П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.12.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на пети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове: 

 

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..…..

и  прокурора …………………………………..……………….…………….………………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1070 по описа за 2019 година …...……..………… 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………...

на именното повикване в 10.30 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.И.С., редовно призован, се явява лично и с адв. С., с приложено по делото пълномощно.

                        ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ - ПЛОВДИВ, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

                        От пълномощника на същия - главен юрисконсулт Н. П., е постъпила молба, с която заявява, че е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, но не възразява по даване ход на делото при липса на процесуални пречки за това. Заявява, че оспорва жалбата, моли да се приеме преписката, като поддържа становището си по доказателствените искания на жалбоподателя, депозирано на 08.10.2019 г. Заявява, че към момента няма доказателствени искания, но в случай, че се направят нови такива от жалбоподателя, моли да ѝ се даде възможност да се запознае със същите, да изрази становище и евентуално да ангажира доказателства. Не възразява да се даде възможност на вещото лице да изготви заключение по допуснатата експертиза. В случай, че бъде даден ход по същество, моли жалбата да бъде отхвърлена, като претендира юрисконсултско възнаграждение, а в случай, че в тежест на ответника се възложат разноски, прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение. 

                        Адв. С. – Моля да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :    

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу Ревизионен акт № Р-16002618005575-091-001/07.06.2019 г., потвърден с Решение № 490/20.08.2019 г. на Директора на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ – Пловдив.

                        Докладва се становище вх. № 6149/08.10.2019 г. от процесуалния представител на ответника, постъпило във връзка с доказателствените искания, направени от жалбоподателя.

                        Докладва се и молба от пълномощника на жалбоподателя с вх. № 7534/03.12.2019 г. за намаляване сумата за възнаграждение на вещото лице.

                        Адв. С. – Поддържам жалбата. Моля да се приеме административната преписка, която е пълна. Поддържам доказателствените искания, направени с жалбата за допускане на съдебно-техническа експертиза, която вече е допусната от съда, и на второ място поддържам искането за оспорване истинността и верността на данните, предоставени от „Еконт Експрес“ на оптичен носител, доколкото въобще можем да говорим за документ в случая, като моля да задължите ответната страна да представи оригиналите на хартиен носител, в това число на товарителниците, приемо-предавателни протоколи и други транспортни документи, съставени между третото лице-купувач и евентуално жалбоподателя, доказващи твърдените доставки на стоки, респективно укритият приход по повод на това.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите, съдържащи се в изпратената административна преписка, включително да приложи по делото представените 3 бр. оптични носители /дискове/.

                        Във връзка с искането на жалбоподателя да се задължи ответникът да представи на хартиен носител в оригинал данните, предоставени от „Еконт Експрес“ на оптичен носител, включително оригинали на товарителници и други транспортни документи, съставени във връзка с предаване на стоките на трети лица, съдът като взе предвид становището на ответника, че не разполага с посочените документи в оригинал, намира, че следва информацията да бъде изискана от третото незадължено лице „Еконт Експрес“ по реда на чл. 192 от ГПК, след представяне на нарочна писмена молба в тази насока от жалбоподателя и в тази връзка следва на жалбоподателя да даде възможност за депозиране на такава в 14-дневен срок от днес. След постъпване на молбата и респективно след изискване и получаване на посочените от жалбоподателя документи, съдът ще се произнесе и по искането за оспорване на истинността им.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените с  административната преписка писмени доказателства, представени от административния орган с писмо вх. № 5545/05.09.2019 г., съдържаща 459 листа в 2 бр. меки папки.

                        ПРИЛАГА по делото 3 броя оптични носители /дискове/, представени като част от административната преписка.

                        ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя в 14-дневен срок от днес да представи молба с посочване на документите, които желае да бъдат изискани от третото неучастващо в производството лице. След постъпване на молбата и респективно след изискване и получаване на посочените от жалбоподателя документи, съдът ще се произнесе по искането за оспорване на истинността им.

                        Адв. С. – Госпожо Председател, във връзка с депозираната пред Вас молба, поддържаме си искането за намаляване на възнаграждението на вещото лице.

                        По направеното искане от жалбоподателя за намаляване размера на определеното възнаграждение за вещо лице по допуснатата съдебно-техническа експертиза, съдът намира, че следва да намали същото до размер от 200 лв., като следва да предупреди жалбоподателя, че крайното възнаграждение на вещото лице ще бъде определено след представяне на справка-декларация от същото, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        НАМАЛЯВА определения размер за възнаграждение на вещо лице, посочен в определението от 19.11.2019 г., като определя възнаграждение в размер на 200 лв. /двеста лева/, които жалбоподателят следва да внесе в 3-дневен срок от днес по сметка на АдмС – Хасково.

                        ПРЕДУПРЕЖДАВА жалбоподателя, че крайното възнаграждение на вещото лице ще бъде определено след представяне на справка-декларация от същото.

                        След внасяне на определената сума за възнаграждение за вещото лице, съдът ще се произнесе в закрито заседание по поименното му определяне.

                        Адв. С. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        Съдът намира делото неизяснено от фактическа страна, поради което за правилното му изясняване счита, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 13.02.2020 г. от 11.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Вещото лице да се призове след постъпване на сумата за възнаграждението му и поименното му определяне от съда.

                        Заседанието приключи в 10.42 часа.

                        Протоколът се изготви на 05.12.2019 година.

 

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ: 

 

 

 

                                                                                                          Секретар: