П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 14.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на четиринадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора Елеонора Иванова ………………..…..……………….………………..…….

сложи за разглеждане исково адм. дело № 1093 по описа за 2019 година ………..…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 09.30 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ А.М.А., редовно уведомен от предходно  съдебно заседание, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ по исковата молба ОБЩИНА ХАСКОВО, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не изпраща представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ХАСКОВО се явява Елеонора ИВАНОВА, прокурор при ОП – Хасково.

По хода на делото:

А.М.А. – Госпожо Председател, да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва Молба вх.№7581/05.11.2019г. от ищцата, в която се прави искане да се допуснат до разпит лицата С.И.А и С.Х.С. при режим на довеждане.

Докладва и Разпореждане на съда от 05.12.2019г. на съда, с което лицата са допуснати до разпит при режим на довеждане.

А.М.А. – Водя свидетелката С. А. само, понеже С.С. е на гости на родителите си и я няма.

ПРОКУРОРЪТ – Не възразявам да се разпита доведения свидетел. Нямам искане преди разпита на свидетеля.

Съдът пристъпи към снемане на самоличността и разпит на свидетеля.

Свидетеля С.И.А се въведе в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – снета самоличност. Предупредена за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

А.М.А. – Да разкаже на съда каквото знае за мен.

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – С А. се запознах на курсовете за безработни и там ми направи впечатление, че на няколко пъти имаше притеснение във връзка с нейното жилище. Спомням си, че искаше да си плати наема, а общината и искаше някакъв депозит, който тя нямаше пари да внесе. Това е достатъчен повод за тормоз и създава излишно напрежение. Нямаше, ги тези пари и ми разказваше, че не може да яде и да спи, защото не може да си уреди нещата. В началото не знаех, но после разбрах, че в жилището е по наемни отношения и жилището е общинско. С А. много често се срещахме, започнахме да се виждаме доколкото си спомням от месец март до месец май 2019г. сме били плътно заедно на този курс по компютърно писане. Този курс е от бюрото по труда за безработните. И аз бях безработна. На курса научих от нея, че живее в общинско жилище и има притеснения защото не може да си плати депозита. Доколкото си спомням ѝ искаха да внесе наведнъж 150 лв. и тя казваше, че няма от къде да ги вземе. Тя е болна и е имала пенсия по болест ми е разказвала, от която са я лишили. Разказвала ми е, че няма доходи и няма как да плати този депозит. Разказвала ми е, че това всъщност е стараха ѝ, че ще остане на улицата, защото общината я заплашва един вид, че ще ѝ отнеме жилището. И тя на няколко пъти ми е казвала, че от това се притеснява.

СЪДЪТ/въпрос/– След май 2019г. Вие виждахте ли се с А.?

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – Продължихме да поддържаме контакти. Поне два пъти в седмицата се чувахме и аз научавах за нейните проблеми. Знам, че тя живее в това жилище все още, но доколкото разбирам има някакви апетити от други лица към това жилище. Тя и сега ми казва за притеснението си за това жилище. Каза ми, че имала преписки с общината, където имаше нещо като заплаха, че ще я изведат от жилището. Всичко е с документи, доколкото знам. Не съм виждала документите, но А. ми ги е чела по телефона. Пишело, че ако не изпълни в предписания срок да плати депозита нещо ще се случи, но аз от вълнение не си спомням какво точно. Разбирате, че е много е оправдано човек да се притеснява. Беше, че ако не изпълни предписаното в7-дневен срок, мисля, че ще ѝ отнемат жилището беше, или ще я изведат. Нямам точен спомен за фактите, но си спомням своя страх също, защото все пак ако няма къде да живее е оправдано да се притесняваш.

СЪДЪТ/въпрос/– Вие как разбрахте, че тя е притеснена? Продължават ли притесненията ѝ към днешна дата? Има ли други неща в живото на А., които биха довели до тревога?

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – Ами тя взема успокоителни хапчета за да може да спи и на сутринта понякога ми е казвала, че не е спала, защото мислела, че ще остане на улица. Когато сте добри приятели или добри познати, когато някой сподели нещо имате някакво доверие и приемате казаното.

Мисля, че все още има такива някакви притеснения. Не е успокоена жената. Знам, че при нея това е основния и най-голям проблем.

Продължава да се притеснява, защото тя дори искаше по някакъв начин да си вземе жилището, да стане нейна собственост за да може да е спокойна, но това не се случва.

Тревогата ѝ е, че може да бъде изхвърлена от този имот, защото прекалено много хора имат апетит към този имот в момента. Тя ми е разказвала за едни нейни съседи, които са ѝ казали „ние ще дойдем да живеем в твоята къща“. Това са ѝ го заявявали и ми го е споделяла. Този тормоз е от общината, защото е дала някакво основание на тези хора да влязат и да заявяват това. Предполагам, че общината им е дала причина и информация, с която те са злоупотребили към нея.

А.М.А. – В момента не се сещам за въпроси.

СЪДЪТ/въпрос/–  Вие знаете ли за какво се води това дело?

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – Мисля, че делото е с общината и иска обезщетение за тормоз.

Във връзка с нейните преживявания искам да кажа, че това е един голям стрес който човек може да преживее. Стреса отключва различни заболявания, а при нея вече са отключени. Има проблеми със здравето, които сега са изострени и знам, че когато се напрегне тя престава да вижда.

ПРОКУРОРЪТ/въпрос/ – Кога приключи компютърния курс на който бяхте заедно?

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – Мисля, че в края на май.

ПРОКУРОРЪТ/въпрос/ – След края на май калка често се чувахте с А. и виждахте ли се?

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – Два-три пъти седмично се чувахме и се виждахме поне на две седмици веднъж.

ПРОКУРОРЪТ/въпрос/ – Казахте, че тя ви е споделила, че има някакви преписки с общината. Знаете ли какво е развитието по тези преписки? Споделяла ли Ви е нещо?

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – Не сме говорили в толкова подробности или поне вече не си спомням. Спомням си само стреса и напрежението с които тя ми споделяше и това беше основната тема, всеки път разговора започваше с нейните притеснения, нейните страхове.

ПРОКУРОРЪТ/въпрос/ – Освен нейните притеснения свързани с жилището, някакви други притеснения споделяла ли Ви е да има?

СВИДЕТЕЛЯТ С.И.А – Не, дъщеря ѝ се изучи – няма притеснения за нея. Тя си е иначе самичка.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други въпроси.

Свидетеля С.И.А се освободи от съдебната зала.

А.М.А. – Държа на разпита на другия свидетел и искам делото да се отложи за да доведа този свидетел. Искам също, делото да се отложи докато излезе решението на образуваното от Върховен съд дело по жалбата ми по делото за жилището. Делото е №14436/2019г. на ВАС. Има определение да го прекратят и ще го обжалвам пред друг състав. Да изпратят справка. От значение е за това дело тук. Нямам други искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други доказателствени искания.

С оглед становището на ищцата, че държи на разпита на допуснатия свидетел С.Х.С., която не се води за днешното съдебно заседание съдът намира, че делото следва да се отложи за друга дата за разпит на свидетелката. Следва да се изиска от ВАС справка, по отношение на АД №14436/2019г., от която да е видно какъв е хода на производството и предмета на същото.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА възможност на ищцата да доведе за следващото съдебно заседание свидетеля С.Х.С..

ДА СЕ ИЗИСКА справка от ВАС, от която да е видно, по отношение на АД №14436/2019г. по описа на ВАС, какъв е хода на производството и предмета на същото.

                        За събиране на доказателства ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 07.04.2020г. от 09.30 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 09.57 часа.

Протоколът се изготви на 14.01.2020 г.

                                                                                                 

 

СЪДИЯ:

        

 

Секретар: