П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 03.12.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на трети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1235 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:40 часа се явиха:

 

ИЩЦАТА К.И.Ю., редовно призована за днешното съдебно заседание, не се явява. Същата се представлява от адв. Т., с пълномощно, приложено към исковата молба.

ОТВЕТНИКЪТ КМЕТ НА ОБЩИНА ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

По хода на делото:  

Адв. Т. – Моля да дадете ход на делото.

 

            Съдът намира, че с оглед редовното призоваване на страните не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилото искане по чл. 128а от АПК.

Докладва, че по делото е приложено посоченото в исковата молба адм.дело № 686/2019 г. по описа на АдмС – Хасково.

Адв. Т. – Уважаема госпожо Председател, поддържам представеното искане за обявяване за нищожност на съдебен акт по реда на чл. 128а от АПК. Да се приемат всички представени писмени доказателства, както и приложеното адм.дело № 686/2019 г. по описа на АдмС – Хасково. Поддържам направеното особено искане за спиране действието на заповедта на Кмета на Община Хасково. Представям Ви и моля да приемете като доказателства по делото два броя писма – едното от Община Хасково, а другото от Омбудсмана на Република България. Писмото, представено от Община Хасково, удостоверява, че единственото основание за отказ да се поднови договорът за наем на общинското жилище е това, че съпругът на доверителката ми има адресна регистрация извън гр.Хасково пет години назад, а по отношение на писмото от Омбудсмана, в него е налице изразеното негово становище до административни органи, че същият може да отмени заповедта си или да издаде нова настанителна заповед, съобразно интересите на детето. Нямам други доказателствени искания.  

 

По доказателствата съдът намира, че следва да приеме и приложи по делото адм.дело № 686/2019 г. по описа на АдмС – Хасково, ведно с приложените към него писмени материали, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ищцата писмо от Община Хасково до Министерски съвет на Република България, с копие до К.И.Ю. с рег. индекс: 03-00-57#1/25.11.2019 г., както и писмо до адв. Т. от Омбудсмана на Република България с изх.№ 9160/18.11.2019 г.

Направеното особено искане за спиране действието на Заповед № Н-87/27.05.2019 г. на Кмета на Община Хасково до окончателното решаване на настоящия спор съдът намира за неоснователно. Предмет на настоящото производство не е законосъобразността на посочената заповед, а искане за обявяване на нищожност на съдебно решение по смисъла на чл. 128а от АПК. В този смисъл и в това производство не е в съдебните правомощия да се спре изпълнението на така цитираната заповед.

Мотивиран от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото адм.дело №686/2019 г. по описа на АдмС – Хасково, ведно с приложените към него писмени материали, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ищцата писмо от Община Хасково до Министерски съвет на Република България, с копие до К.И.Ю. с рег. индекс: 03-00-57#1/25.11.2019 г., както и писмо до адв. Т. от Омбудсмана на Република България с изх.№ 9160/18.11.2019 г.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за спиране действието на Заповед № Н-87/27.05.2019 г. на Кмета на Община Хасково.

 

            Адв. Т.  – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

 

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Адв. Т.  – Уважаема госпожо Председател, изложил съм в нашето искане подборни съображения относно нищожността на постановения съдебен акт, като моля да прогласите тази нищожност и на основание Постановление на Пленума на Върховния съд № 1/1985 г., което като тълкувателна практика следва да се прилага и от административните съдилища в България, моля или да върнете делото за ново разглеждане в АдмС – Хасково, или предвид факта, както е посочено в това постановление, доколкото Вие като представител на АдмС – Хасково имате нужната компетентност, да продължите разглеждането на производството по същество от действието, което е довело до постановяване на нищожния съдебен акт. Моля за присъждане на разноски по делото, за което Ви представям списък на разноските.

 

            Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

 

            Заседанието приключи в 10:45 часа.

            Протоколът се изготви на 03.12.2019 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

                                                                                                                                                                                                                                     

 

 

 

Секретар: