П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 07.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                             Членове:       

 

                                  

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ..……….....……………………………..……..…

и прокурора  Елеонора И.  ...…….…………………....……………..………………..  

сложи за разглеждане иск.адм.дело № 860 по описа за 2019 година  …............………….... 

докладвано от съдия Цветомира ДИМИТРОВА ..…....…...…….………..……...………………..

На именното повикване в 10.10 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ В.А.А., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв.С.Ш., надлежно упълномощена, с представено в днешно съдебно заседание пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по иска Главна дирекция Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-Хасково, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от прокурор И..

АДВ.Ш. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

АДВ.Ш. – Госпожо Председател, водим за днешното съдебно заседание и моля да бъде допуснат в качеството на свидетел, лицето А. Р. М., който през различни периоди е пребивавал, както в Ареста – Хасково, така и в ареста – С. по времето, когато и доверителят ми се е намирал в Ареста – Хасково, и който от престоя си в арест – Хасково, може да свидетелства, каква е била общата политика в самия арест, относно изложените в исковата молба факти, касателно поддържането на лична хигиена и условията в самия арест. В тази връзка заявявам, че няма да ангажираме втори свидетел за тези обстоятелства и се отказваме от разпита поискан в исковата молба на втори такъв.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че няма пречка да бъде допуснат и разпитан поискания от страна на пълномощника на ищеца, свидетел.

Съдът като взе предвид предоставената от предходно съдебно заседание възможност на ищеца да ангажира гласни доказателства за установяване на фактите и обстоятелствата посочени от процесуалните му представители, намира, че ще следва да допусне до разпит в днешното съдебно заседание водения от страна на ищеца, в качеството на свидетел А. Р. М., поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА до разпит в днешното съдебно заседание лицето А. Р. М., в качеството му на свидетел за установяване на фактите и обстоятелствата,  посочени от процесуалните представители на ищеца.

Свидетелят А. Р. М. се въведе в съдебната зала.

ПРИСТЪПИ се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

А. Р. М. – /снета самоличност/. Предупреден за отговорността по чл.290 от НК.

Данните се снеха от Лична карта № ***, издадена *** г. от МВР – Хасково, след което същата се върна на лицето.

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Запознат съм с наказателната отговорност, която нося при даване на неверни показания пред съда. Обещавам да говоря истината.

АДВ.Ш. – Казахте, че сте осъждан?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Да.

АДВ.Ш. – Пребивавали ли сте в Ареста-Хасково, в периода 2014-2015 година, ако си спомняте?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Аз през 2014 г. не бях. През 2015 г. бях в С., на 6 или 7 януари си спомням, а в Хасково бях вече, ако имаше път за Затвора, за да ни закарат заедно. По един-два дена ни оставяха, след което после ни изпращаха в затвора.

АДВ.Ш. – За тези един-два дена, в които сте били в Арест-Хасково, имате ли спомен, по колко човека бяхте в килия и какви горе-долу според Вас, бяха размерите на килиите?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Килиите бяха малки, около 2-3 кв.м. Най-много да са били 4 кв.м, малки и тесни бяха. По 3-4 човека бяхме в килия.

АДВ.Ш. – Спомняте ли си, по какъв начин се осъществяваше ходенето до тоалетна от задържаните лица?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Чукахме на вратата на килията. Идваше старшия и ни пускаха до тоалетната.

АДВ.Ш. – Всъщност имахте ли Вие достъп по всяко време на денонощието до тоалетна?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Вечерно време рядко ни пускаха. През деня по голяма, или по малка нужда, след като чукахме по вратата. Питахме „Може ли да отидем до тоалетната?“ и така ни пускаха.

АДВ.Ш. – Имате ли спомен дали в помещенията, където сте били настанени, ако не пуснат някого до голяма, или малка нужда, по какъв начин се облекчаваха задържаните лица?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Да Ви кажа, имаше някакви момчета, които взимаха някакви туби по голяма нужда, или малка нужда, вечерно време, късно. Някакви туби. Кошове имаше там някакви за боклуци, така си спомням.

АДВ.Ш. – А личната хигиена спомняте ли си, по какъв начин се позволяваше на Вас? Имахте ли достъп постоянно до течаща вода? Сутрешен тоалет извършвахте ли, вечерен такъв?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Води, ние си взимахме вода. Седмицата един път ни пускаха за баня, да се къпем и за други нужди. Сутрешен тоалет ни даваха, вечерен тоалет също. Сутрин ни пускаха за закуска и пак до тоалетна.

АДВ.Ш. – А имаше ли течаща вода в помещенията?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Имаше, но не топла. Студена и хладка вода беше, нормална.

АДВ.Ш. – Спомняш ли си по какъв начин, имахте ли достъп до чист въздух?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Не. Чист въздух отвънка нямаше. В Хасково, където бяхме ни пускаха в една стая три, четири или пет човека. Седяхме, приказвахме, пушихме цигари и това беше. Това беше чистия въздух.

АДВ.Ш. – А имахте ли разходки на открито?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Не, нямахме. Разходки нямахме. Ние сме затворени цял ден в килията, в ареста.

АДВ.Ш. – По времето, когато си бил в Ареста-Хасково, там с В.А.А. засичали ли сте се?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Да, засичахме се.

АДВ.Ш. – В други арести засичали ли сте се?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– В С. бяхме и в Хасково.

АДВ.Ш. – Спомняш ли си, някой оплаквал ли се е от условията в Ареста?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Ами да Ви кажа, всеки се оплакваше от условията вътре. От хигиената, мръсно беше.

АДВ.Ш. – По какъв начин беше организацията за почистването на килията, кой трябваше да почиства килията, където бяхте затворени?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Ние трябваше да почистваме. Момчетата си почиствахме, метяхме, забърсвахме, изчиствахме кошовете.

АДВ.Ш. – Предоставяха ли Ви принадлежности, с които да извършвате тези дейности по почистването, доколкото си спомняш?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– С парцал почиствахме, с метла метяхме.

АДВ.Ш. – А препарати даваха ли Ви?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Препарати имаше майче, но не си спомням много. По някой път имаше, по някой път нямаше. Ние сами си чистихме.

АДВ.Ш. – Вие сами си почиствахте. Имаше ли някаква организация, която да възлагат на Вас за почистването?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Да. Те по някой път ни казваха „Почистете си!“. Понякога ние си почиствахме ей така сами, без те да ни казват.

АДВ.Ш. – Имахте ли достъп до тези метли, лопати?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Ами взимахме от тези, които имаха.

АДВ.Ш. – Като ги помолите и те Ви ги даваха?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Да.

ПРОКУРОРЪТ – Когато Ви превеждаха в Ареста, в гр.Хасково, с В.А. в една килия ли бяхте?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Един път бяхме в една килия. Аз пътувах за Пловдив и Пазарджик, а той там оставаше.

ПРОКУРОРЪТ – И какво правехте в ареста?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Аз отивах там, чакахме за Бус, за да ни прехвърлят в друга кола и да пътувам. По един-два дена аз оставах там в Хасково, в Ареста, и после си тръгвахме.

СЪДЪТ/въпрос/ - През кои години и кога Ви се налагаше да пребивавате в Ареста-Хасково?

СВИДЕТЕЛЯТ А. М.– Нощувал съм в ареста, в Хасково. Това беше 2016 г. някъде, защото аз 2017-2016 г. октомври, аз излезнах от затвора. 2014 г. аз не съм бил ареста в Хасково, защото аз бях задържан през 2015 г. в Ареста, в С.. В Хасковския арест съм оставал да пребивавам за кратко, по едно денонощие през 2016 година. Това беше някъде лятото за един-два дена. Аз може и бая пъти, често идвах в Ареста-Хасково. Идваха, вземаха ме, после пак ме връщаха,  после пак ме вземаха, но ние един ден бяхме с него в Хасково, той беше за Стара Загора за дело. През октомври 2016г. мен ме освободиха. 2015 г. бях в ареста в С., а през 2016 г. април месец бях тук, защото имах присъда и после ме закараха в Стара Загора. През 2016 г. в Ареста, в С. съм бил само до април месец. Три месеца и нещо бях в Ареста. През това време ни караха от единия Арест в другия, идвахме, връщаха ме, имах тогава дело. По делото имаше някакви момчета, които ми бяха съпроцесници, които не можаха да ги хванат, бяха в Гърция, т.е. като ме преведоха в Затвора-Стара Загора, пак се налагаше в някои случаи да идвам обратно до С. и нощувах в Хасковския арест. И аз останах малко в Затвора-Стара Загора, защото тогава правиха там ремонт, след което ме пратиха от Главна дирекция в Затвора – Пазарджик. Нощувах в ареста в Хасково, защото чакахме Бус от Пловдив, който да дойде да ме вземе и после да ме откара в Затвора-Пазарджик. Директно ни караха в Ареста-С. и после на връщане, те ни докарваха до Арест-Хасково. Аз тогава нали бях в Пловдив-Пазарджик. И след като ни докарат в Ареста-Хасково, една вечер преспивахме и после с Бус от Пловдив, ни откарваха до Затвора – Пазарджик. Всеки път, когато се налагаше да ни карат за дело, по този начин минавахме през ареста в Хасково, по няколко пъти ми се налагаше да идвам, но точно колко пъти в момента не мога да си спомня.

АДВ.Ш. – Нямам други въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други въпроси към свидетеля.

Освободи се свидетелят от съдебната зала.

АДВ.Ш. – Аз нямам други доказателствени искания. Представям един списък на разноски по чл.80 от ГПК, който е бил изготвен от адв.М., но аз го преподписах моля  да го приемете. Моля делото да бъде приключено и всъщност да дадете ход по същество.

ПРОКУРОРЪТ – Не считам делото за изяснено от фактическа страна и в тази връзка имам доказателствено искане, а именно ще Ви моля да бъде изискана справка от Арест-Хасково, колко пъти в периода от 01.01.2015 г. до 14.07.2015 г., днес разпитания свидетел е бил привеждан в Ареста и дали се е намирал в една килия заедно с ищеца, в този период. Нямам други доказателствени искания.

АДВ.Ш. – Не възразявам по така направеното доказателствено искане. Видно е, че свидетеля бърка датите, годините и нека се изиска поисканата справка, но моля към същата да се добави и периода от 2016 година. Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира за основателно искането на представителя на Окръжна прокуратура-Хасково, за изискване от Началника на РС“Изпълнение на наказанията“Хасково, справка  за това дали  днес разпитания свидетел А. Р. М., е пребивавал в периода от 01.01.2015 г. до 14.07.2015 г.  в ареста в  гр.Хасково, съотв. на кои точно дати,  и дали се е намирал в една килия с  ищеца В.А.А. в този период,  като за неоснователно счита искането направено от страна на пълномощника на ищеца, за изискване на справка и за период след датата 14.07.2015 г., тъй като той не е част от исковия период посочен в исковата молба.

Водим от гореизложеното и с оглед липсата на други доказателствени искания от страните на този етап на производството по делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА Началника на РС“Изпълнение на наказанията“Хасково, в 14-дневен срок от писменото му уведомяване, да изготви и представи по делото справка относно в която писмено да бъде удостоверено следното обстоятелство:

- Пребивавал ли е в Ареста – Хасково лицето А. Р. М.-роден на *** г. в гр.С., понастоящем живущ ***, през периода от 01.01.2015 г. до 14.07.2015 г., съотв. на кои точно дати и дали се е намирал в една килия с  ищеца В.А.А., с ЕГН ********** *** в този период.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 10.03.2020 година от 10.00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10.33 часа.

Протоколът се изготви на 07.01.2020 година.

 

 

 

 

         СЪДИЯ:

 

                                

    

 

         Секретар: