П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 18.12.2019 година

 

Хасковският административен съд …………….……… в публично съдебно заседание на осемнадесети декември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                    Членове: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                                   АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ……..………………….……..……..……

и прокурора Николай Трендафилов ….…..…………………………….……………………

сложи за разглеждане АНД (К) № 1088 по описа за 2018 година ….……….......................

докладвано от чл. съдия Цветомира Димитрова ……………...…………….……..…….…

на именното повикване в 10.07 часа се явиха: …………………...………………………....

 

КАСАТОРЪТ ТД „ЮЖНА МОРСКА“ КЪМ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ и ОТВЕТНИК по касационната жалба на Я.К., редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

От гл. юрк. В. С.-С., в качеството й на пълномощник на ТД „Южна морска“ към Агенция „Митници“, е постъпила молба под вх. №7751/11.12.2019 г., в която заявява, че няма да се яви в днешно съдебно заседание, моли да бъде даден ход на делото, моли да бъде конституиран като ответник по делото ТД „Южна морска“, като правоприемник на Митница Бургас, закрита съгласно Заповед №ЗМФ-1318/27.12.2018 г. на Министъра на финансите. Поддържа касационната жалба, няма искания за събиране на други доказателства. Излага становище по съществото на спора. Към молбата гл. юрк. С.-С. прилага пълномощно за процесуално представителство и Заповед №ЗМФ-1318/27.12.2018 г. на Министъра на финансите.

КАСАТОРЪТ Я.К. и ОТВЕТНИК по касационната жалба на ТД „ЮЖНА МОРСКА“ КЪМ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

От адв. С. Ж., в качеството й на пълномощник на Я.К., е постъпила молба под вх. №7917/17.12.2019 г., с която моли да бъде даден ход на делото, заявява, че оспорва касационната жалба на ТД „Южна морска“, няма доказателствени искания. Моли решението на първоинстанционния съд в необжалваната от доверителя й част да бъде оставено в сила. Прилага писмени бележки по съществото на спора.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Николай ТРЕНДАФИЛОВ.

ПРОКУРОРЪТ – Няма процесуални пречки да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА двете касационни жалби.

ПРОКУРОРЪТ – Считам касационните жалби за неоснователни. Нямам искания за събиране на доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото, приложените към молба вх. №7751/11.12.2019 г. писмени такива, водим от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото надлежно заверени копия от: Пълномощно рег. №32-9856/09.01.2019 г., издадено от Директор на агенция „Митници“ както и Заповед №ЗМФ-1318/27.12.2018 г., издадена от Министър на финансите на основание чл.8 от Закона за митниците и §64, изречение първо от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

ПРОКУРОРЪТ – Считам делото за изяснено.

Като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ – Искането за произнасяне „подлежи ли задържаната сума на връщане“, е искане за правна консултация със съда, което е абсолютно недопустимо. Районен съд – Свиленград е провел задълбочено самостоятелно изследване на релевантните факти, въз основа на които е извел задълбочени и правилни правни изводи, които чрез оставянето в сила на решението следва да бъдат споделени. Нормата на чл.20, ал.1 от Валутния закон противоречи на чл.4, §2 и чл.9, §1 от Регламент №1889/2005 г., които представляват международен акт, който по силата на чл.5, ал.4 от Конституцията има приоритетно действие и следва да бъде прилаган. След като това е сторено от Районен съд – Свиленград, то решението е правилно и законосъобразно и това също е в светлината на четирите преюдициални запитвания по приложението на чл.251 от НК и Валутния закон, в каквато насока е и публикуваният проект за изменение и допълнение на Валутния закон.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.11 часа.

Протоколът се изготви на 18.12.2019 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

 

Секретар: