П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 15.01.2020 година

 

Хасковският административен съд  …………….………......   в публично съдебно заседание на петнадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:     ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

Членове:     ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ..……….....……………………………………..…

и прокурора Антон СТОЯНОВ ..…….....……...………………....…………….…………..………...

сложи за разглеждане АНД(K) 1114 по описа за 2019 година  ..............…………......……..

докладвано от чл.съдия Цветомира ДИМИТРОВА ……..………………….....…………………..

На именното повикване в  10.09  часа се явиха:

 

КАСАЦИОННИЯТ жалбоподател В.-М.Б., редовно уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

Съдът докладва:

- молба под вх.№ 344/15.01.2020 г., постъпила по е-mail на АдмС-Хасково, подписана с валиден ел.подпис, от адв.Д.Я.Т., в качеството ѝ на процесуален представител на жалбоподателя В.-М.Б., с която се заявява, че поради причина от семеен характер, за която не може да представи писмени доказателства, не може да се яви в днешното съдебно заседание. Моли да не се дава ход на делото, тъй като доверителката ѝ, която е румънски гражданин, не би могла да организира защитата си за съдебно заседание, а същата желае делото да се гледа в присъствие на упълномощения ѝ защитник.

ЗА ОТВЕТНИКА по касационната жалба ТД Южна морска към Агенция “Митници“, редовно уведомени от предходното съдебно заседание, се явява гл.юрисконсулт В. С.-С., надлежно упълномощена, с представено по делото писмено пълномощно.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, редовно уведомени от предходното съдебно заседание, се явява прокурорът СТОЯНОВ.

Съдът докладва:

- постъпило по делото писмено становище под вх.№ 7989/19.12.2019 г., от Н. В.– прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, по молбата на адв.Т. за отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург, екземпляр от което се връчи в съдебно заседание  на процесуалния представител на ответната страна.

ЮРК.С.-С. – Уважаеми съдии, към така депозираната молба липсват доказателства, които да предполагат отлагане на делото, поради което не са налице основания за отлагането му, но от чисто човешка гледна точка, тъй като не знаем какво е наложило на адв.Т. да депозира тази молба, не възразявам, ако счетете делото да бъде отложено.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам, с оглед осигуряване правото на защита на касатора, и постъпилата молба от неговия пълномощник, в която се изразяват мотиви, че поради лични причини не може да се яви в днешното съдебно заседание, ход на делото не следва да се дава, и да се даде възможност за следващото съдебно заседание да се яви касатора.

По хода на делото съдът намира следното:

Представената от пълномощника на касационния жалбоподател писмена молба не е подкрепена с надлежни доказателства, които да установят по несъмнен начин наличието на основанията по чл.139, ал.1 от АПК за отлагане на делото, тъй като не са представени доказателства за невъзможността на процесуалния представител на касационния жалбоподател да се яви в днешното съдебно заседание, поради препятствия, които същият не може да отстрани.

Същевременно съдът е извършил служебно справка и е установил, че в Народното събрание на Република България е внесен под Сигнатура 902-01-64, с дата на постъпване 02.12.2019 г., законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон, който към 17.12.2019 г. е разгледан в ресорните комисии. Този проект на Закон за изменение и допълнение на Валутния закон предвижда изменения, като съгласно § 3 от него се отменя чл.20 от Валутния закон – именно разпоредбата, предмет на постъпилата от процесуалния представител на касационния жалбоподател молба за отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург,  във връзка със съответствието ѝ с приложими разпоредби от правото на Европейския съюз.

И доколкото отмяната на чл.20 от Валутния закон би имала значение относно основателността на представената молба за отправяне на  преюдициално запитване, настоящият съдебен състав намира, че следва да бъде изчакано приключването на производството в НС във връзка с приемането на така внесения законопроект, с оглед на което в днешното съдебно заседание не следва да бъде даден ход на делото и същото следва да бъде отложено за друга дата на разглеждане.

По тези съображения, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРИЛАГА към дело – служебно извършена на 15.01.2010 г. справка в официалния сайт на Народното събрание на Република България, относно постъпил на 02.12.2019 г. под  Сигнатура 902-01-64  Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон, ведно с Проект на Закон за изменение и допълнение на Валутния закон и мотиви към същия.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.04.2020 година от 10.30 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10.17 часа.

Протоколът се изготви на 15.01.2020 година.

 

                                                

 

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

 

 

 

 

                                                            Секретар: