П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 04.12.2019 година

 

Хасковският административен съд  ……..........................…   в публично съдебно заседание на четвърти декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                                      Членове:    1. ПЕНКА КОСТОВА

                                                                                            2. РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

                                  

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ...................………..………………..…..…….….

и  прокурора Елеонора ИВАНОВА ...…………...............…..………….….…………………….…..

сложи за разглеждане АНД(K) 170 по описа за 2019 година ...........................….....………...

докладвано от чл.съдия Росица ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА ..………..………........……...….…...

На именното повикване в 11.11 часа се явиха:

 

ЗА КАСАЦИОННИЯ жалбоподател ТД Южна морска към Агенция“Митници“ и ОТВЕТНИК по касационната жалба на Д.С.К., редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява ст.юрисконсулт Г. П., надлежно упълномощена, с днес представено по делото писмено пълномощно.

КАСАЦИОННИЯТ жалбоподател Д.С.К. и ОТВЕТНИК по касационната жалба на ТД Южна морска към Агенция“Митници“, редовно призована за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

От адв.К.Д., в качеството му на пълномощник на Д.С.К., е постъпила писмена молба под вх.№ 7456/02.12.2019 г., с която сочи, че на днешна дата от 9.00 часа, е служебно ангажиран пред Пловдивски окръжен съд като защитник на подсъдим по н.о.х.дело № 769/2019 г. по описа на съда и не може да се яви на насроченото заседание, но не възразява по даване ход на делото в негово отсъствие.

Заявява, че няма доказателствени искания и моли съда да даде ход на делото по същество, като към молбата си прилага писмени бележки в подкрепа на защитната си теза и списък на разноски, ведно с доказателство по регистрация по ДДС на Адвокатското дружество.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор ИВАНОВА.

ЮРК.П. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото. 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА касационните жалби, като насочени срещу Решение № 222 от 21.12.2018 г. на Районен съд – Свиленград. Със същите не се правят доказателствени искания и се излагат съображения по съществото на спора.

ДОКЛАДВА постъпило под вх.№ 1268/21.02.2019 г. писмено заключение на основание чл.217, ал.4, изр. 3-то от АПК от страна на Окръжна прокуратура – Хасково.

ДОКЛАДВА и определение на съда от проведено з.з. на 27.02.2019 г. за възобновяване на производството по делото.

ЮРК.П. – Поддържам касационната жалба подадена от процесуален представител на ТД Южна морска. Оспорвам касационната жалба подадена от Д.С.К., чрез процесуалния представител. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, с оглед на  което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА а.н.дело № 672/2018 г. по описа на Районен съд – Свиленград.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ЮРК.П. – Уважаеми административни съдии, придържам се изцяло към съображенията изложени в касационната ни жалба, като Ви моля да оставите в сила решението на районния съд, в частта,  с която е потвърдено НП и отмените решението на съда, в частта, с която е отменено НП, като в крайна сметка постановите един съдебен акт, с който се потвърждава изцяло НП.

Алтернативно в случай, че се съобразите с Определение по Дело С-652/2018г. на Съда на Европейския съюз и приемете, че предвидената санкция отнемане в полза на държавата на предмета на нарушението е несъразмерна и надхвърляща необходимото, с оглед преследване на целите на Регламент(ЕО) № 1889/2005 г. на Европейския парламент и Съвета, то моля изрично да се произнесете същата подлежи ли на връщане на лицето.

Моля за Вашето решение в този смисъл.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, поддържам заключението подадено от Окръжна прокуратура – Хасково, като считам касационната жалба подадена от касатора Д.К. за основателна, поради което предлагам да отмените обжалваното решение и  НП.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.17 часа.

Протоколът се изготви на 04.12.2019 година.

                                                                 

 

 

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

  

 

     

                   Секретар: