П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 07.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                             

При участието на секретаря А. Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1261 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Д.Т., редовно призована за днешното съдебно заседание, не се явява. Същата се представлява от дъщеря ѝ Ц. Т.Т., с представено в днешното съдебно заседание пълномощно, с нотариално заверен подпис.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНА ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. В., надлежно упълномощена по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР“ ЕАД - София, редовно призовани, не изпращат процесуален представител.

Постъпило е становище с вх.№ 57/06.01.2020 г. от юрк. П. – процесуален представител на заинтересованата страна, което съдът докладва.

 

По хода на делото:  

Г-жа Ц.Т.Т. – Моля да се гледа днес делото.

Юрк. В. – Да се даде ход на делото.

 

            С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба от А.Д.Т..

Докладва постъпилата административна преписка по издаване на оспореното решение, изпратена от ответника с придружително писмо вх.№ 6864/06.11.2019 г.

Докладва постъпилото становище с вх.№ 57/06.01.2020 г. от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, в частта по същество.

Г-жа Ц.Т.Т. – Поддържам жалбата изцяло. Моля да приемете всички приложени по делото писмени доказателства. Поддържам направеното в жалбата искане за ново оценяване от независим експерт, като моля да се укаже на същия да вземе предвид и новия, изменен статут на земята при определяне на новата оценка.

Юрк. В. – Оспорвам жалбата. Да се приеме представената административна преписка. По отношение на искането на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД за представяне на пазарната оценка, заявявам, че оценката, която е налична по преписката, вече е представена и няма друга такава. Нямам възражения по отношение на направеното доказателствено искане за назначаване на експертиза.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото изпратените от административния орган писмени доказателства, съставляващи административната преписка по издаване на оспореното решение, постъпили в съда с придружително писмо вх.№ 6864/06.11.2019г.

По отношение на направеното от заинтересованата страна доказателствено искане за задължаване на Община Хасково да представи оценка, съдът намира, че с оглед изявлението на пълномощника на ответника в днешното съдебно заседание, че наличната такава е представена по делото и друга оценка няма, то задължаването на същия да представи такава оценка се явява безпредметно. Съдът намира за основателно направеното доказателствено искане от жалбоподателя за назначаване на съдебно-оценителна експертиза, поради което следва същото да бъде уважено.

Мотивиран от горното съдът

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото следните документи: писмо с изх.№53 Е-450-2/15.10.2019 г.; Протокол №32/05.09.2018 г. на Комисия за определяне на размера на еднократните обезщетения, относно сервитутите за право на прокарване и преминаване през поземлени имоти при Община Хасково; известие за доставяне от 25.10.2019 г.; Заповед № 104/13.01.2014 г. на Кмет на Община Хасково; Заповед № 240/17.02.2011 г. на Кмет на Община Хасково; Заповед № 1387/12.11.2015 г. на Кмет на Община Хасково; експертна оценка-5л.; регистър на засегнатите имоти в землище с. К.– 4 л.; извадка от информация за цени на земеделска земя при покупко-продажба – 3 л.; определяне на среден пазарен множител – ниви; справедлива пазарна стойност на сервитутно право НТП ниви, землище с. К.-2л.; справедлива пазарна стойност на сервитутно право НТП пасища,мери, землище с. К.; справедлива пазарна стойност на сервитутно право НТП лозови насаждения, землище с. К.-4л.; определяне на справедлива пазарна стойност СПС1 лозя, землище с. К.; справедлива пазарна стойност на сервитутно право – имот с променено предназначение, землище с. К.-2л.; справедлива пазарна стойност на сервитутно право Ссерв, землище с. К.-4л.             

НАЗНАЧАВА съдебно-оценителна експертиза с вещо лице, което съдът ще определи в закрито заседание след внасянето на съответния депозит, което вещо лице, след като се запознае с материалите по делото и извърши оглед на място на процесния имот, както и съответна проверка в Агенцията по вписванията, да даде заключение за размера на пазарната оценка на дължимото еднократно обезщетение за площта на сервитута, като вземе предвид и изложеното от представителя на жалбоподателката в днешното съдебно заседание относно новия/изменен статут на процесния недвижим имот.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ да работи при депозит в размер на 150 лв., вносими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметката за вещи лица на АдмС – Хасково.

 

Г-жа Ц.Т.Т. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

Юрк. В. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

 

За изготвяне на заключение по назначената съдебно-оценителна експертиза, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, мотивиран от което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 18.02.2020 г. от 10:40 часа, за която дата страните да се считат уведомени от днес. Да се призове вещото лице след внасяне на депозита и поименното му определяне от съда.

 

            Заседанието приключи в 10:37 часа.

            Протоколът се изготви на 07.01.2020 година.

 

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: