П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 09.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на девети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                            Членове:       

 

                                  

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело №  587 по описа за 2019 година    

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА  

На именното повикване в 10.04 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Р.Х.Х., редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв.Д.З., надлежно упълномощена да го представлява, с днес представено по делото писмено пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ София, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

АДВ.З. – Да се даде ход на делото.

Съдът констатира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

АДВ.З. – Госпожо съдия, по делото е представено Определение № 321/15.07.2019 г. на ВКС, с което обаче делото не се решава по същество, а същото е върнато на Окръжен съд – Хасково за администриране и препращане на ВКС. Представям в настоящото съдебно заседание произнасянето на ВКС, т.е. Определение № 211/10.10.2019 г., с което е отхвърлена молбата ни, както и доказателства за образуваното към настоящия момент пред ВКС дело, а именно частно търговско дело № 2977/2019 г. по описа на ВКС, по което към настоящия момент няма произнася все още.

Предвид това заявявам, че поддържам направеното искане за спиране на настоящото производство на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК.

Считам, че са налице основанията по чл.229, ал.1, т.4 от ГПК, тъй като оспореното решение, с което е открито производство по несъстоятелност на „Фиеста Ентъртейтмънт“ АД, в частта за определяне на началната дата за неплатежоспособност на дружеството, е заложена като основна причина за отказа на  Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ София, за да бъде отказано на жалбоподателя изплащане на трудовото възнаграждение фонда.

Ето защо считам, че обжалвайки решението на Хасковския окръжен съд, за определяне точно на тази начална дата, и в тази част на решението, има значение за решаването на делото по настоящото производство, поради което считам, че са в обвързаност, която би могла да позволи на съда да приложи разпоредбата за спиране на производството.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на пълномощника на жалбоподателя, в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид, копия от Определение № 211 от 10.10.2019 г. на ВКС на Р.България, Търговска колегия, Първо отделение, постановено по търговско дело № 2028 по описа за 2019 г. на съда, Жалба от адв.Д.З., като пълномощник на Е. И. И.-молител по търговско дело № 2028/2019 г. по описа на ВКС, ТК, I-во ТО, ведно с Известие за доставяне от 01.11.2019 г. и 2 бр. разпечатки от публично достъпната деловодна система на ВКС на Р.България, относно извършени в същата справки по дела.

От така представените доказателства се установява воденето и неприключването на търговско дело № 2977/2019 г., вид частно производство, пред ВКС на Р.България, Търговска колегия, II-ро Търговско отделение, по подадена на 17.12.2019 г. жалба срещу Определение № 211/10.10.2019 г., с което се оставя без разглеждане молба, подадена от   поименно изброени в определението физически лица, чрез адв.З., за отмяна на влязло в сила Решение № 113/07.11.2018 г. по т.дело № 84/2018 г. на Хасковски окръжен съд в частта, с която е определена начална датата на неплатежоспособността на „Фиеста Ентъртейтмънт“ АД – 01.07.2017 година.

Съдът намира, че така образуваното и неприключило съдебно производство се намира във връзка с воденото настоящо производство по обжалване на административен акт - Разпореждане № 4506-40-173/09.04.2019 г. на Директора на Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ София, доколкото основен мотив за постановяването на същия акт е определената начална дата на свръхзадължеността - 01.07.2017г. на „Фиеста Ентъртейтмънт“ АД, респективно определянето на друга начална дата на неплатежоспособността би се отразило върху правилното решаване на спора по настоящото производство. С оглед на което са налице предпоставките на чл.229, ал.1, т.4 от ГПК, приложим субсидиарно в настоящото производство. Доколкото разглеждането на делото пред ВКС на Р.България и приключването на спора по делото за отмяна на влязло в сила решение на Хасковския окръжен съд, ще има значение за правилното решаване на спора по настоящото производството, следва да бъде спряно производството по делото, като се изчака окончателното приключване на делото пред ВКС на Р.България.

Водим от гореизложеното и на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид копия от Определение № 211/10.10.2019 г. на ВКС на Р.България, Търговска колегия, Първо отделение, по търговско дело № 2028 по описа за 2019г. на съда, Жалба до ВКС, чрез ВКС, I-во ТО, от адв.Д.З., като пълномощник на Е. И. И.-молител по търговско дело № 2028/2019 г. по описа на ВКС, ТК, I-во ТО, ведно с Известие за доставяне от 01.11.2019 г. и 2 бр. разпечатки от общодостъпната деловодната система на ВКС.

СПИРА производството по адм.дело № 587/2019 г. по описа на Административен съд Хасково, до решаване с окончателен съдебен акт на производството по частно търговско дело № 2977/2019 г. по описа на ВКС, Търговска колегия, II-ро Търговско отделение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта му за спиране на производството подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС на РБългария, в 7-дневен срок, считано от днес за явилата се страна и от съобщението - за неявилата се страна.

ДЕЛОТО да се докладва и служебно след влизане в сила на съдебния акт, постановен по частно търговско дело № 2977/2019 г. по описа на ВКС на Р.България, Търговска колегия,  II-ро Търговско отделение.

Заседанието приключи в 10.20 часа.

Протоколът се изготви на 09.01.2020 година.

 

 

        СЪДИЯ:

                                  

        Секретар: