П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 16.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане исково адм. дело № 1305 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян

на именното повикване в 10:10 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ А.Г.Г., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. К., надлежно упълномощена по делото, с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се представляват от прокурор Елеонора Иванова.

Адв. К.– Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата искова молба, ведно с приложените към нея писмени доказателства.

Докладва свое определение от 27.11.2019 г. за насрочване на делото и разпределение на доказателствената тежест.

Докладва изисканото АНД № 37/2019 г. по описа на РС – Димитровград.

Адв. К.– Поддържам исковата молба. Моля да се приемат приложените към нея писмени доказателства, както и да се приложи към настоящото дело изисканото АНД № 37/2019 г. по описа на РС – Димитровград. Няма да соча нови доказателства. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ - Да се приемат приложените към исковата молба писмени доказателства, както и да се приложи към настоящото дело АНД № 37/2019 г. по описа на РС – Димитровград. Нямам искания за събиране на други доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените към исковата молба документи, както и да приложи към настоящото дело АНД № 37/2019 г. по описа на РС – Димитровград, ведно с приложените към него писмени доказателства и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна и следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към исковата молба документи, а именно: Наказателно постановление № 218/04.10.2018 г. и Решение № 87/19.04.2019 г. по НАХД №37/2019 г. по описа на РС – Димитровград.

ПРИЛАГА към настоящото дело АНД № 37/2019 г. по описа на РС – Димитровград, ведно с приложените към него писмени доказателства.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. К.– Уважаема госпожо Председател, в исковата молба съм изложила подробни съображения относно основателността и доказаността на исковата претенция на моя доверител. Считам, че същите се подкрепят от доказателствата, които са в кориците на приложеното АНД №37/2019 г. по описа на РС – Димитровград. Безспорно е, че доверителят ми е претърпял вреди поради незаконосъобразно издаденото наказателно постановление на Община Димитровград, което е отменено с решението на Районен съд – Димитровград. Тези вреди се изразяват в заплатеното от него адвокатско възнаграждение за изготвяне на жалба и за процесуално представителство пред районния съд, тоест налице е причинна връзка между вредите и издадения незаконосъобразен административен акт, поради което считам, че исковата претенция на доверителя ми е основателна и доказана и моля да я уважите.

Ако уважите исковата претенция считам, че е основателна и претенцията за заплащане на лихви върху сумата за адвокатското възнаграждение. Съгласно тълкувателно решение на ВАС № 3/22.04.2005 г. по тълкувателно дело № 3 от 2004 г. на Общото събрание на гражданските колегии на ВКС началната дата за изплащане на лихвите е датата, на която е влезнало в сила решението, с което се отменя незаконосъобразното наказателно постановление, а именно това в настоящия случай е 24.05.2019 г.

 Също така ще Ви моля на доверителя ми да бъдат присъдени и направените в настоящата инстанция разноски, за което Ви представям списък на разноските. В този смисъл моля за Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам исковата претенция за доказана по основание и размер, поради което предлагам да бъде уважена.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:15 часа.

Протоколът се изготви на 16.01.2020 г.

 

                                                                                                

 

 

СЪДИЯ:

        

  

 

                                                                                                                             Секретар: