П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.01.2020 година

 

Хасковският административен съд …………….……… в публично съдебно заседание на осми януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

                                                    Членове: ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

                                                                   АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ……..………………………..……..……

и прокурора Николай Трендафилов ….…..………………………….………………………

сложи за разглеждане АНД (К) № 1349 по описа за 2019 година ….……….......................

докладвано от чл. съдия Павлина Господинова ....………………………….……..…….…

на именното повикване в 10.35 часа се явиха: ………………………………...…………....

 

КАСАТОРЪТ Д.М.Д., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява, представлява се от адв. М. И., надлежно преупълномощен от упълномощения по делото адв. Д. С..

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ - КЪРДЖАЛИ, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Николай ТРЕНДАФИЛОВ.

АДВ. И. – Ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба.

АДВ. И. – Поддържам касационната жалба. Няма да соча нови доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Намирам касационната жалбата за неоснователна. Нови доказателства няма да соча. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна.

Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. И. – Уважаема госпожо председател, аз считам, че така наложеното наказание се явява несправедливо с оглед предмета на нарушението, а именно ниската себестойност на намерените в микробуса на моя доверител дърва. Моля да бъде изменено решението на Районен съд – Харманли в частта му, относно процесния микробус, тъй като стойността му надвишава многократно предмета на нарушението, а именно дървеният материал. Моля за съдебен акт в тази насока.

ПРОКУРОРЪТ – Всъщност размерът на наложеното наказание от 100.00 лв. е съвсем близък до минимално предвидения от 50.00 лв.. Основателно и правилно Районен съд – Харманли е игнорирал показанията на оневиняващия свидетел, освен заради целта, още и заради вътрешните им противоречия, тъй като този свидетел твърди, че веднъж месечно посещава касационния жалбоподател, а след това веднага 3 или 4 дни след разследваното днес събитие е научил за отнемането на микробуса. Районният съд в Харманли е изследвал задълбочено релевантните факти и като им е дал подходяща и подобаваща правна оценка е постановил акт, който следва да се остави в сила. Тук не се преценя съотношение между стойност на 2,9 пр.куб.м. дърва и стойността на микробуса, тъй като нормата на Закон за горите е специална.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.39 часа.

Протоколът се изготви на 08.01.2020 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                               

 

 

Секретар: