П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.12.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на пети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                  

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане исково адм. дело № 852 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян

на именното повикване 10:34 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Г.С.Г.-К., уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява. За нея се явява адв. М., с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - ХАСКОВО, уведомени от предходното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, уведомени от предходното съдебно заседание, се представляват от прокурор Елеонора Иванова.

СВИДЕТЕЛЯТ Г.Я., при режим на довеждане от страна на ищеца, се явява лично.

Адв. М. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв. М. – Нямам доказателствени искания. Да се пристъпи към разпит на свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания. Да се пристъпи към разпит на свидетеля.

Свидетелят Г.Я. се въведе в съдебната зала.

Пристъпи се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ Г. Д.Я. – /Снета самоличност/. Предупредена за отговорността по чл. 290 от НК.

СВИДЕТЕЛЯТ Г. Д.Я. – Познавам много добре Г.Г.-К., може би над 10-15 г. във времето назад. Ние сме колеги, и съседи, и приятели. Аз работя в „Онкология“ – Хасково, а Г. в момента работи в „МБАЛ“ – Хасково, в Ендокринологично отделение. По-рано беше представител на лекарствена фирма. Г. ми е споделяла за това, че е имала неприятности във връзка с издаване на наказателно постановление, с който да е глобявана през 2018 г. Някъде през лятото тя ми сподели, че има такова дело. Аз съм лекуващ лекар на баща ѝ, в последствие след операцията. В деня, в който тя е пътувала за операцията на баща си е спряна и глобена, във връзка със застрахователна компания, която е фалирала. Аз също съм дъщеря и съм изпадала в ситуация, в която и моят баща е бил на операция и знам какво значи моралната, психическа подкрепа на един близък човек. Тя е преживяла същото, което и за съм преживяла в миналото, когато баща ми е имал нужда от мен като лекар и като дъщеря да бъда до него. Тоест това допълнително внесе на Г. психически дискомфорт, тъй като тя не може да отиде на време, да присъства на операцията, да направи предварителни разговори с лекарите, които ще оперират баща ѝ. Това е изключително голям психически дискомфорт. Баща ѝ беше опериран в Пловдив, на същата дата, на която се случва това. Тя пътувайки за болницата се случва това и фактът, че не може да отиде на време до болницата и е закъсняла, ми сподели, че изключително много се е притеснила от това.

Адв. М. – Нямам повече въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ - Нямам въпроси към свидетеля.

Свидетелят са освободи от съдебната зала.

Адв. М. – Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ– Нямам други доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. М. – Уважаема Госпожо Председател, моля да уважите исковата молба на доверителката ми, като моля да осъдите ОДМВР – Хасково, представлявана от законния ѝ представител – Директора, да заплати на моята доверителка исковата сума от 500 лв., от които 300 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди за отменено наказателно постановление и 200 лв., представляващи имуществени вреди, а именно сторените разноски за адвокат по АНД № 1568/2018 г. на РС – Хасково, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 20.06.2019 г. – денят, следващ датата на влизане в сила на решението по АНД № 1568/2018 г. на РС – Хасково до нейното окончателно изплащане. Ще Ви моля да ни присъдите и сторените разноски в настоящото производство, като представям списък за същите. От гласните доказателства стана ясно, че на Г.К. ѝ е създаден допълнителен дискомфорт, притеснение, стрес дори и в деня на операцията на баща ѝ. В този смисъл ще Ви моля за Вашия съдебен акт.

СЪДЪТ – По делото има ли данни кога е била операцията на баща ѝ?

Адв. М. – По делото няма данни кога е била операцията на баща ѝ, мисля че е била на 20.08.2018 г. Ще Ви моля да ми бъде дадена възможност да представя с молба епикриза, за да удостоверим деня на операцията на бащата на моята доверителка, с оглед на това да докажем създадения ѝ дискомфорт.

ПРОКУРОРЪТ – Считам искането за относимо и моля да бъде уважено.

Във връзка с направено доказателствено искане от процесуалния представител на ищеца, съдът намира, че следва да отмени определението си, с което е даден ход по същество и следва да допусне събирането на писмени доказателства от страна на ищцата, във връзка със събраните гласни доказателства. Отделно от това съдът констатира, че в приложеното АНД №1568/2018 г. на РС - Хасково не фигурира административно-наказателната преписка, която поради влизане в сила на решението на районния съд е върната на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково, предвид на което съдът намира, че следва да бъде изискана административно-наказателната преписка от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково, което да бъде сторено чрез ответника.

Предвид гореизложено, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ОТМЕНЯ определението си, с което е даден ход по същество.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представител на ищеца да представи допълнителни писмени доказателства.

 ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи административно-наказателната преписка по издадено Наказателно постановление № 18-1253-001337/13.11.2018 г. от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково, която му е върната след влизане в сила на АНД № 1568/2018 г. по описа на РС - Хасково.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 30.01.2020 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени от днес.

            Заседанието приключи в 10:47 часа.

            Протоколът се изготви на 05.12.2019 година.

 

                                                                                        

 

 

 

СЪДИЯ:

                                                                                                                                            

 

 

 

Секретар: