П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 04.12.2019 година

 

Хасковският административен съд  ……..........................…   в публично съдебно заседание на четвърти декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                                      Членове:    1. ПЕНКА КОСТОВА

                                                                                            2. РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

                                  

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ...................………..………………..…..…….….

и  прокурора Елеонора ИВАНОВА  .…………...............…..………….….…………………….…..

сложи за разглеждане АНД(K) 1111 по описа за 2019 година ........................….....………...

докладвано от чл.съдия Пенка КОСТОВА ….……………..…………..………........……...……...

На именното повикване в 10.33 часа се явиха:

 

ЗА КАСАТОРА РИОСВ - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява ст.юрисконсулт Д. Д., надлежно упълномощена, с представено по делото пълномощно.

ЗА ОТВЕТНИКА по касационната жалба „Микс-17“ЕООД-Х., редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява адв.Р.Ж., надлежно упълномощена, с днес представено по делото пълномощно.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор ИВАНОВА.

ЮРК.Д. – Моля да дадете ход на делото.

АДВ.Ж. – Ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото. 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба, като насочена срещу Решение № 144 от 15.07.2019 г. на Районен съд – Димитровград. Със същата не се правят доказателствени искания и се излагат съображения по съществото на спора.

ЮРК.Д. – Поддържам касационната жалба. Ще изложа съображения в хода по същество. Нямам доказателствени искания.

АДВ.Ж. – Оспорвам касационната жалба, в нейната цялост като неоснователна. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, с оглед на  което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА а.н.дело № 198/2019 г. по описа на Районен съд – Димитровград.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ЮРК.Д. – Уважаеми административни съдии, поддържам изцяло касационната жалба по направените в нея твърдения. Няма да преповтарям изложението и само ще направя едно уточнение.

Не сме съгласни с мотивите за отмяна на НП на въззивния съд и по-точно заради това, че административно-наказващия орган, не е определил правилно датата на извършване на нарушението. Дружеството „Микс-17“ЕООД произвежда веществото калциев хидроксид(Ca(OH)2, това е гасена вар, в количество над 1/един/тон годишно. Това автоматично го задължава да извърши регистрация на това вещество в Европейската агенция за химикали в Хелзинки, съгласно Регламент (EO) 1907/2006 година. Чл. 23, ал.3 от Регламента дава един гратисен период за извършване на тази регистрация до 31.05.2018 г., когато трябва да се извърши така наречената същинска регистрация, но този преходен период за същинска регистрация могат да се възползват само тези юридически лица, които са извърши така наречената предварителна регистрация на основание чл.28 от Регламента, която започва от 01.06.2008 г. и приключва на 01.12.2008 година. Поради тази причина не е релевантно зададено извършване на нарушението да се определи крайния срок на същинската регистрация 31.05.2018 г., т.е. нарушението е извършено на 01.06.2018 г., защото „Микс-17“ЕООД няма изобщо извършена предварителна регистрация. На релевантната дата, която наказващия орган може да определи като дата на извършване на административното нарушение, е физическата проверка и обективно установените на място факти и обстоятелства.

Предвид горното,  както и другите аргументи изложени в касационната жалба моля съдът да отмени Решение № 144 от 15.07.2019 г. на Районен съд – Димитровград, по а.н.дело № 198/2019 г. по описа на съда, и да потвърди НП на Директор РИОСВ – Хасково. 

 АДВ.Ж. – Уважаеми госпожи административни съдии, моля да потвърдите Решение № 144 от 15.07.2019 г. на Районен съд – Димитровград, постановено по а.н.дело № 198/2019 г. по описа на съда, като правилно, обосновано и законосъобразно, и отхвърлите Наказателно постановление № 6 от 10.04.2019 г. на Директора на РИОСВ – Хасково, като неправилно и незаконосъобразно, постановено в противоречие с материалните и процесуалноправните норми на страната и Европейския съюз.

В посоченото НП е наложена санкция за производство на гасена вар при положение, че дружеството произвежда хоросан. Всичко останало съм изложила в писмено становище, което Ви представям днес и моля да приемете. Обстойно и поради тези причини, които там съм изложила моля да постановите решението в този смисъл.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, намирам касационната жалба за неоснователна, поради което моля да оставите в сила решението на Районен съд – Димитровград, като правилно и законосъобразно.  

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.39 часа.

Протоколът се изготви на 04.12.2019 година.

                                                                 

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

  

 

               Секретар: