П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 15.01.2020 година

 

Хасковският административен съд  …………….………......   в публично съдебно заседание на петнадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:     ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

Членове:     ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА ..……….....……………………………..……..…

и прокурора Антон СТОЯНОВ .…...…......……...…………………...…………….………………..

сложи за разглеждане адм.дело № 1324 по описа за 2019 година  ..............…………......……..

докладвано от чл.съдия Антоанета МИТРУШЕВА …..……...………………………………….

На именното повикване в 10.27 часа се явиха:

 

ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА - Прокурор при Окръжна Прокуратура – Хасково, редовно призовани за днешно съдебно заседание, се явява прокурорът СТОЯНОВ.

ОТВЕТНИКЪТ по протеста Общински съвет – ХАСКОВО, редовно призовани за днешно съдебно заседание, не изпращат представител.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се постъпилия протест, насочен срещу разпоредбите на чл.4, ал.2, б.“д“, чл.7, ал.3,  чл.10, б.“б“, чл.19 в частта „… за което се заплаща такса в размер, определен в чл.40, т.19 от наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги“ от Наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване на територията на Община Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам протеста. Моля да се приемат представените писмени доказателства по делото. Други доказателства няма да соча.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложените към протеста документи, представляващи административната преписка по приемане на протестираната наредба, включително текста на наредбата в актуалната ѝ действаща редакция, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – надлежно заверени за “вярно с оригинала“ копия от Решение № 927, взето на заседание на Общински съвет - Хасково, проведено на 28.06.2019 г., Актуална наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване на територията на Община Хасково, ведно с приложения – 13 л., Докладна записка от Кмета на Община - Хасково относно: Приемане на наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване на територията на Община Хасково, ведно с Наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване, Препис-извлечение от  Протокол от 25.06.2019 г. от проведено заседание на Постоянната комисия по ТСУ и транспорт, ведно с Присъствен списък на членовете по ПК по ТСУ и транспорт на заседанието на комисията на 25.06.2019 г., Препис-извлечение от Протокол от 26.06.2019 г. от заседание на Постоянната комисия по обществен ред и законност, ведно с Присъствен списък на членовете на ПК по обществен ред и законност на заседанието на комисията на 26.06.2019 г. и Препис-извлечение от Протокол № 47 от заседание на ОбС-Хасково, проведено на 28.06.2019 г., ведно с приложения.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля за ход по същество.

Като взе предвид, че на ответника изрично с определение на съда от з.з. на 04.12.2019 г. е указана възможността да попълни представената административна преписка, ако счита същата за непълна, а по делото не е постъпило искане за събирането на други доказателства, съдът намира преписката за представена в пълнота, с оглед на което не са налице основания за изискване на допълнителни доказателства, и като взе предвид липсата на други искания от страните, счете делото за изяснено от фактическа страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, поддържам протеста на Окръжна прокуратура Хасково срещу визираните в него текстове от Наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване на територията на Община Хасково.

Видно от съдържанието на така посочените текстове е, че същите противоречат на нормативни актове от по-висока степен, а именно на ЗМДТ и на ЗУТ, което е недопустимо, предвид на което предлагам да отмените чл.4, ал.2, б.“д“, чл.7, ал.3,  чл.10, б.“б“, чл.19 в частта „… за което се заплаща такса в размер, определен в чл.40, т.19 от наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги“ от Наредбата за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване на територията на Община Хасково.

Наред с това моля да ни бъдат присъдени и направените по делото разноски.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.29 часа.

Протоколът се изготви на 15.01.2020 година.

 

 

                         

 

             

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

 

 

 

 

 

                                                            Секретар: