прокуратура – Хасково да бъде конституирана като страна в процеса.

Съдът намира, че с оглед писмено направеното изявление, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурор при ОП – Хасково, са налице условията на чл.16, ал.1, т.3 от АПК, а именно обосновано е наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което, същите следва да бъдат конституирани като страна по делото и

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №1294/2019 г.

В съдебната зала се явява и Т.А.К., преводач от арабски език на български език и обратно.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ /чрез преводача/ – Не владея български език и моля да ми се назначи преводач за участието ми в това производство. Владея  арабски език и разбирам превода.

ПРЕВОДАЧЪТ Т.А.К. – Владея арабски език и мога да извърша превод на жалбоподателя от арабски на български език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия.

                        Преди даване ход на делото, с оглед обстоятелството, че жалбоподателя е чужд гражданин и не владее български език, съдът намира, че с оглед гарантиране правото му на защита, следва да му назначи преводач в лицето на днес явяващия се Т.А.К., който да извърши превод на извършващите се по делото процесуални действия от български език на арабски език и обратно.

                        Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НАЗНАЧАВА Т.А.К. за преводач на жалбоподателя по адм. дело №1294/2019г. по описа на Административен съд–Хасково, който да извърши превод на извършващите се по делото процесуални действия от български език на арабски език  и обратно, при възнаграждение в размер на 30.00 лева, платими от бюджетните средства на съда /изд. РКО/.

Сне се самоличността на преводача.

ПРЕВОДАЧЪТ Т.А.К. – снета съмоличност. Предупреден за отговорността по чл.290, ал.2 от НК.

Адв. К. – Да се даде ход на делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ /чрез преводача/ – Да се гледа делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на Ф.А.М.,  насочена срещу Решение № УПХ - 563/12.11.2019г.  на Интервюиращ орган при ДАБ – МС.

Адв. К. – Поддържам жалбата на основанията изложени в нея. Моля да бъдат приети като доказателства по делото съдържащите се в преписката документи, представени от страна на административния орган.  Моля да бъде изслушан жалбоподателя в днешното съдебно заседание и да даде обяснения.Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат като доказателства документите съдържащи се в административната преписка и считам, че няма пречка да бъде изслушан жалбоподателя.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№7111/18.11.2019г. под опис. Намира за допустимо направеното искане жалбоподателя да даде обяснение в настоящото производство, предвид което, същото следва да бъде допуснато.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№7111/18.11.2019г. по опис от 27 пункта - находящи се от л.5 до л.45 вкл. по делото.

ДОПУСКА даване на обяснения от жалбоподателя.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ /чрез преводача/ – В моята страна имам три присъди: първата е за една година, втората е за шест месеца, третата е за три месеца. Причината поради която съм напуснал моята страна е страха ми от тези присъди. Те са за това, че съм излезнал на улицата. Хората се мобилизират, излизат на улицата и аз участвах в демонстрации срещу режима. Тогава напуснах моята страна, отидох в И. в Т., от там влязох в България и искам да остана в България. От три месеца съм тук и хората добре се държат с мен, виждам, че нещата може да потръгнат. Когато бях в Л., сега и в Х. има достатъчно уважение към мен, не съм виждал и расизъм – тук няма такова нещо. Живот и здраве, ако успея тук, може и да направя нещо и да започна някакъв бизнес чрез фирма, която да си направа тук в България. Надявам се да ми помогнете.

Аз съм казал всичко и нямам представа защо ми е отказано. Казаха ми, че това е нормално при процедурата и много хора получават първоначално отказ, но аз държа на моето изказване, че искам да остана тук в България. Много хора, които са получили откази са напуснали, аз не съм напуснал България, аз искам да остана тук. Вече съм на ** г. и не съм женен. Ако се върна в Е.т има опасност за здравето и живота ми, и дори може да ме чакат - ако се върна да бъда задържан. Благодаря.

Адв. К. – Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят други доказателствени искания, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. К. – Уважаема госпожо Председател, с оглед доказателствата по делото, както и от обяснението направено пред Вас днес, считам, че в родната му страна – Е., за господин М. има сериозна заплаха за живота и здравето му, с оглед на неговите политически убеждения. Затова моля да уважите жалбата му и да му бъде предоставен бежански и хуманитарен статут.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ /чрез преводача/ – Поддържам казаното от адвоката и няма какво да добавя.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, намирам жалбата за неоснователна. Считам, че заявеното днес от жалбоподателя не е подкрепено по никакъв начин с конкретика - писмени доказателства за изложените твърдения. Считам, че това което е заявил пред административния орган при установяването му на територията на РБългария е именно причината да напусне страната си по произход, и това е търсене на по-добър живот, и то в И. като конкретна държава. Поради което, предлагам да отхвърлите жалбата.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.45 часа.

Протоколът се изготви на 03.12.2019 г.

 

                                                                                                 

 

СЪДИЯ:

        

  

Секретар: