П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 10.12.2019 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на десети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                                

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………..…..

и прокурора ……………………..…..……………….………………………………………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1079 по описа за 2019 година ………..………..…

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……...………….

на именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И. К.К., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. В съдебно заседание се представлява от адв.К., с пълномощно представено днес.

ОТВЕТНИКЪТ Зам. изпълнителен Директор на ДФ „Земеделие“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: По делото постъпило становище от процесуален представител - ст.юрк. П., с вх.№7696/09.12.2019г. В същото се сочи невъзможност за явяване в днешното съдебно заседание поради служебна ангажираност. Прави се отново искане за прекратяване на производството поради липса на правен интерес от оспорване от страна на жалбоподателя, като се излагат аргументи по отношение на това становище. Сочи се, че с оспорения Индивидуален административен акт – Уведомително писмо изх.№02-260-6500/2727 от 06.08.2019г. на Зам.изпълнителен Директор на ДФ „Земеделие“, на жалбоподателя е оторизирана сума за подпомагане в размер на 8380,35лв., съобразно подадено от същия Заявление за подпомагане. В тази връзка се сочи, че с издадения ИАА не са засегнати права или законни интереси на жалбоподателя и оспореното писмо няма негативно въздействие върху правната сфера на същия. Посочва се, че видно от таблица на стр.7 от УП, исканата и одобрена помощ са в идентични размери, предвид което се сочи липса на правен интерес от оспорване на ИАА. В случай, че не се приемат тези доводи се прави искане за назначаване на съдебно-икономическа експертиза, с поставен въпрос: Каква е изплатената на И.К. сума по Заявление с УИН 26/070616/52604 за кампания 2016г. , по мярка 214? При доказателствени искания от страна на жалбоподателя се прави искане за възможност за запознаване с тях и изразяване на становище.

Адв.К. – Да се даде ход на делото. По отношение на жалбата – заявявам, че поддържам същата по наведените доводи в нея. По отношение на становището на ответната страна, заявявам, че моя доверител е подал жалбата поради това, че на стр.2 от УП, изр. първо се сочи, че ДФЗ–РА отказва финансово подпомагане  поради констатирани несъответствия, както и че няма преведени суми по банковата си сметка.

След като взе предвид становището на процесуалния представител на жалбоподателя, както и Становище вх.№7696/09.12.2019г. на процесуалния представител на ответника, съдът намира, че са налице процесуални пречки за даване на ход на делото в днешното съдебно заседание, поради липса на правен интерес от оспорване на индивидуалния административен акт, като в тази връзка, споделя изложените в становище вх.№7696/09.12.2019г. съображения на процесуалния представител на ответника. След запознаване с административната преписка съдът намира, че с административния акт, атакуван с процесната жалба, а именно УП изх.№02-260-6500/2727 от 06.08.2019г. на Зам.изпълнителен Директор на ДФ „Земеделие“ - не се засягат неблагоприятно права и законни интереси на жалбоподателя. Видно от съдържанието на процесния акт, същия не съдържа отказ за оторизиране на заявената с Заявлението за подпомагане - сума, предвид което, оспорения акт няма негативно въздействие върху правната сфера на жалбоподателя.

Горното предпоставя липсата на правен интерес от оспорване на процесния административен акт, а наличието на такъв се явява абсолютна процесуална предпоставка за допустимост на оспорването. Ето защо, при липса на правен интерес е налице предвиденото в разпоредбата на чл.159, т.4 от АПК - основание за прекратяване на производството.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

На основание чл.159, т.4 от АПК, ПРЕКРАТЯВА производството по АД№1079/2019г. по описа на АдмС – Хасково.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7- дневен срок от днес за явилата се страна и от съобщаването – за неявилата се страна.

Заседанието приключи в 11.47 часа.

Протоколът се изготви на 10.12.2019г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: