П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 03.12.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на трети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1214 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.К.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв. Я., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ МЛАДШИ ПОЛИЦЕЙСКИ ИНСПЕКТОР В РУ ДИМИТРОВГРАД ПРИ ОДМВР – ХАСКОВО /Б.И.М./, редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

По хода на делото:  

Адв. Я. – Считам, че няма процесуални пречки. Моля за ход на делото.

ОТВЕТНИКЪТ – Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба и приложените към нея писмени доказателства.

Докладва постъпилите от ответника писмени доказателства, представляващи административната преписка, депозирани в съда с придружително писмо вх.№ 6725/31.10.2019 г.

Адв. Я. – Госпожо Съдия, поддържаме жалбата. Моля да се приемат приложените към жалбата писмени доказателства, както и изпратената административна преписка. Приложили сме към жалбата копие от свидетелство за управление на МПС /СУМПС/, ведно с контролен талон, удостоверяващо, че водачът С. В. К. е бил правоспособен водач към деня на проверката от контролните органи. В тази връзка Ви представям за проверка оригинала на СУМПС и контролния талон на водача С. В. К.. Нямам други доказателствени искания.

ОТВЕТНИКЪТ – Оспорвам жалбата. Да се приемат всички доказателствата, приложени по делото. Нямам доказателствени искания.

 

Съдът извърши служебна справка по представените в днешното съдебно заседание СУМПС № *** от 11.10.2019 г. и контролен талон № ***/**** г., при което установи, че същите са идентични с находящите се на л. 8 и л. 9 от делото СУМПС и контролен талон, след което оригиналите се върнаха на жалбоподателя.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените към жалбата документи, както и постъпилите от ответника писмени доказателства, представляващи административната преписка, депозирани в съда с придружително писмо вх.№ 6725/31.10.2019 г. Като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Мотивиран от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към жалбата документи, а именно: Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 19-0254-000244/15.10.2019 г.; АУАН бл.№ 298331/15.10.2019 г.; копие на СУМПС №***; контролен талон № ***; свидетелство за регистрация на МПС №***, част I, както и постъпилата административна преписка, а именно: Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 19-0254-000244/15.10.2019 г. в оригинал; АУАН бл.№ 298331/15.10.2019 г.; Наказателно постановление № 19-0254-000877/29.10.2019 г. и Заповед № 272з-906/20.03.2019 г. на Директор на ОДМВР – Хасково.

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Адв. Я.  – Уважаема госпожо административен Съдия, считам, че от събраните по делото доказателства безспорно се установи, че издадената заповед, с която е наложена ПАМ, изразяваща се в „Прекратяване на регистрацията на лек автомобил „***“ с рег. № *** за срок от 6 м.“ е незаконосъобразна по своята правна същност, поради допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, нарушения на материалния закон и несъобразяване с целта на закона. В заповедта, като основание за налагане на ПАМ административният орган единствено е посочел разпоредбата на чл. 171, т. 2а от ЗДВП, без да е конкретизирал коя от хипотезите на същата правна норма се налага процесната ПАМ, а именно хипотезата по буква „а“ или по буква „б“ от посочения закон. От обстоятелствената част на заповедта действително се установява, че заповедта е наложена поради това, че водачът С. В. К. е управлявал МПС без да притежава съответно СУМПС, така, както е възприел административния орган. Това погрешно възприятие е допринесло за издаване на този акт, тоест мярката е наложена по чл. 171, т. 2а от ЗДвП, но така или иначе доколкото ясно и категорично не е посочена хипотезата на тази разпоредба считам, че сам по себе си този факт обуславя незаконосъобразността му и постановяването му в нарушение на административно-производствените правила, а от там и до правото ни на защита. Считам, че категорично се установи, че доверителят ми е правоспособен водач, притежава СУМПС валидно за категорията, за която е управлявал процесното МПС към дата 15.10.2019 г., на която дата е бил спрян в с. Злато поле. Видно от допуснатите доказателства - копие от СУМПС и контролен талон, водачът С. В. К. е бил правоспособен още от дата 03.09.2019 г. В тази насока считам, че неносенето в себе си на контролния талон и СУМПС по никакъв начин не релевира и не води до извода, че водачът е неправоспособен. Това е основание за друго налагане на наказание по ЗДвП, а не за налагане на съответната ПАМ и възприемането от ответника, че водачът е неправоспособен. В този ред на мисли считам, че наложената административна мярка е твърде тежка и не е съобразена с целта на закона, доколкото целите за налагане на ПАМ е да осигурят безопасността на движението и да опазят живота и здравето на хората. Считам, че същите цели понастоящем не могат да бъдат изпълнени, с оглед на това, че към деня на извършената проверка водачът е бил правоспособен и е притежавал СУМПС за категория В, която е била нужна за управляваното от него МПС. В тази насока Ви моля да отмените наложената ПАМ. Моля за присъждане на разноските. Представям Ви списък на разноските по чл. 80 от ГПК.

ОТВЕТНИКЪТ – Уважаема госпожо Председател, искам да кажа, че към момента на спирането на автомобила, след като казах на водача да ми представи шофьорска книжка и контролен талон, същият заяви, че е изкарал курсовете, но все още не си е взел книжката. Направих справка при Началник „Пътен контрол“ – Димитровград, при което същият заяви, че действително не е взета книжката и да бъде съставен на водача АУАН по чл. 150а от ЗДвП.

 

            Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

 

            Заседанието приключи в 10:38 часа.

            Протоколът се изготви на 03.12.2019 година.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

Секретар: