П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 29.11.2019 година

 

Хасковският административен съд …………….………...... в публично съдебно заседание на двадесети и девети ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ..……….....…………………………...

сложи за разглеждане адм.дело № 653 по описа за 2019 година ................……...…...

и прокурора ………………….……….....……….............…..……………….……………….

докладвано от Председателя ……………......………....…...……....………..……...………

На именното повикване в 11.11 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.М.М., уведомен от предходно съдебно заседание лично и чрез процесуалния си представител, не се явява, представлява се от адв. В., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ТП НА НОИ – ХАСКОВО, уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител, не се явява, представлява се от ст. юрк. Д. С., надлежно упълномощена по делото.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ ИНЖ. К.Н.Б., редовно призован за днешното съдебно заседание, налице.

АДВ. В.: Моля да бъде даден ход на делото.

СТ. ЮРК. С.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДАВА, че по делото е постъпило писмено заключение с вх. №6476/23.10.2019 г. от вещото лице инж. К.Н.Б. по назначената съдебно-техническа експертиза, което следва да бъде изслушано в днешно съдебно заседание.

АДВ. В.: Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

СТ. ЮРК. С.: Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

Съдът пристъпи към снемане самоличността на вещото лице, както следва:

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. К.Н.Б. снета самоличност. Предупреден за отговорността по чл. 291 от НК. Обещава да даде заключение по съвест и разбиране.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Б.: Почитаема госпожо съдия, поддържам заключението във вида, в който съм го внесъл.

АДВ. В.: Госпожо съдия, нямам въпроси към вещото лице и моля заключението да се приеме.

СТ. ЮРК. С.: Аз също нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме експертизата. Искам да направя уточнение, че в заключението е допусната техническа грешка, относно процесния период, който е от 05.09.1985 г. до 01.09.1989 г.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Б.: Да, явно се касае за допусната от моя страна грешка при изписването. Периода е така, както е заявен от жалбоподателя в жалбата.

СЪДЪТ констатира, че в представената по делото съдебно-техническа експертиза е налице очевидна фактическа грешка като датата 05.04.1986 г., следва да се чете 05.09.1985 г., така както е заявено в жалбата.

Съдът, като съобрази становището на страните в настоящото производство намира, че заключението на вещото лице инж. К.Н.Б. по назначената съдебно-техническа експертиза, ведно с приложените към същата документи следва да бъде прието като неразделна част от протокола по делото, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като неразделна част от протокола по делото, изготвеното от вещото лице инж. К.Н.Б., заключение по назначената в настоящото производство съдебно-техническа експертиза, ведно със Справка–декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба №2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица с вх. №6477/23.10.2019г., изготвена и приложена от същото към заключението с вх. № 6476/11.09.2019 г..

УВЕЛИЧАВА размера на възнаграждението на вещото лице от първоначално определения размер от 200.00 лв. /двеста лева/ на 900.00 лв. /деветстотин лева/, съгласно изготвената от същата Справка–декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба №2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, като по отношение на сумата за довнасяне в размер на 700.00 лв. /седемстотин лева/ намира, че същата следва да бъде заплатена от жалбоподателя, поради което

ОСЪЖДА жалбоподателят С.М.М., да довнесе допълнително сумата в размер на 700.00 лв. /седемстотин лева/, в 7-дневен срок, считано от днес по набирателна сметка на Административен съд – Хасково.

На вещото лице инж. К.Н.Б. да се изплати възнаграждение общо в размер на 900.00 лв. /деветстотин лева/, както следва:

-200.00 лв. /двеста лева/ от първоначално внесения от жалбоподателя депозит, на 24.09.2019 г. /на стр.115 по делото/, представен с молба вх. №5891 от 26.09.2019 г., а остатъкът от сумата в размер на 700.00 лв. /седемстотин лева/, след представяне на доказателства за внесен допълнителен депозит от страна на жалбоподателя./изд. РКО/

Съдът освободи вещото лице от съдебната зала.

АДВ. В.: Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

СТ. ЮРК. С.: Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искане за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. В.: Уважаема госпожо съдия, моля да уважите подадената от името на доверителя ми жалба като основателна и доказана. Считам, че от всички събрани по делото доказателства, включително от днес приетата съдебно-техническа експертиза както и от свидетелските показания, дадени от колеги на жалбоподателя, се установи, че през процесния период доверителят ми е упражнявал I-ва категория труд, каквато са упражнявали и колегите му на същата длъжност, на същото място. Тоест колегите му са очевидци на неговите задължения. Допусната техническа грешка не влияе на експертизата, доколкото вещото лице действително е изследвало естеството на трудът, който е полаган като е съобразило конкретните документи, които няма спор, че се отнасят за периода от 05.09.1985 г. до 01.09.1989 г.

Моля да ни предоставите срок, в който да представим писмени бележки. Моля да ни бъдат присъдени и направените по делото разноски.

СТ. ЮРК. С.: Уважаеми административен съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана и да потвърдите решението на директора на ТП на НОИ – Хасково по съображенията, изложени в депозираната молба с вх. №5645/12.09.2019 г., по съществото на спора.

Моля да ни бъдат присъдени разноски по делото.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представител на жалбоподателя да представи писмени бележки по делото в 7-дневен срок, считано от днес.

Заседанието приключи в 11.19 часа.

Протоколът се изготви на 29.11.2019 година.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                       

 

 

 

Секретар: