П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                          Членове:  ПЕНКА КОСТОВА

                                                           РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

        

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..……

и  прокурора Делчо Лавчев………………..……………….…………….…………………. 

сложи за разглеждане АНД (К) № 747 по описа за 2019 година .……………...............  

докладвано от Председателя………..……………..…..………………………………….…

на именното повикване в 10.05 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ВНОСИТЕЛЯТ на предложението за възобновяване на административно-наказателни производства – Окръжна прокуратура - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурора ЛАВЧЕВ.

                        ОТВЕТНИКЪТ по предложението за възобновяване на административно-наказателни производства - ТД „Южна морска“ към Агенция "Митници", редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от старши юрисконсулт Г. П., с пълномощно по делото.

                        ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Н.Д.Д., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. Г., с пълномощно, представено днес.

                        ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

                        Юриск. П. - Да се даде ход на делото.

                        Адв. Г. – Няма процесуални пречки. Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва предложението за възобновяване на административно-наказателни производства, ведно с приложените към него писмени доказателства.

Докладва определение на ВАС, както и възражение на заинтересованата страна.

                        ПРОКУРОРЪТ – Поддържам предложението за възобновяване на административно-наказателни производства. Моля да приемете представените с него писмени доказателства. Нямам други доказателствени искания.

                        Юриск. П. – Възразявам срещу направеното предложение. Считам същото за неоснователно и моля да не го уважавате. Да се приемат приложените към него писмени доказателства. Нямам доказателствени искания.

                        Адв. Г. – Възразявам срещу направеното предложение. Да се приемат приложените към него писмени доказателства. Нямам доказателствени искания.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите приложени към предложението за възобновяване на административно-наказателните производства, а именно досъдебно производство № 1000-11/2018 г. и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото документите, приложени към предложението за възобновяване на административно-наказателните производства, а именно досъдебно производство № 1000-11/2018 г., представено с подробен опис на материалите, съдържащи се в него.                   

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, изцяло поддържам предложението на ОП - Хасково за посочените в него административно-наказателни производства. Становището ми е абсолютно аналогично с това, което сме посочили в предложението, поради което няма да го преповтарям и Ви моля да го уважите.

                        Юриск. П. - Уважаеми административни Съдии, считам искането на прокуратурата за недопустимо, тъй като нормата на чл. 70, буква „Д“ от ЗАНН е приета след влизане в сила на наказателните постановления и не би следвало да ѝ се предава обратно действие, тъй като такова не е предвидено с изрична разпоредба, каквото е изискването на Закона за нормативните актове, поради което Ви моля да го оставите без уважение.

По същество намирам искането за неоснователно, тъй като за да бъде възобновено производството следва да се установи, че деянието представлява престъпление. Административно-наказателните производства са завършили с влезли в сила наказателни постановления, които са приключили и влезли в сила именно преди образуване изобщо на досъдебното производство. За да се отменят наказателните постановления следва да се установи, че деянието представлява престъпление. Такова установяване може да се извърши само с влязла в сила присъда, каквато в случая не е налице. Ето защо намирам искането за възобновяване на производството за неоснователно и моля да го оставите без уважение.

                        Адв. Г. - Уважаеми административни Съдии, считам, че искането е неоснователно и незаконосъобразно. Присъединявам се към казаното от представителя на ТД „Южна морска“ към Агенция "Митници". Никой не може да черпи права от неправомерно действие, включително и прокуратурата, за това действие или бездействие, което е било във времето от страна на прокуратурата, сега след 10 години да се прави искане за възобновяване за отмяна на наказателни постановления и за прекратяване на горепосоченото. Ако прочетете внимателно самото искане прокурорът, който го е написал – г-жа С. е казала нещо много коректно и конкретно: „Според наблюдаващия прокурор извършените нарушения са отдалечени назад във времето, а административно-наказателната отговорност е погасена по давност“. Аз искам да питам, те ако са погасени по давност, ние какво ще отменяме?! Все едно да изпълним присъда на умрял човек. Ако погледнете годините, през които са направени – 2010 г., 2011 г., 2012 г. и действително, ако има заинтересована страна в този процес, това е нито съда, нито прокурора, нито митниците, а е единствено лицето, което представлявам. В последствие от тук нататък, на него ще му бъде образувано досъдебно производство, ще бъде осъден на една минимална условна присъда от 3 месеца за тези 1000 лв., които той тогава е направил за това нарушение, които от инфлацията до сега са изядени, или казано с две думи от този процес ще протече действие на прокуратурата за отчета – още едно дело, още един осъден човек и както вървят нещата, няма да остане неосъден човек в тази държава. В тази връзка Ви моля да оставите без уважение искането на прокуратурата, което съм много убеден, че всячески ще изпълни и удовлетвори всички страни в този процес. И в предложението е отразено, че искането е във връзка с проверка на някой чиновник, дошъл от някъде, който е намерил нещо, което не е прекратено тогава, когато трябва. В тази връзка Ви моля за Вашия административен акт.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 10.13 часа.

            Протоколът се изготви на 08.01.2020 година.

 

                                                      

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

 

 

                                                                                                 

 

             Секретар: