П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 17.12.2019 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на седемнадесети декември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 127 по описа за 2018 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.В.Г., редовно уведомена, не се явява. От пълномощник на същата – адв.Д. А., е постъпила молба с вх.№7888/17.12.2019 г. при АдмС – Хасково, с която се моли да се даде ход на делото в отсъствие оспорващия и на неговия пълномощник поради ангажираност на последния по две публични продани на ЧСИ З.. Заявява, че няма други доказателствени искания, моли за ход по същество и за присъждане на разноски по делото. Прилага две съобщения от ЧСИ З..

ОТВЕТНИКЪТ Началник на Служба по геодезия, картография и кадастър - Хасково, редовно уведомен, се представлява от адв. Т. С., надлежно упълномощена с пълномощно, представено по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА С.Н.К., редовно уведомена, се явява лично и с адв.Т. В., надлежно упълномощена по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА М.Н.Г., редовно уведомена, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д.И.К., редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА В.Ж.Ш., редовно уведомен, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА А.Ж.Ш., редовно уведомен, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Е.А.Х., редовно уведомена, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА О.Е.Х., редовно уведомена, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА М.Е.Х., редовно уведомена, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА М.Г.Х., редовно уведомена, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА П.Г.А., редовно уведомена, не се явява и не изпраща представител.

Адв. С. – Поддържам своето искане, направено в минало съдебно заседание, за прекратяване на делото на основание чл.159, т.4 от АПК поради отпаднал правен интерес в хода на настоящото производство и с оглед цитираната от мен съдебна практика, която е в този смисъл, като моля да не давате ход на делото и да прекратите производството.

Адв.В.– Становището ми е същото като на адв.С..

Съдът намира, че независимо от редовното призоваване и уведомяване на всички конституирани по делото страни, ход на делото не следва да бъде даден в днешното съдебно заседание като намира за основателно искането на ответната страна  и на заинтересованата страна С.Н.К. за прекратяване на делото.

Действително към момента на сезиране на съда, за жалбоподателката е съществувал правен интерес да оспори Заповед №18-554 от 18.01.2018 г. на Началника на СГКК-Хасково, с която е постановен неблагоприятен за нея резултат, а именно отказано е исканото от оспорващата изменение на кадастралния регистър на недвижимите имоти в гр. Свиленград за имот с идентификатор 65677.701.2834, находящ се в гр. Свиленград, като бъдат изменени данните за собственика на недвижимия имот и за акта, от който собственика черпи правата си .

В хода на настоящото съдебно производство този интерес е отпаднал. Това е така, тъй като след постановяване на Решение №1357 от 01.02.2019 г. по адм. дело № 9459/2018 г. на ВАС е отменено извършеното от Началника на СГКК-Хасково действие по изменение на кадастралният регистър на недвижимите имоти с промяна данните за собствеността на поземлен имот с идентификатор 65677.701.2834 по КК на гр. Свиленград, свързано със заличаване на лицата, посочени в нотариален акт № 162, том II, дело №909/1993 г. на Свиленградски Районен Съд, с изключение на заинтересованата страна в настоящото производство С.К., която остава единствен собственик на имота, вписан в регистъра. Административният орган, видно от представената с писмо вх. №3509 от 27.05.2019 г. при АдмС - Хасково скица на поземлен имот с №15-447002 от 22.05.2019 г. на СГКК-Хасково е вписал като собственици на имота отново   всички лица, посочени в цитирания нотариален акт от 1993 г., наследник на едно от което жалбоподателката твърди, че е. Т.е. с осъщественото изменение, е постигнат цененият от жалбоподателката резултат, което води до отпадане на правния интерес от водене на настоящото производство. Отпадането на правния интерес превръща жалбата в процесуално недопустима, което е основание за оставянето й без разглеждане и за  прекратяване на съдебното производство.

По исканията за разноски на страните по делото съдът намира следното:  основателно се явява единствено искането на жалбоподателката за присъждане на разноски по делото. Това е така, тъй като с поведението си органът е дал повод за завеждане на делото, т.е. приложима е разпоредбата на чл.78, ал.2 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК и същият следва да понесе отговорността за разноските по производството и при прекратяването му при отпаднал в последствие правен интерес от търсената правна защита. В този смисъл е и трайната съдебна практика на ВАС, включително най-новата такава, изразена в определение №13571/11.10.2019 г. на ВАС по адм. дело №10198/2019 г. на V-то отделение.

Неоснователна се явява претенцията за разноски на заинтересованата страна С.К. и това е така, тъй като видно от разпоредбата на чл.143, ал.3 от АПК единствената възможност за присъждане на разноски на заинтересована страна, за която оспореният в съдебно производство акт е благоприятен, е в случаите, когато съдът отхвърли оспорването или подателят на жалбата оттегли същата, които не са налице в настоящия случай, а в чл.78 от ГПК, който е приложим в производството на основание чл.144 от АПК, също не е предвидена възможност за присъждане на разноски на заинтересована страна по делото.

Водим от горното

 О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.В.Г. срещу заповед №18-554 от 18.01.2018 г., издадена от Началника на СГКК-Хасково.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №127/2018 г. по описа на АдмС – Хасково.

ОСЪЖДА СГКК-Хасково да заплати на С.В.Г. разноски по делото в размер на 610.00 лв. (шестотин и десет лева).

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на ответника и на заинтересованата страна С.Н.К. за присъждане на разноски по делото.

Определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от днес за явилите се страни и 7-дневен срок от съобщаването му за неявилите се страни.

            Заседанието приключи в 11:10 часа.

Протоколът се изготви на 17.12.2019 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

Секретар: