П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 07.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                             Членове:       

 

                                  

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ..……….....……………………………..……….

и прокурора  …………………………...…….…………………....…………………..…………..

сложи за разглеждане адм.дело № 853 по описа за 2019 година  ………............…………...

докладвано от съдия Цветомира ДИМИТРОВА ..…....…...…….………..……...………………..

На именното повикване в 11.01 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Свиленград, редовно уведомени, се представляват от адв.О., надлежно упълномощена с пълномощно, представено по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Главен директор на ГД ОПОС и ръководител на Управляващия орган на ОПОС към МОСВ, редовно уведомен, се представлява от К. Д– правоспособен юрист и главен сътрудник по управление на европейските програми и проекти в отдел „Последващ контрол“, Главна дирекция ОПОС, надлежно упълномощена с пълномощно, представено по делото.

АДВ.О. – Да се даде ход на делото.

К. Д– Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпило писмо с вх.№ 6707/31.10.2019 г. при  АдмС-Хасково, от К. Д., в качеството ѝ на пълномощник на ответната страна, приложено към което в изпълнение на задълженията им указани с определение на съда от о.с.з. на 8.10.2019 г., представят Заповед № РД-471 от 19.06.2019 г. на Министъра на околната среда и водите за заместване на главния директор на ТД ОПОС и ръководител на УО на ОПОС, за периода 21.06.2019 г.-01.07.2019 г., както и доказателства за ползване на платен годишен отпуск от г-жа Калчева за посочения период, като разпечатка от интегрираната система за управление на човешки ресурси HeRMeS, въведена в Министерство на околната среда и водите.

АДВ.О. – Запозната съм и не възразявам да се приемат така постъпилите с писмото, писмени документи. Нямам други доказателствени искания. Представям списък на разноските, който моля да приемете.

К. Д– Да се приемат така постъпилите писмени документи. Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като писмени доказателства документите представени с писмо вх.№ 6707/31.10.2019 г. на процесуалния представител на ответната страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – представените с писмо с вх.№ 6707/31.10.2019 г. от ответната страна във вид на надлежно заверен препис: от Заповед № РД-471 от 19.06.2019 г. на Министъра на околната среда, както и Разпечатка от интегрираната система за управление на човешки ресурси HeRMeS, въведена в Министерство на околната среда и водите – Заявление за ползване на платен годишен отпуск от В. С.К. с дата 17.6.2019 г. и Заповед № 1570/17.6.2019 г. на Главен секретар на Министерство на околната среда и водите.

АДВ.О. – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Да се приключи делото.

К. Д– Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.О. – Уважаема госпожо съдия, моля да отмените обжалваното решение като незаконосъобразно и да присъдите на доверителя ми разноски, съгласно представения Ви списък.

Считам, че Община Свиленград като бенефициент по ОПОС 2014-2020 г., не е допуснала твърдяното в решението нарушение на чл.21, ал.14 от ЗОП, квалифицирано по т.2 от Приложение № 1 към чл.2, ал.1 от Наредбата за посочване на нередностите, поради което и неоснователно е наложена финансова корекция на това основание и по чл.70, ал.1, т.9 от ЗУСЕСИФ.

Подробни съображения ще изложа в писмени бележки, поради което моля за възможност, в определен от Вас срок.

К. Д– Уважаема госпожо съдия, моля да отхвърлите така подадената жалба от Община Свиленград.

Издаденото решение от ръководителя на УО на ОПОС 2014-2020 г. е законосъобразно. Издадено е от компетентен орган, в кръга на правомощията му. Същото е съобразено с материалния закон, както със ЗУСЕСИФ, така и със ЗОП, както и с целта на закона, т.е. при прилагане на определената и в Европейските регламенти административна мярка, с която се цели възстановяване на положението при което всички разходи финансирани със средства от Европейския съюз, са извършени законосъобразно.

Намирам, че констатираното от УО нарушение е категорично установено и доказано. Същото осъществява състава на нередност по смисъла на чл.70, ал.1, т.9 от ЗУСЕСИФ, съответно в съответствие с чл.70, ал.2 и чл.73 от ЗУСЕСИФ и Приложение № 1 от Наредбата за посочване на  нередностите, е определена финансовата корекция.

Моля да ми бъде дадена възможност да представя подробно писмено становище, в определен от Вас срок.

Претендирам направените по делото разноски за юрисконсултско възнаграждение, за което сме представили списък още с изпращането на административната преписка.

Оспорвам претендираното от насрещната страна адвокатско възнаграждение, тъй като до момента, доколкото имам спомени, не са представени доказателства. Може и да греша разбира се, за заплащането на това възнаграждение.

СЪДЪТ дава възможност на процесуалните представители и на двете страни, в 7-дневен срок, считано от днес, да представят  писмени защити в подкрепа на защитната им теза, като

ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.09 часа.

Протоколът се изготви на 07.01.2020 година.

 

 

                                

        СЪДИЯ:

    

 

        Секретар: