П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 09.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на девети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                              Членове:        

                                  

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора  

сложи за разглеждане адм.дело №  987 по описа за 2019 година    

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА 

На именното повикване в 10.25 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Е.Х., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

Съдът докладва:

От пълномощника на същия – адв.Н. М., е постъпила писмена молба под вх.№ 180/08.01.2020 г., ведно с приложено пълномощно за процесуално представителство, с която моли да се даде ход на делото. Заявява, че няма допълнителни искания и моли да се даде ход по същество, излагайки становище по съществото, като претендира за присъждане и на разноските по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата Директор на ТП на НОИ Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява ст.юрисконсулт Д. С., надлежно упълномощена, с представено по делото писмено пълномощно.

ЮРК.С. – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, предвид което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ЮРК.С. – Съгласно задължението ни от предходното съдебно заседание, представям и моля да бъдат приети като доказателства по делото, легализирани преводи на структурни електронни документи U002 и U004, както и на писмо от компетентната Ирландска институция, въз основа на които се е произнесъл административния орган.

По доказателствата, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – легализиран превод на писмо, получено от компетентна институция на Ирландия, представено на чужд език към преписката като приложение към писмо вх.№ 1019-26-450-5/19.07.2019 г. на началник отдел „КОД“ при Дирекция“Европейски регламенти и международни договори“ към НОИ, находящо се на л.12 от кориците на делото, както и на приложените на чужд език към писмо с вх.№ 1019-26-450-2/12.04.2019 г. на гл.експерт при Дирекция“Европейски регламенти и международни договори“ към НОИ - структурен електронен документ U002 и структурен електронен документ U004, находящи се от л.30 до л.41 вкл. от кориците на делото.

ЮРК.С. – Нямам и други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Моля за ход по същество.

Съдът като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ЮРК.С. – Уважаеми административен съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана.

Съгласно разпоредбата на чл.54б, ал.3 от КСО, за определянето на размера и срока за получаване на паричното обезщетение за безработица, от значение е причината за прекратяване на трудовото правоотношение.

В административното производство за жалбоподателя е представен структурен електронен документ U002, като в т.7 е посочено като причина за прекратяване на последната заетост – друга, неизвестна.

В контролното административно производство повторно е уточнявана причината, като компетентната Ирландска институция посочва, че отново не могат да посочат причината за прекратяване на трудовата дейност.

В тези случаи се прилага разпоредбата на чл.54б, ал.3 от КСО и паричното обезщетение се отпуща в минимален размер, съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок от 4/четири/месеца.

В този смисъл считам решението на Директора на ТП на НОИ-Хасково, който е потвърдил разпореждането на Ръководителя на осигуряването за безработица, за правилно и законосъобразно, и моля същото да бъде потвърдено. Моля да ни бъдат присъдени разноски по делото, представляващи юрисконсултско възнаграждение. 

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.30 часа.

Протоколът се изготви на 09.01.2020 година.

 

 

 

     

            СЪДИЯ:                                                                  

 

 

 

 

 Секретар: