П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 07.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане адм. дело № 1360 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:40 часа се явиха:

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Б., нередовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Призовката е върната в цялост с отбелязване, че по данни на служител в РПЦ – Харманли, лицето е напуснало на 10.12.2019 г. За същия се явява назначеният му от съда процесуален представител по реда на ЗПП адв. А.Х., определена за процесуален представител на жалбоподателя с разпореждане на съда от 23.12.2019 г.

ОТВЕТНИКЪТ ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН ПРИ ДАБ, РПЦ – ХАРМАНЛИ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото, с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРАХасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Пазаитова.   

По хода на делото:

Адв. Х. – Запозната съм с материалите по делото и мога да осъществя защитата на жалбоподателя. Моля да бъде даден ход на делото.

Ст.юрк. Х.– Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба на А.Б., гражданин на И., насочена срещу Решение № УПХ-581/02.12.2019 г. на Интервюиращ орган в РПЦ - Харманли на ДАБ при МС.

Адв. Х. – Поддържам изцяло жалбата от името на доверителя ми и  няма какво повече да добавя към нея. Моля да приемете представената административна преписка. Нови доказателства няма да соча и нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да бъде решено в настоящото съдебно заседание.

Ст.юрк. Х.– Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Представям Ви и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№ МД – 685/05.12.2019 г. относно Ислямска Република И., както и докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 1413/12.12.2019 г. Нямам други доказателствени искания.

Адв. Х. – Да се приемат представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете административната преписка, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника писмени доказателства. Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото изпратените от административния орган заверени копия на документи, съставляващи пълната административна преписка, както и днес представените от пълномощника на ответника справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№ МД – 685/05.12.2019 г. относно Ислямска Република И. и докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№1413/12.12.2019 г. и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Мотивиран от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие на административната преписка, представена от ответника с писмо с рег.№ УП-15395/04.12.2019 г. по опис, както и справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№ МД – 685/05.12.2019 г. относно Ислямска Република И. и докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№1413/12.12.2019 г.        

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Адв. Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да уважите жалбата и да отмените процесното решение. Считам, че същата е основателна, поради посочените в нея съображения. Решението на ДАБ е незаконосъобразно, поради съществени нарушения на административно-производствените правила и материално- правните разпоредби  на закона. По отношение на отказа на ДАБ за предоставяне на бежански статут считам, че общоизвестно и установено е какво е отношението в И. към последователите на християнската вяра, а именно същата не се толерира. Подобни данни се съдържат и в приложените по делото справки на ДАБ. Като цяло християнската религия се изповядва тайно и последователите й са подложени на натиск. Жалбоподателят основателно се страхува от преследване поради своята религия, което е основание за предоставяне на бежански статут по чл. 8, ал. 1 от ЗУБ. Считам, че бежанската история сочи освен наличието на хипотезата по чл. 8, ал. 1, също така и на хипотезата по чл. 9, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗУБ за предоставяне на хуманитарен статут. В този смисъл моля за Вашето решение.

Ст.юрк. Х.– Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.Б., гражданин на И., срещу решението на интервюиращия орган на ДАБ, като неоснователна и недоказана. При постановяване на процесното решение интервюиращият орган е спазил общите разпоредби за законосъобразност на административните актове и специалните разпоредби на ЗУБ. В обжалваното решение са преценени всички факти, свързани с личното положение на жалбоподателя в държавата му по произход – И., като считам, че не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Подробности излагам в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна, а решението на административния орган за правилно и законосъобразно. Същото е постановено при изяснена фактическа обстановка, въз основа на която интервюиращият орган е направил законосъобразния извод, че няма основание да бъде предоставен хуманитарен статут или статут на бежанец на жалбоподателя, с оглед на което моля жалбата да бъде отхвърлена.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

 

Заседанието приключи в 10:47 часа.

Протоколът се изготви на 07.01.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: