П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 04.12.2019 година

 

Хасковският административен съд  ……..........................…   в публично съдебно заседание на четвърти декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                                      Членове:    1. ПЕНКА КОСТОВА

                                                                                            2. РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

                                  

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ...................………..………………..…..…….….

и  прокурора Елеонора ИВАНОВА ...…………...............…..………….….…………………….…..

сложи за разглеждане АНД(K) 758 по описа за 2018 година ........................….....………......

докладвано от Председателя  ………………….……………..…………..………........……...……...

На именното повикване в 10.08 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ А.Б., редовно призован съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв.З., надлежно упълномощена, с представено по делото пълномощно.

ЗА ОТВЕТНИКА по касационната жалба ТД Южна морска към Агенция“Митници“, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява ст.юрисконсулт П., надлежно упълномощена, в производството пред въззивния съд.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор ИВАНОВА.

АДВ.З. – Да се даде ход на делото.

ЮРК.П. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото. 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба, като насочена срещу Решение № 116 от 13.07.2018 г. на Районен съд – Свиленград. Със същата не се правят доказателствени искания и се излагат съображения по съществото на спора.

ДОКЛАДВА свое определение постановено в з.з. от 23.10.2019 г., за възобновяване на производството по делото.

АДВ.З. – Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания.

ЮРК.П. – Оспорвам касационната жалба. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, с оглед на  което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА а.н.дело № 267/2018 г. по описа на Районен съд – Свиленград.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.З. – Уважаеми административни съдии, моля Ви да уважите  подадената от нас касационна жалба и отмените издаденото наказателно постановление по всички подробни съображения изложени в касационната жалба, които поддържам изцяло и няма да преповтарям в момента.

Ако прецените, че не са налице тези съображения, които са изложени в касационната жалба, моля Ви да съобразите решението си, с решение по Дело С-652 от 2018 г. на Съда на Европейския съюз, като оставите в тежест на нарушителя само наложената глоба и като несъразмерно наложеното наказание отнемането на паричната сума, отмените наказателното постановление в тази му част.

ЮРК.П. – Уважаеми административни съдии, аз моля да постановите решение, с което да потвърдите изцяло обжалваното НП.

Оспорвам изцяло жалбата подадена против решението на районния съд.

След извършен анализ на писмените и гласни доказателства поотделно и в  тяхна съвкупност, съдът е достигнал до правилен извод, че НП е правилно и законосъобразно, тъй като А.Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл.18, ал.1, във вр. с чл.11а, ал.1 от Валутния закон.

За пренасяните парични средства от А.Б., същия не е подал по надлежния ред изискуемата по Валутния закон и Наредба № Н-1 от 01.02.2012 г. декларация по образец утвърдена от Министъра на финансите, независимо, че е бил длъжен и е имал възможността да направи това.

За съставомерността на деянието е ирелевантно обстоятелството дали цялата или част от сумата е била собственост на А.Б., или не е, и дали валутата освен, че не е била декларирана по надлежния ред, е била укрита.

Предвид гореизложеното считам, че законосъобразно са приложени разпоредбите, с които е потвърдена наложената глоба.

Считам, че неправилно съдът е изменил наказателното постановление като е отменил същото в частта, с която паричните средства са отнети.

Моля на основание чл.221, ал.2 от АПК, във вр. с чл.63, ал.1 от ЗАНН, да постановите решение, с което да потвърдите изцяло НП.

Алтернативно в случай, че се съобразите с Определение по Дело С-652 от 2018г. на Съда на Европейския съюз и приемете, че предвидената санкция отнемане в полза на държавата на предмета на нарушението е несъразмерна и надхвърляща необходимото, с оглед преследване на целите на Регламент (EO) ) 1889/2005 г. на Европейския парламент и на Съвета, то моля да се произнесете, същата подлежи ли на връщане на лицето.

Моля да се произнесете с решение в този смисъл. 

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, аз считам решението на Районен съд – Свиленград, за неправилно в частта относно приложението на чл.20 от Валутния закон, поради което предлагам решението на съда, както и НП да бъдат отменени  в тази част. В останалата част намирам решението за правилно, поради което моля да бъде оставено в сила.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.13 часа.

Протоколът се изготви на 04.12.2019 година.

                                                                 

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

  

 

               Секретар: