П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 05.12.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на пети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                             Членове:       

 

                                  

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора П. МИДОВ  

сложи за разглеждане иск.адм.дело №  1158 по описа за 2019 година      

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА  

На именното повикване в 10.50 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ П.С.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв.Д. С., надлежно упълномощен, с днес представено по делото писмено пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по иска Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“ – София, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

Съдът докладва:

От ст.юрисконсулт Т. Ч., в качеството му на процесуален представител на ответника, е постъпила писмена молба под вх.№ 7215/21.11.2019 г., с която моли да бъде даден ход на делото и за приемане на допълнително представените с молбата като доказателства - 2 бр. писмени справки от РСИН-Хасково и от Затвора – Стара Загора, ведно с приложенията към същите.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Петър МИДОВ.

АДВ.С. – Ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът констатира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпилата искова молба, допълнително уточнена с молба вх.№ 6407/17.10.2019 г., с които ищецът П.С.С. предявява срещу ответника Главна дирекция“Изпълнение на наказанията“ София, искове с цена общо в размер на 4 000/четири хиляди/лева, за обезщетение за претърпени от него неимуществени вреди, изразяващи се в психически стрес, унижение на човешкото достойнство, емоционални и физически страдания, по време на пребиваването му за конкретно посочените периоди в Арест– гр.Свиленград, в Арест – гр.Хасково и в Затвора – Стара Загора, ведно със законната лихва, по изложените в исковата молба твърдения.

ДОКЛАДВА и постъпил писмен отговор по исковата молба, депозиран от процесуалния представител на ответната страна по иска под вх.№ 6830 от 05.11.2019 г., ведно с приложено пълномощно за процесуално представителство.

АДВ.С. – Поддържаме исковата претенция. Да се приемат представените по делото писмени доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – В хода по същество ще изразя становище по иска. Да се приемат представените по делото писмени доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените към исковата молба, както и представените от страна на ответника, писмени такива, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – приложените към исковата молба и уточнителната такава, в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид копия от Справка изх.№ 1393/16.09.2019 г. на впд Началник на РС“ИН“Хасково и Служебна бележка зд/235/2017 г. от 14.02.2019 г. на Началник на Затвора – Стара Загора, както и приложените към писмена молба с вх.№ 7215/21.11.2019 г. от процесуалния представител на ответника под опис, в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид копия от писмени документи от л.17 до л.131 вкл. от кориците на делото.

ПРИЛАГА за сведение към дело – служебно извършена справка за настоящ адрес в Класификатор на настоящите и постоянните адреси към МРРБ от 09.10.2019 година.

АДВ.С. – С исковата ни молба имаме направено искане за допускане събирането на гласни доказателства в настоящото производство, чрез разпит на двама свидетели, но за съжаление днес не успяхме да ги доведем, поради което моля да ни дадете възможност да ги доведем за следващото съдебно заседание. Съответно това са лицата Т. П. Т. и А. А. А., при режим на довеждане от наша страна. Същите ще установят условията, при които са били съответно в Арестите на гр.Хасково и на гр.Свиленград, като уточнявам, че Т. П. Т. ще даде показания за условията в Арестите в гр.Хасково и гр.Свиленград, а А. А. А., за условията в Затвора – Стара Загора. Нямам други искания на този етап от производството.

ПРОКУРОРЪТ – Не се противопоставям да бъдат допуснати поисканите свидетели, при режим на довеждане от страна на ищеца за следващото съдебно заседание. Нямам други искания на този етап от проиводството.

Съдът намира за основателно така направеното доказателствено искане, с оглед даване възможност на ищеца да установи твърдените в исковата си молба факти и  обстоятелства, въз основа на които претендира обезщетие, с оглед на което следва да се даде възможност на същия да ангажира гласни доказателства за следващо съдебно заседание. Във връзка с това, за поименно посочените двама свидетели счита, че следва да бъдат изискани в определен от съда срок от Началника на РС“Изпълнение на наказанията“Хасково, справка относно Ареста в гр.Хасково и Ареста в гр.Свиленград, по отношение на Т. П. Т., за обстоятелството същия пребивавал ли е в периода, посочен в исковата претенция от 05.10.2016 г. до 01.06.2017 г.  в цитираните Арести, и ако да, писмено да бъде удостоверено, в кои килии, индивидуализирани с номерата си, е бил настанен, както и справка от Началника на Затвора-Стара Загора, по отношение на А. А. А., относно обстоятелството същия пребивавал ли е през исковия период от 02.06.2017 г. до 14.02.2019 г. в Затвора – Стара Загора, и ако да, също да писмено да бъде удостоверено, в кои килии, индивидуализирани с номерата си, е бил настанен, като счита, че следва да отложи произнасянето си по поименното допускане на свидетелите за по-късен етап на производството, след постъпване на отговора по изисканите справки.

Водим от гореизложеното и с оглед липсата на други доказателствени искания от страните към настоящия момент на производството по делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДА СЕ ИЗИСКА писмено от Началника на РС“Изпълнение на наказанията“Хасково, справка относно Ареста в гр.Хасково и Ареста в гр.Свиленград, като в 14-дневен срок от получаване на писмото да бъде писмено удостоверено по делото следното обстоятелство:

- Пребивавал ли е в Ареста – Хасково и в Ареста – Свиленград лицето Т. П. Т., през периода от 05.10.2016 г. до 01.06.2017 г., и ако да, писмено да бъде удостоверено, в кои килии, индивидуализирани с номерата си, е бил настанен.

ДА СЕ ИЗИСКА писмено от Началника на Затвора - Стара Загора, в 14-дневен срок от получаване на писмото да представи по делото справка относно следното обстоятелство:

- Пребивавало ли е в Затвора – Стара Загора, лицето А. А. А., в периода от 02.06.2017 г. до 14.02.2019 г., и ако да, писмено да бъде удостоверено, в кои килии, индивидуализирани с номерата си, е бил настанен.

ОТЛАГА произнасянето си по направеното искане за допускане до разпит на поисканите от страна на ищеца свидетели за след постъпване по делото на отговора на изисканите с определението на съда справки от Началника на РС“Изпълнение на наказанията“-Хасково и от Началника на Затвора – Стара Загора.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 27.02.2020 година от 10.00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 11.01 часа.

Протоколът се изготви на 05.12.2019 година.

 

 

 

 

 

     

 СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

  

 Секретар: